Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man döms – sexutnyttjade fosterhemsplacerade barn

Obs, genrebild.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Under nästan ett års tid våldtog mannen två barn som var fosterhemsplacerade hos hans mamma.

Nu skärper hovrätten straffet. Han döms till åtta års fängelse.

I november i fjol kunde GT berätta att en man i Västsverige misstänktes för våldtäkt på två barn som var fosterhemsplacerade hos hans mamma.

Åklagaren åtalade honom för upprepade grova våldtäkter mot barn och även för grovt barnpornografibrott.

Straffet i tingsrätten blev sju års fängelse. Nu har hovrättens dom fallit: straffet skärps med ett år.

Hovrätten går på åklagarens linje och väljer att döma mannen för grov våldtäkt mot barn i vissa fall där tingsrätten dömde för grovt sexuellt utnyttjade av barn. Hovrätten dömer också mannen för grovt sexuellt utnyttjande av barn i andra fall där tingsrätten bedömde att det handlade om sexuellt utnyttjande av barn av normalgraden.

Offren får skadestånd

Mannen ska också betala skadestånd till offren. 350 000 kronor till det ena barnet och 65 000 till det andra barnet.

Enligt utredningen pågick övergreppen i nästan ett års tid. Men socialtjänsten fick aldrig in någon orosanmälan. 

Barnen bodde åtminstone tidigare i vintras kvar i samma familjehem efter att misstankarna om övergreppen kommit upp till ytan.

– Det är så klart fruktansvärt att inget har gjorts tidigare. Det kan ha funnits många signaler att något sådant här har pågått, men det kan också varit så att inget anats, sa socialchefen i den aktuella kommunen i samband med att åtal väcktes mot mannen.

Bevisningen har till stor del bestått av förhör med den nu dömde mannen och barnen, men även en stor mängd bild- och filmmaterial som hittades i mannens dator.

Mannen har i stora delar erkänt brotten, även om han och hans försvarare kommit med invändningar gällande hur brotten ska rubriceras eller vad som har skett i detalj.

 

LÄS ÄVEN: Man döms för att ha våldtagit fosterhemsplacerade barn