Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man gripen i USA – jagad för barnvåldtäkt i Sverige

Mannen greps i USA, men är misstänkt för grova barnsexbrott i Sverige.

En man i 30-årsåldern har gripits i USA, misstänkt för bland annat grov våldtäkt mot barn i en västsvensk kommun.

Mannen greps i Ohio och kan nu lämnas över till Sverige, rapporterar den amerikanska tidningen Springfield News-Sun.

Den misstänkte är amerikansk medborgare.

Mannen begärdes häktad för sexbrotten i sin frånvaro i början av förra året, men har nu gripits. Han är på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Brotten ska ha skett i en mindre kommun i Västsverige sommaren 2016, enligt handlingar från tingsrätten. I häktningsframställan framgår att mannen är medborgare i USA, där han alltså greps i Columbus, Ohio, under onsdagen.

Nu väntas det att mannen kommer att lämnas över till Sverige, enligt ett uttalande från den amerikanska federala polisen.

I uttalandet framgår det att gripandet skett i samarbete med Interpol, FBI, regeringen i Sverige, och ett stort antal amerikanska polisiära enheter.

Haft en adress i Sverige

Mannen, som är i 30-årsåldern, är inte svensk medborgare men folkbokfördes i Sverige första gången 2010. Han hade sin senaste registrerade inkomst i Sverige år 2017.

Han har bott i kommunen där sexbrotten ska ha begåtts, och i en annan kommun i Västsverige.

I augusti 2020 registrerades mannen som försvunnen sedan Skatteverket försökt utreda var han bor.

Den svenska åklagaren i sexbrottsmålet, Carin Pedersen, vill inte kommentera ärendet utan hänvisar till justitiedepartementet. Expressen har sökt departementet, som hänvisar tillbaka till åklagaren.


Se mer:

Svenske skådespelaren erkänner sexbrott i USA