Man döms för våldtäkt – slipper fängelsestraff

Mannen slipper fängelse efter en våldtäkt på en 13-årig flicka. Anledningen är att det råder oklarheter kring mannens ålder.
Foto: Alex Ljungdahl
Mannen har dömts till skyddstillsyn i Skaraborgstingsrätt.
Foto: Alex Ljungdahl

En ung man döms för att ha våldtagit en 13-årig flicka i Mariestad. Men han slipper fängelse. Straffet blir i stället skyddstillsyn.

– Det är trots allt en bra påföljd och jag tänker inte överklaga domen, säger åklagare Åke Nyqvist till Mariestads-Tidningen.

Mannen döms för att ha våldtagit flickan i en park i april. Han ska ha dragit ned henne på marken och hållit fast henne medan han tvingat sig till samlag.

Ett rättsintyg efter en kroppsundersökning som genomfördes på flickan samma dag som våldtäkten ska ha ägt rum visade att hon hade hudavskrapningar på vänster handled, ländrygg och skinkor. Skadorna ska enligt intyget ha uppkommit av yttre trubbigt våld eller måttligt skarpt våld samt att undersökningsfynden starkt talar för att de orsakats av våldsinverkan av en annan person.

Den unge mannen nekar till våldtäktsanklagelserna och menar att flickan gav sitt samtycke. Han menar också att flickan sagt till honom att hon var över 15 år. Men rätten går på åklagarens linje och dömer honom för våldtäkt mot barn.

Råder oklarheter

Straffet blir skyddstillsyn. Orsaken att den dömde våldtäktsmannen slipper fängelse är att det råder oklarheter kring hans ålder.

Ett pass från mannens hemland gör gällande att han är 20 år, men enligt honom själv och andra dokument är han 16 år.

Den unge mannen ska också betala ett skadestånd på 140 000 kronor till flickan.

– Det är trots allt en bra påföljd och jag tänker inte överklaga domen, säger åklagare Åke Nyqvist.

– Spontant känner jag att domen är felaktig. Jag anser inte att bevisningen är tillräckligt stark och jag tänker uppmana min klient att överklaga domen till hovrätten, säger försvarsadvokat Tore Brandtler till MT.

Enligt tidningen ska åklagaren inledningsvis ha yrkat på att mannen skulle utvisas. Detta tog han senare tillbaka med hänvisning för att han etablerat sig bra i landet.

Tingsrätten utgår från att mannen var under 18 år när brottet begicks. Han slipper därmed fängelse trots att han döms för våldtäkt mot barn.

Före detta överåklagare Sven-Erik Alhem menar att straffet dock har sin förklaring.

– Åldersfrågan är jätteviktig i sammanhanget. I brottmål är det extremt viktigt att veta åldern, ju yngre man är desto svårare är det att klippa till med en rejäl påföljd, säger Sven-Erik Alhem.

Han menar att det kan finnas andra dokument än just passet som ses som mer tillförlitliga i sammanhanget.

– Skulle han vara 16 år är han väldigt ung, då är han bara ett år äldre än straffmyndighetsåldern. Det är en jätteskillnad om någon har sex med en 13 åring och själv är ganska nära i ålder, säger Sven-Erik Alhem.

Han tror att det faktum att tingsrätten utgått från att mannen var under 18 år när han begick brottet är det som gör att han inte döms till utvisning.

– Det är den låga åldern som har spelat in vad gäller utvisningen. Då tror jag man är väldigt mån om att inte ta till hårdhandskarna. Sedan är det ett plustecken om han har etablerat sig. Det finns ingen ålderskategori som är så positiv att behandla som just unga kriminella.