Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man gripen för människorov – kan vara efterlyst terrorist

På valborgsmässoafton greps två män misstänkta för människorov.Foto: JAN WIRIDEN
Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare på Internationella kammaren.Foto: LENNART REHNMAN

På valborgsmässoafton greps två män misstänkta för människorov.

Vid kontroll visade det sig att en av männens id-handlingar stämmer överens med en man misstänkt för terrorbrott i Bryssel, rapporterar GP.

– Det som de sitter anhållna för är misstanke om människorov, säger vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand på Internationella kammaren.

Det var under valborgshelgen som polisen larmades till lägenhet i en kommun utanför Göteborg. Några grannar hade då fattat misstankar om att det pågick ett inbrott.

– Det hade sprungit personer ut och in ur lägenheten och då trodde man att det var ett pågående inbrott, säger kommissarie Ben Wahlin vi polisen i Storgöteborg.

– När polisen kom dit var det väldigt mycket folk på platsen och man fick då även uppgifter på att en person hade blivit bortförd. Man fick ett registreringsnummer på en bil och då kom den bilen plötsligt körande varpå man stannade den.

Vittnesuppgifterna går isär

I bilen fanns två män som greps, misstänkta för människorov. Men enligt Ben Wahlin är det ännu oklart om det faktiskt skett ett bortförande.

– Det finns många vittnesuppgifter och dessa går i sär. Det är inte lätt att veta vad som stämmer och vi har därför hållit kompletterande förhör under dagen. Men vi har ingen målsägande för tillfället.

De två männen misstänktes dock för att vara inblandade och vid en närmare kontroll av deras identitet fattades helt andra misstankar kring den ena mannen.

Enligt GP:s uppgifter ska mannen då haft på sig id-dokument som pekade på att han var efterlyst för terrorbrott i Bryssel.

Inte oproblematisk

Något som vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand inte vill kommentera närmare, men identifieringen ska inte ha varit helt oproblematisk. 

– Det är inte alltid så lätt att identifiera personer som i normala fall inte hör hemma här.

Men vad var det som fick er att fatta dessa misstankar?

– Vi har inga misstankar i nuläget. Det kan vara så att han är identisk med en person hemmahörande i Belgien, that's it.

Thomas Ahlstrand betonar att mannen endast är misstänkt för människorov i nuläget.

– Jag skulle bedöma att det är den lägre misstankegraden.

Var ligger ni i utredningen?

– Det är i sin linda, avslutar Thomas Ahlstrand.