Mannen fördes akut till Varbergs sjukhus. Foto: Sara Wågenberg
Mannen fördes akut till Varbergs sjukhus. Foto: Sara Wågenberg

Man blev fastklämd – tillståndet livshotande

Publicerad

Mannen låg fastklämd med benen i spagat under en lastbilsläm på en djurtransport – och klarade precis av att larma SOS, rapporterar SVT Nyheter Halland.

– Vi vet inte hur länge han legat där, men det var en jäkla tur att han lyckades få tag på sin telefon, säger Torbjörn Westerhult, styrkeledare på Räddningstjänsten väst i Falkenberg till kanalen.

Mannens tillstånd är nu livshotande och han har förts till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Det var vid 18.30-tiden på tisdagskvällen som larmsamtalet kom. Den fastklämda mannen ringde själv till SOS Alarm, men hade svårt att prata. Han låg då svårt fastklämd, med benen i spagat, under en lastbilsläm till en djurtransport. Lämmen ska normalt fällas ned mjukt, men här hade något gått fruktansvärt fel.

Till SVT säger Torbjörn Westerdal:

– När vi kom dit var han vid medvetande, men svarade inte på tilltal. Vi vet inte hur länge han legat där, men det var en jäkla tur att han lyckades få tag på sin telefon och kunde ringa själv.

"Orkade precis"

Tre brandmän fick hjälpas åt för att kunna rubba lämmen och dra ut mannen.

– Den var väldigt tung. Vi var tre som lyfte lemmen och det var precis så att vi orkade hålla den uppe i några sekunder, säger Westerdal till SVT.

Hos polisen rubricerades händelsen till en början som ett sjukdomsfall, men under kvällen blev det klart att det rörde sig om en arbetsplatsolycka

– Då blir det intressant för oss. Hade det varit ett sjukdom- eller olycksfall så hade vi inte involverats, men nu kommer vi att genomföra en utredning. Det kan ju hände att det rör sig om felaktiga arbetsförhållanden, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i Region Väst.

Mannen fördes i ambulans till Varbergs oklart. Polisen kan under tisdagskvällen inte lämna någon information hans skadeläge.

På onsdagsmorgonen uppger SVT Halland att mannens tillstånd försämrats och har blivit livshotande. Han har förts till Sahlgrenska universitetssjukhus för vård.

Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER