Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagaren: Han högg ihjäl man i centrala Göteborg

Nu åtalas en man i 25-årsåldern för dådet.
Foto: GT/Expressen
Åklagare Niklas Högdén
Foto: HENRIK JANSSON
Den misstänktes advokat Ann Bark.
Foto: HENRIK JANSSON

En australiensisk man knivhöggs vid Odinsplatsen i Göteborg och avled av skadorna i december förra året.

Nu åtalas en man i 25-årsåldern misstänkt för dådet.

Direkt efter händelsen misstänks han ha knivhotat en man vid Vallhamra torg i Partille.

– Det är lite samma tillvägagångssätt, att han gått ur bilen och konfronterat slumpmässiga personer, säger åklagaren Niklas Högdén.

I december förra året hittades en man från Australien svårt knivhuggen och skadad i närheten av Odinsplatsen i Göteborg. Han dog av skadorna.

Offret hade sökt sig från hemlandet till Göteborg och hade bott i staden en tid innan mordet. Han var inte känd av polisen, som beskrivit honom som "en helt vanlig Svensson som råkat mycket illa ut".

Var ute på pubrunda

Den aktuella kvällen hade offret varit ut på en pubrunda som avslutades när krogen stängde klockan två på natten. Han fortsatte till en efterfest nära Odinsplatsen, en fest som han lämnade vid fyratiden. Drygt 20 minuter senare ringde ett vittne, som hittat mannen på gatan svårt skadad, polisen.

I början av januari i år häktades en man i 25-årsåldern på sannolika skäl misstänkt för knivmordet. Nu åtalas han för gärningen. Han förnekar brott.

Enligt åtalet ska mannen ha dödat offret genom att hugga eller sticka honom i buken med ett vasst föremål vilket troligen handlar om en kniv.

Mannen är i första hand misstänkt för mord, i andra hand grov misshandel och grovt vållande till annans död.

– Bevisningen bygger i grunden på vittnesuppgifter från en person som var med under natten. Personen har inte sett själva gärningen men har lämnat uppgifter kring gärningarna, uppgifter som vi i stora stycken kunnat kontrollera, säger åklagaren Niklas Högdén.

Hotade ännu en person

Han konstaterar att det även finns en del teknisk bevisning i form av bland annat övervakningskameror.

– Men det finns ingen DNA-bevisning som kopplar ihop offret och den misstänkte, säger Niklas Högdén.

Niklas Högdén berättar att den misstänkte mannen och ytterligare en person ska ha åkt i en bil och gjort ett stopp vid Odinsplatsen där det misstänkta mordet inträffade.

En australiensisk man hittades svårt skadad 20 december 2017 vid Odinsplatsen. Han avled senare av skadorna.
Foto: LOVISA WALDECK

Mannen åtalas även för grovt olaga hot.

Efter händelsen vid Odinsplatsen körde de vidare till Vallhamra torg i Partille där mannen i 25-årsåldern attackerade en annan obekant person. 

– Där hotade han en man med kniv och pistol eller pistolattrapp.  Det är lite samma tillvägagångssätt. Han har gått ur bilen och konfronterat slumpmässiga personer. I det ena fallet ledde det till mord och i andra fallet blev en man hotad, menar Niklas Högdén.

Kände inte varandra

För händelsen i Partille åtalas mannen för grovt olaga hot.

Den misstänkte gärningsmannen och den australiensiske mannen var inte bekanta.

– Den misstänkte och offret kände inte varandra sedan tidigare, av allt att döma. De ska ha mötts slumpmässigt, har åklagaren Niklas Högdén tidigare sagt.

Den misstänkte har en lång historia av brott bakom sig och har bland annat gjort sig skyldig till narkotikabrott och brott mot vapenlagen.

Han har också, tillsammans med ett gäng, rånat personer vid Säldammen i Slottsskogen i Göteborg. De valde ut offren och maskerade sig med rånarluvor. Ett offer blev nedslaget och hotat med hammare och pistol.

GT har sökt den misstänkte mannens försvarsadvokat.