Göteborgaren har jobbat som musikproducent och diskjockey i 30 år. Han ska ha laddat ner och spridit albumet med tolv spår via fildelningssajten Pirate Bay, 16 dagar innan det släpptes 2011.
- Jag är oskyldig. Jag har varken haft ett privat eller arbetsmässigt intresse av den här artisten, sa han till GT i samband med rättegången.
På tisdagen dömdes mannen för fildelningen. Brott mot upphovsrättslagen kan ge fängelse i upp till två år men 48-åringen fick 8 000 kronor i dagsböter. Straffet blev inte högre då Göteborgs tingsrätt anser att fildelningen var i begränsad omfattning. Man konstaterade också att handlingen inte utfördes i något kommersiellt eller vinstdrivande syfte.
Dock finner man inga tvivel om att det är 48-åringen som har ansvar för nedladdningen.
- Vi kan se att datorn har använts till fildelning ganska regelbundet, det visar på ett mönster. Jag vet inte varför någon annan skulle ha laddat ner musik till hans hårddisk, säger Henrik Rasmusson.
"Prestigefall"
Hur Beyoncé-albumet hamnat på hans dator kan 48-åringen inte svara på. Men han säger att många människor har haft tillgång till hans lägenhet.
Han berättar för GT att han har laddat ner musik tidigare, men att det främst varit äldre skivor. Dessutom kände han då inte till att det var olagligt.
- Jag trodde mig veta att man fick ladda ner för privat bruk, säger 48-åringen.
Det är Sony Music Entertainment i Sverige var målsägande i fallet och bevisen samlades in av rättighetsorganisationen Ifpi.
- Det är ett prestigefall. Man försöker statuera ett exempel för att skrämma både svenska och utländska medborgare. Med tanke på att svenska skattebetalare betalar luktar det lite illa, säger mannen.