Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man döms för hämnd- porr mot ex-flickvännen

Foto: TT NYHETSBYRÅN

En man i 25-årsåldern från Boråstrakten har dömts för att ha spridit nakenbilder på sin exflickvän efter att de gjort slut, skriver Borås Tidning.

– Lagändringen är väldigt välkommen och också väl utförd. Rättsväsendet börjar komma ikapp på det här området, säger åklagaren Per-Erik Rinsell till tidningen.

Mannen får villkorlig dom. 

Det var efter att relationen tagit slut som mannen la upp bilder han fått av sin före detta flickvän på ett socialt medium. Det handlade om 15–20 bilder.

Kvinnan fick reda på det från en vän och polisanmälde. 

Hon har enligt Borås Tidning sagt i förhör att hon var nära att kräkas av chock när hon insåg vad som hänt. 

Mannen, som är i 25-årsåldern, tog ner bilderna i samband med att kvinnan polisanmälde. 

Han har i förhör sagt att han nu är ångerfull. Han åtalades för två olika brott för att han kränkte kvinnan på två sätt. 

Döms enligt relativt ny lag 

– Det är samma förfarande men två olika skyddsobjekt. Förtalet är knutet till personens ära och heder och den olaga integritetskränkningen är knuten till den personliga integriteten. Därför ska man enligt förarbetena dömas för båda brotten, säger åklagaren Per-Erik Rinsell till BT.

Mannen får villkorlig dom av Borås tingsrätt för förtal och olaga integritetsintrång. 

Mannen har dömts enligt en relativt ny lag om olaga integritetskränkande, också kallad hämndporrlagen. Där Per-Erik Rinsell haft hand om flera fall. 

– Ibland när ny lagstiftning kommer är det tveksamt hur den ska tillämpas. Men i det här fallet adresserar den ett riktigt problem. Tidigare satt vi och åtalade människor för förtal när brottet egentligen handlade om den personliga integriteten, säger han till Borås Tidning.