Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkte mördarens lögn i larmsamtalet

Den åtalade mannen i 55-årsåldern.Foto: POLISEN
Blodfläckar i den aktuella lägenheten.Foto: POLISEN
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

I ett larmsamtal till SOS berättar mannen att hans vän har blivit misshandlad innan han dök upp, att han sen somnat och snarkat men nu inte längre reagerar. 

Det var en lögn, redan i det första längre förhöret berättar han att de slagits och säger att han själv blev attackerad av kamraten.

– Jag hade inte mördat NN och jag hade inte avsikt att mörda nån. Jag blev själv attackerad och jag försvarade mig, säger den nu mordåtalade mannen i förhör.

Ambulans larmades till lägenheten i Kyrkbyn i slutet på maj i år efter ett samtal från lägenhetsinnehavaren, den nu mordåtalade mannen i 55-årsåldern. 

Han berättar för operatören:

– Hej. Jag vill göra en orosanmälan, en vän till mig kom i går till mig. 

– Mm. 

– Väldigt berusad och sönderslagen, det var någon slags våld någonstans här på Hisingen. 

Han berättar vidare att kompisen somnat, och under natten har snarkat. Men att snarkningarna nu upphört.

– Och nu snarkar han inte och han vill inte gå upp. 

Berättade ny version i förhör 

Han utvecklar senare i samtalet när operatören ställer frågor:

– Ja, han kom igår sönderslagen och han sa bara att han blev sönderslagen och om jag kan hjälpa till men jag sa (ohörbart) lägg dig. Så han satte sig på golvet och han bara somnade men han snarkade hela natten.

När ambulanspersonalen kom till platsen försökte de först med hjärt- och lungräddning men insåg snart att det inte fanns något de kunde göra, utan mannen dödförklarades på platsen. 

Polisen kallades då det fanns misstankar om att ett grovt brott begåtts och att mannen hade bragts om livet.

Lägenhetsinnehavaren togs in av polisen och delgavs misstanke om mord. 

Något han genom utredningen nekat till, men i det första förhöret kommer en helt annan version av händelseförloppet än den han berättade för larmoperatören på SOS. 

Skadorna orsakade av sparkar och slag 

I stämningsansökan som på fredagen lämnades in till Göteborgs tingsrätt står det att mannen berövat offret livet ”genom att utdela slag och sparkar mot hans huvud, kropp och armar.” 

Bland skadorna som nämns, står det att offret orsakades en färsk blödning under den hårda hjärnhinnans vänstra sida, spridda blödningar i hjärnvävnaden och under de mjuka hjärnhinnorna, och förskjutning av hjärnans medellinje. 

Den misstänkte säger i förhör att han använt sig av självförsvar då, enligt hans berättelse att den berusade kamraten attackerat honom med en kniv, bråket ska sedan ha pågått i två omgångar, enligt den misstänkte.

– Jag hade inte mördat NN och jag hade inte avsikt att mörda nån. Jag blev själv attackerad och jag försvarade mig.

Misstänkte mördaren: ”Jag räddade mitt liv” 

Han håller fast vid den versionen under hela utredningen, att han försvarade sig från en knivattack.

Förhörsledaren: Det är ett bråk på, du får säga om jag har fel, på liv och död stämmer det?

– Jag räddade mitt liv, alltså han blev galen. Alltså om han kommer du vet och vill hugga dig, man måste försvara sitt liv va. Jag vet inte vad du skulle göra. Jag tror inte du skulle sitta och titta på va. Det är självklart man måste försvara sig på något sätt. 

Den misstänkte mannen är ostraffad sedan tidigare men i mars i år beslöt hyres- och arrendenämnden att han skulle flytta ur sin lägenhet efter att han missat att betala åtta hyror i följd, från april till november 2019. Han ska dessutom ha varit hotfull mot grannar och sovit i förrådet.

Han flyttade senare till en ny lägenhet, i vilken det misstänkta mordet ägt rum. 

Den misstänkte mannens advokat vill inte kommentera åtalet.