Han skrev om att döda grannen i sin dagbok

Så många brott anmäldes i region Väst under 2020
Den misstänkte gärningsmannen greps kort efter händelsen.
Foto: Polisen
Här satt mannen och tittade på kvinnan och hennes vänner innan han gick till attack.
Foto: Polisen
Mannens dagboksanteckningar. Från polisens förundersökning.
Foto: Polisen

Kvinnan satt med sina vänner på uteplatsen nära bostaden – då kom en granne framrusande och högg henne till döds med kniv.

Många i området har länge varit rädda för grannen som nu åtalas för mord och grovt olaga hot.

Mannen, som är i 65-årsåldern, förde i flera år detaljerade anteckningar i en dagbok över hur han själv tyckte sig vara trakasserad av grannarna.

Ett par veckor före mordet skrev han: ”... efter den 7/6 så har stubinen i så fall brunnit ut då är de döda var så säker”.

Solen sken och kvinnan i 70-årsåldern satt på en av uteplatserna i bostadsområdet i Väse utanför Karlstad tillsammans med tre vänner när det ofattbara inträffade.

En granne som suttit och tittat på gruppen på avstånd rusade plötsligt fram och högg en kniv i ryggen och i halsen på kvinnan. Hon dog på platsen av sina skador.

Mannen, som är i 65-årsåldern, greps i närheten. Nu åtalas han på sannolika skäl misstänkt för mord och grovt olaga hot.

Även om den våldsamma attacken var oväntad och plötslig har flera boende i området berättat att mannen spridit rädsla och obehag omkring sig under lång tid.

”Har förföljt henne i ett år”

När polisen lämnade dödsbudet till en anhörig sa personen direkt:

”Är det den där jävla grannen som har gjort det. Han har förföljt henne i ett år”.

Mannen själv har länge påstått sig vara trakasserad av grannarna vilket lett till att han drog fastighetsägaren inför domstol.

Han krävde att hovrätten skulle slå fast att ett antal grannar skriftligen skulle uppmanas att ”omedelbart upphöra med trakasserier och störningar”.

Trakasserierna ska bland annat ha bestått av hotfulla blickar, hostningar och grimaser.

Den 7 juni i år, dagen före mordet, fick mannen avslag i hovrätten.

Ett par veckor tidigare hade han skrivit i sin dagbok efter att ha blivit upprörd av ett samtal med en advokat:

”... jag blev i alla fall rejält förbannad de ska sluta o hålla på varenda jävel o provocera för efter den 7/6 så har stubinen i så fall brunnit ut då är de döda var så säker”

Förde dagbok om grannarna

Under flera år har mannen fört dagbok med detaljerade beskrivningar av hur han uppfattat grannarna, och vad han upplever att de har gjort som irriterat honom.

I de första dagböckerna från december 2014 till 2015 skriver han bland annat sådant som att ”idioterna slår i golvet”, ”horan spolar ovanför”, ”grannkärringen glodde” och ”jävla väsen från horan ovanför”, vilket framgår i polisens förundersökning.

Där nämns inte de personer som befann sig på uteplatsen vid mordtillfället.

Polisen har också tagit del av dagböcker från i april och maj i år, där den nu mördade kvinnan, och även andra grannar, nämns flera gånger.

På ett ställe skriver han hur grannar öppnar och stänger ytterdörren och han irriterar sig på att det slår i dörren:

”...allt bara för att försöka framkalla något som vanligt hos mig men de får springa hur mycket de vill jag har sagt mitt de är dödens”.

Han får för sig att kvinnan ”springer runt mig hela tiden och stalkar mig”. Han beskriver också hur han på ett brutalt sätt ska döda henne.

Mannen antecknar tidpunkter och platser där grannar dyker upp och vad de gör. Han tycker att de slår i golvet, stänger lägenhetsdörrar så det dånar med mera.

”Känner mig som en livsfarlig VARG”

Han skriver också om hovrättsförhandlingarna och hur arg han är över att känna sig orättvist behandlad.

Jag känner mig verkligen som en livsfarlig VARG så namnet passar utmärkt de eller den jag kommer att få tag på kommer jag att slita i stycken helt o hållet de ska inte ens kunna se att det är eller har varit en sk människa TRO MIG INGET KOMMER ATT STOPPA MIG INGET” skriver han i mitten av maj i år.

”Jag känner mig verkligen som en livsfarlig VARG” skriver mannen i sina dagboksanteckningar.
Foto: Polisen
Kammaråklagare Barbro Brännlund.
Foto: Thomas Carlgren

Kammaråklagare Barbro Brännlund konstaterar att mannen fick avslag på sin överklagan i ärendet till hovrätten eftersom ”det inte fanns något att ta på”.

– Han hade beskrivit hur grannar knackat i golvet, slagit i dörrar och trappräcken, men det är inga andra hyresgäster som överhuvudtaget märkt något sådant. Det enda de kan berätta är att det är han själv som slagit hårt i sitt fönster, i dörrar, postlådor och trappräcken, säger hon.

”Var väldigt omtyckt i området”

Hon konstaterar att alla i bostadsområdet har varit rädda för mannen och känt sig hotade av honom.

– När vi tittat i hans dagböcker har han tyckt lika illa om de andra grannarna. Kvinnan (som dödades, reds anm) har kanske haft mer råg i ryggen och sagt till honom när han betett sig illa. Men det ligger några år bakåt i tiden. Det senaste året har hon mest försökt hålla sig undan. Han har trakasserat henne så fort hon har visat sig. Kvinnan har varit väldigt omtyckt i området. Alla har bara gott att säga om henne, berättar Barbro Brännlund.

Hon konstaterar att bevisläget mot mannen är ”extremt bra”:

– Jag har aldrig varit med om något liknande när det gäller mord. Det sitter tre personer helt inpå när han kommer springande och attackerar henne med kniven.

Har kunnat berätta om händelsen

Barbro Brännlund förklarar att mannen själv har kunnat berätta om stora delar av händelseförloppet.

– Han kommer ihåg att han sprang fram men har inte klara minnesbilder från själva gärningstillfället.

– Han har dock konsekvent vägrat att säga att han erkänner gärningen. Det gör att han inte har kunnat genomgå en rättspsykiatrisk undersökning före huvudförhandlingen. Rättspsykiatrin anser att han inte har erkänt eftersom han inte yttrat de orden, trots att han berättat vad som hänt.

Den åtalade mannens advokat Thomas Martinson förklarar att han inte har några kommentarer angående sin klient:

– Inte mer än att hans inställning till dags dato formuleras att han varken kan erkänna eller förneka. Jag tycker kanske det kunde ha varit lämpligt att göra en rättspsykiatrisk undersökning före huvudförhandlingen. Men nu är det som det är. Det är en sak som är effekten av hans redovisade inställning. Rättspsyk tyckte inte att man hade ett klart erkännande.


Mystiska fynd av kroppsdelar i Borås:

Kroppsdelar hittade – mord utreds. Hittades vid sjö av privatperson i Borås