Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Man gripen – misstänks ha planerat dåd med kemikalier

Dagens tre största inrikesnyheter.
Under sena fredagskvällen spärrades hela flerfamiljshuset av när polis och räddningstjänst genomförde en stor insats. Foto: CHRISTER GRANDEVIK
I onsdags larmades räddningstjänsten till adressen efter larm om farligt utsläpp. Foto: Christer Grändevik

En man har gripits misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Mannen kunde gripas tidigare i veckan efter ett larm om ett farligt utsläpp i en lägenhet i Ale.

Under sena fredagskvällen spärrades hela flerfamiljshuset av när polis och räddningstjänst genomförde en stor insats.

Det var i onsdags kväll som räddningstjänst och ambulans larmades till en bostad i Ale kommun. Enligt larmet hade det skett ett farligt utsläpp i en lägenhet.

– Det handlar om ett larm där en person säger att luktar konstigt i lägenheten. Vi skickar räddningstjänst och en ambulans till platsen, berättade teamledaren på SOS Alarm då.

Enligt ögonvittnen på plats ska en boende i flerfamiljshuset ha spolats av med vatten utomhus av räddningstjänsten. Personen omhändertogs också av ambulanspersonal.

Ny insats på adressen

Två dygn senare – under fredagskvällen – skedde en stor polisinsats på samma adress. Även ett stort antal räddningsenheter befann sig samtidigt på platsen.

Vittnen berättar att de boende inte tilläts lämna sina bostäder under insatsens gång.

Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i Region Väst, berättar:

– En person greps sent under onsdagskvällen och är nu misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Man hittade kemikalier i den här lägenheten som det inte fanns någon bra förklaring till.

Kemikalierna ska analyseras

Insatsen som genomfördes sent på fredagskvällen var en husrannsakan där de misstänkt farliga kemikalierna beslagstogs av polisen.

– Vi måste få hjälp av räddningstjänst när vi ska göra den här typen av åtgärder. Kemikalierna måste transporteras på ett säkert sätt. Det dröjde några dagar att förbereda den här husrannsakan.

Nu ska de beslagtagna kemikalierna analyseras av polisens tekniker. Svar på på vad det handlar om väntas komma en bit in på nästa vecka.

Handlar det någonting explosivt?

– Det är det vi inte riktigt vet än så länge. Men personen misstänks som sagt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Allmänfarlig ödeläggelse

Allmänfarlig ödeläggelse är ett brott som man gör sig skyldig till om man åstadkommer exempelvis en explosion, översvämning, ras, skeppsbrott, flyg- eller tågolycka eller något annat som medför fara för liv eller hälsa eller omfattande förstörelse av egendom.