Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man åtalas för sexuellt övergrepp på en hund

Hunden bor kvar hos ägaren – trots incidenten. Obs! Genrebild.Foto: shutterstock

En ung man från Skaraborg har erkänt att han våldfört sig sexuellt på en hund.

Nu har han åtalats för brott mot djurskyddslagen och i bevismaterialet finns bland annat videoinspelningar från händelsen, rapporterar P4 Skaraborg. 

Ingen av hundarna i det hushåll som övergreppen ska ha ägt rum i har dock omhändertagits efter det som hänt.

Det var den 13 november som länsstyrelsen utförde en oanmäld kontroll hos hundägaren i Skaraborg, efter en anmälan om att en av dennes två hundar utsatts för sexuella handlingar.

Övergreppen mot djuren filmades och cirkulerade och spreds på sociala medier och brottet ägde rum i ägarens lägenhet.

Personen bakom brottet, en ung man som inte står som ägare till hunden, har erkänt för polisen att det är han som utsatt djuret för det sexuella brottet.

Åtalas för brott mot djurskyddslagen

Under måndagen åtalades den unge mannen, enligt P4 Sjuhärad, misstänkt för brott mot djurskyddslagen.

I ett muntligt föreläggande krävde länsstyrelsen att hundägaren efter det stod klart att den unge mannen utsatt hunden för ett brott ”omedelbart säkerställa att hundarna inte vistas ensamma med personen som misstänks ha utsatt ena hunden för sexuella handlingar mot djur”. 

Det ansågs dock vara okej att hundarna vistades i samma bostad som mannen, förutsatt att de inte lämnades ensamma med honom.

Detta har mötts av kritik från personer som menar att djuren skulle omhändertagits för att helt utesluta att de kunde utsättas för ytterligare brott.

Polisen har tidigare sagt till P4 Skaraborg att det finns flera anledningar till att hundarna fortsatt fått vistas i bostaden. Bland annat hänvisar man till att ägaren själv inte utsatt dem för något övergrepp.