Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man fick amputera benet – efter nageloperation

Inspektionen för vård och omsorg utreder vårdmissar.
IVO riktar kritik mot en av läkarna som var involverad i diagnostiseringen av den äldre mannen.
Foto: VILHELM STOKSTAD / TT NYHETSBYRÅN
En äldre man tvingades amputera sitt ben efter en nageloperation. Obs, genrebild.
Foto: HASSE HOLMBERG / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN

En äldre man med diabetes tvingades amputera sitt ben efter en nageloperation i Göteborg.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar nu en läkare som man menar brustit i sin medicinska bedömning.

Det är Nyhetsbyrån Siren som tagit fram beslutet från IVO, ett beslut SVT Nyheter Väst också rapporterat om. Enligt det bedömer myndigheten att en av läkarna som var involverad i den aktuella operationen brustit i sin medicinska bedömning av patienten. 

Patienten var en äldre man med diabetes och kända tecken på bland annat dålig blodcirkulation i benen. Trots det beslutade en läkare vid en vårdcentral om operation, medan IVO menar att läkaren i stället borde ha valt en ”återhållsam behandling”.

Det var en underläkare som ställde diagnosen om nageltrång och beslutade om operation, men det är underläkarens handledare som var med vid beslutet som IVO riktar kritiken mot.

Problem med svårläkta sår

Enligt IVO framgår det av journalanteckningar att den äldre patienten tidigare haft problem med smärta i benet och svårläkta sår. 

När nageloperationen väl hade genomförts vände sig mannen ganska snabbt till vårdcentralen om smärtor foten. Efter månader av antibiotikakurer och smärta uppstod vävnadsdöd i benet. Sahlgrenska universitetssjukhuset konstaterade att såret omöjligen kunde läka på grund av den nedsatta blodcirkulationen i benet.

Vårdgivaren ska beakta IVO:s beslut i sitt systematiska patientsäkerhetsarbete”, står det i beslutet från IVO som nu avslutar ärendet. Myndigheten meddelar samtidigt att man kan komma att följa upp vilka åtgärder som vidtagits till följd av händelsen.

Skillnaden på diabetes typ 1 och 2.