Man dömd till tio års fängelse för mordförsök

Publicerad

En man har dömts till tio års fängelse för mordförsök i Lysekil, skriver Bohusläningen.

Det var två andra män som blev beskjutna.

Vittnen hörde skotten och larmade polisen.

Under rättegången yrkade åklagaren på att mannen skulle dömas till minst tio års fängelse, för bland annat mordförsök, grovt vapenbrott och narkotikabrott, skriver Bohusläningen.

Mannen har under rättegången nekat till alla anklagelser och i stället hävdat att han ska agerat i självförsvar. Hans advokat har yrkat för att han ska frikännas.

 

LÄS MER: Skottlossning i lägenhet – en man skjuten i benet 

 

Men nu döms han till tio års fängelse. Han ska även betala skadestånd till de män han, enligt rätten, försökt mörda. 100 000 kronor i skadestånd till den ena mannen och cirka 104 000 kronor till den andra.

Suttit häktad länge

Det var i somras som mannen greps misstänkt för mordförsök efter en skottlossning i en lägenhet i Brastad i Lysekil. Flertalet vittnen ska ha hört skotten och därefter larmat polis. När polis och ambulanspersonal kom till platsen fann de två skadade män. Den ena hade blivit i benet och den andra fick nästan en kula i magen. 

– Det var en person som antingen i en lägenhet eller i en trappuppgång sköt en målsägande med en kula. Sedan sköt han mot ytterligare en person, men där snuddade bara kulan vid magen, sa Joakim Hansson, vakthavande befäl vid polisregion Väst, i samband med skjutningen.

Den misstänkte mannen greps kort efter att polisen kom till platsen. Sedan dess har han suttit häktad i sju månader.

Madeleine Bäckman
Madeleine Bäckman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER