Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skottdramat på gymmet: “Kunde träffat nån annan”

Under utredningen har polisen bland annat sökt spår i närheten av gymmet.
Foto: HENRIK JANSSON
En 25-årig man mördades vid dådet.
Foto: HENRIK JANSSON
Den misstänkte tillhör enligt polisuppgifter ett kriminellt nätverk.
Foto: POLISEN

25-åringen sköts i huvudet på gymmet Nordic Wellness.

Med laddat vapen snubblade gärningsmannen också mitt bland motionärerna inne på gymmet.

– Ett hänsynslöst dåd, säger åklagaren Helena Treiberg Claeson.

– Han hade mycket väl kunnat avlossa ett vådaskott då och även träffat någon annan.

Nu åtalas en man i 20-årsåldern för det uppmärksammade dådet.

Patroner och kläder, som hittades i ett gömställe, finns bland åklagarens starkaste bevisning.

Skottlossningen skedde den 28 april i år.

Gymmet Nordic Wellness i Tuve på Hisingen i Göteborg var fullt av motionärer när en beväpnad och maskerad man gjorde entré.

Enligt det åtal som lämnades in av åklagaren på måndagen kom han på en elsparkcykel, tog sig in på gymmet och gick sedan kallhamrat rakt fram till offret och sköt denne i huvudet. Därefter tros han också ha flytt på en elsparkcykel.

I den följande jakten på mördaren slog polisen bland annat till mot en villa i närheten av gymmet. 

Medlem i gäng

Den man i 20-årsåldern, som suttit häktad sedan i våras, åtalas nu för mordet. Mannen är kopplad till ett kriminellt nätverk i Norra Biskopsgården. Ytterligare en ung man i samma ålder åtalas för grovt skyddande av brottsling sedan han enligt misstankarna hjälpt till att gömma den misstänkte mördaren i villan efter mordet. 

Under utredningen har polisen sökt i området runt gymmet och bland annat tömt en damm vid ett bostadsområde i närheten.

I det åtal som nu lämnats in till Göteborgs tingsrätt finns bland annat vittnesuppgifter från en person som sett mördaren komma på elsparkcykel och maskera sig inför dådet. Det finns också bland annat övervakningsfilmer inifrån gymmet och uppgifter om en bakomliggande konflikt mellan brottsoffret och de båda tilltalade.

Bevisen: Patroner och kläder

 I det gömställe i en villa, där den misstänkte mannen greps efter mordet, hittades också kläder som stämmer överens med den klädsel som mördaren bar vid dådet. I villan hittades också patroner av samma typ som användes vid dådet.

Åklagaren Helena Treiberg Claesson:

– Det är ett pussel som vi lagt. Framgångsfaktorn är Hisingspolisen som hade koll på de som har konflikter i området. När de hörde vem som var mördad tog man sig till den bostad där man hittade de som är åtalade i dag. I tvättmaskinen hittade man kläder som såg precis ut som de som gärningsmannen hade på sig.

Till ”pusslet” hör också en skada som den misstänkte gärningsmannen hade på benet efter gripandet. På övervakningsfilmen ses hur gärningsmannen slår sig på samma ställe inne på gymmet i samband med dådet. Det är också en händelse som åklagaren menar kunde ha gett gymdådet en ännu mer tragisk utgång.

”Hänsynslöst”

– Det är ett hänsynslöst dåd att på kort avstånd avrätta en person inne på ett gym där det tränar en massa andra människor. Eftersom han snubblar till hade han mycket väl kunnat avlossa ett vådaskott då och även träffat någon annan. 

Skadan finns dokumenterad på bild i polisutredningen.

Den exakta bakgrunden till mordet är oklart, men det finns en tidigare konflikt som eventuellt rör narkotika.

– Vi vet att han som är åtalad för mordet blev grovt misshandlad, knivhuggen, förra sommaren. Det finns uppgifter att det kan ha varit personer kring målsäganden som var involverade i det. Det finns också liknande uppgifter kring den andra åtalade. Så det fanns en konflikt och vissa uppgifter om narkotika, men vi vet inte exakt, säger åklagaren.

Den misstänkte mördaren, liksom hans åtalade vän, har under hela utredningen nekat till brott. 

”Sammantaget är det mycket lite som tyder på att (misstänkte mördarens namn) skulle vara inblandad i gärningen”, uppgav hans advokat Patrik Kristiansen – som nu inte kunnat nås för en kommentar – i samband med häktningen i våras.