Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Män försökte lura tusentals genom bluffakturor – döms

Göteborgs tingsrätt dömer fem män för inblandning i bluffakturorna.
Foto: LOVISA WALDECK
700 000 betalades in – pengarna återgick till dem som blivit lurade.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Nästan 100 personer lurades att betala 7 500 kronor vardera med hjälp av falska fakturor.

Nu döms två män från Göteborg till fängelse, som mest i fyra år. Sammanlagt skickades fakturor på 37 miljoner kronor.

Polisen uppger att utredningen startade i slutet av november, då man på kort tid fick in cirka 2 000 anmälningar om falska fakturor – alla med beloppet 7 500 kronor. Avsändaren skrev också att mottagarna kunde bli stämda om de inte betalade.

Men kontot som angavs spärrades av bankgirot, och de nästan 700 000 som betalats in återgick till dem som blivit lurade.

Senare visade det sig att männen bakom bluffen skickat ut 5 000 falska fakturor. Det sammanlagda beloppet var 37,5 miljoner kronor.

Fem män döms

En 27-årig man döms nu av Göteborgs tingsrätt till fyra års fängelse för grovt fordringsbedrägeri och grovt penningtvättsbrott, uppger polismyndigheten.

En 25-årig man döms till 2,5 års fängelse för grovt fordringsbedrägeri, grovt penningtvättsbrott och narkotikabrott.

Två män i 20-årsåldern döms till villkorlig dom och samhällstjänst för grovt fordringsbedrägeri. En femte person får villkorlig dom och dagsböter för penningtvätt.

Alla fem nekade under rättegången till att vara inblandade i brotten.

SÅ SKA DU AGERA OM DU MISSTÄNKER EN BLUFFAKTURA

Du ska inte betala en faktura om du inte har beställt något, eller som du tycker innehåller något annat allvarligt fel. Kontakta omedelbart företaget som skickat fakturan om du tycker att något verkar felaktigt.


Gör en polisanmälan om du får en faktura som du uppfattar som vilseledande eller blir utsatt för påtryckningar att betala fakturan. Du kan polisanmäla fakturabedrägeri via telefon 114 14, eller genom att besöka en polisstation.


Källa: Polisen