Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man döms till böter för att ha fildelat Beyoncé

Mannen lade ut Beyoncés skiva 16 dagar innan releasedatumet.
Foto: Kevin Mazur

GÖTEBORG. På tisdagen kom domen mot den 48-årige musikprofilen från Göteborg som fildelat världsartisten Beyoncés album "4" innan det släpptes.

Påföljden blir dagsböter.

- De vill göra ett exempel av mig, sa mannen till GT i samband med rättegången.

Göteborgaren har jobbat som musikproducent och diskjockey i 30 år. Han ska ha laddat ner och spridit albumet med tolv spår via fildelningssajten Pirate Bay, 16 dagar innan det släpptes 2011.

- Jag är oskyldig. Jag har varken haft ett privat eller arbetsmässigt intresse av den här artisten, sa han till GT i samband med rättegången.

På tisdagen dömdes mannen för fildelningen. Brott mot upphovsrättslagen kan ge fängelse i upp till två år men 48-åringen fick 8 000 kronor i dagsböter. Straffet blev inte högre då Göteborgs tingsrätt anser att fildelningen var i begränsad omfattning. Man konstaterade också att handlingen inte utfördes i något kommersiellt eller vinstdrivande syfte.

Dock finner man inga tvivel om att det är 48-åringen som har ansvar för nedladdningen.

- Vi kan se att datorn har använts till fildelning ganska regelbundet, det visar på ett mönster. Jag vet inte varför någon annan skulle ha laddat ner musik till hans hårddisk, säger Henrik Rasmusson.

"Prestigefall"

Hur Beyoncé-albumet hamnat på hans dator kan 48-åringen inte svara på. Men han säger att många människor har haft tillgång till hans lägenhet.

Han berättar för GT att han har laddat ner musik tidigare, men att det främst varit äldre skivor. Dessutom kände han då inte till att det var olagligt.

- Jag trodde mig veta att man fick ladda ner för privat bruk, säger 48-åringen.

Det är Sony Music Entertainment i Sverige var målsägande i fallet och bevisen samlades in av rättighetsorganisationen Ifpi.

- Det är ett prestigefall. Man försöker statuera ett exempel för att skrämma både svenska och utländska medborgare. Med tanke på att svenska skattebetalare betalar luktar det lite illa, säger mannen.

Beyoncé

Amerikansk sångerska, låtskrivare och skådespelare. Hon slog igenom med gruppen Destiny's Child 1998. Efter att gruppen splittrades 2002 inledde hon en solokarriär. Bland hitlåtarna finns "Crazy in Love", "Baby Boy" och "Irreplaceable".

Fildelning

Den så kallade Ipred-lagen – egentligen en rad förändringar av befintlig lagstiftning – trädde i kraft 1 april 2009 med syfte att göra det enklare att ingripa mot olaglig fildelning.

Bland annat kan upphovsrättsinnehavare via domstolsbeslut få ut IP-adresser från internetleverantörer.

Fildelning sker ofta via bittorrent-teknik, vilket innebär att filer delas upp och laddas från många olika användare.