Man åtalas för mord i Hamburgsund

Det var den 27 januari som en medelålders man hittades död i sin bostad i Hamburgsund.
Foto: Ludvig Ahl
Mannen hade mist livet till följd av upprepade knivhugg mot hans kropp.
Foto: Ludvig Ahl
Foto: Google maps/Expressen TV
Knivbladet som misstänks ha använts vid mordet hittades nedkilat i en portfölj.
Foto: Polisen
Den åtalade skrev "Allah Ahkbar" på väggen i den avlidnes hem.
Foto: Polisen
Handtaget till det misstänkta mordvapnet hittades i en garderob.
Foto: Polisen
Den misstänkte överlämnade sig själv till polisen i Göteborg.
Foto: Robert Betzehag
På väggarna i bostaden hade den åtalade skrivit olika meddelanden i svart färg.
Foto: Polisen
1 / 8

På dagen ska den 26-årige mannen ha gjort sökningar på religiösa uttryck på internet – sedan ska han ha huggit ihjäl sin chef i Hamburgsund med 60 knivhugg.

Enligt åklagaren Thomas Willén är motivet att mannen kränkts av chefen i sin tro – efter dådet ska den misstänkte ha sprayat klotter med religiösa förtecken i offrets bostad.

– Jag drevs till det, säger den misstänkte mannen i förhör.

På kvällen den 27 januari greps 26-åringen utanför Svenska mässan i Göteborg. Den gripne ska då ha erkänt att han dödat en medelålders man i Hamburgsund i Bohuslän.

När polisen åkte till bostaden påträffades offret död.

– Dödsorsaken är förblödning. Målsägande hade fått 60 knivhugg. säger åklagaren Thomas Willén.

Av åtalet framgår det att en stor del av huggen utdelades medan mannen låg ner på mage på golvet.

I villan gjordes också en annan upptäckt. På väggarna fanns det texter sprayade med svart färg.

– Han har skrivit texter på väggen i bostaden med religiösa uttryck, säger Thomas Willén.

Religiöst motiv

Enligt åklagaren är motivet till gärningen komplex. Thomas Willén säger att det i förundersökningen framkommer uppgifter som tyder på att gärningen varit religöst motiverad.

Men där finns också uppgifter om bråk om pengar där den mördade under ett bråk om pengar påstås ha hotat med att anmäla den mordmisstänkte arbetaren till polisen för att han vistades illegalt i Sverige.

– Motivet är mycket komplex. Han har upplevt att han har blivit kränkt av sin arbetsgivare och av den anledningen dödat honom. Han har skrivit texter i den avlidnes bostad och det är fastslaget att han i anslutning gjort sökning på religiösa begrepp, säger Thomas Willén.

Vilka sökningar?

– Det är begrepp som "jihad", "mojahedin" och "Allah Ahkbar". Jag menar att det finns en koppling med tanke på vad som har hänt. Men jag vill säga att det finns inga som helst indikationer på att han ska vara terrorist eller att han tillhör en terroristorganisation.

Sökningarna på de religiösa uttrycken ska mannen ha gjort på internet samma dag som det misstänkta mordet begicks. Den misstänkte har klottrat flera olika skrifter på väggar i bostaden. Klottret bestod bland annat av orden "Allah Ahkbar", men åklagaren är tydlig med att det inte finns några terroristindikationer.

I förhör berättar den misstänkte mannen att han kom till offrets hus för att fråga om sin månadslön. Han ska då ha fått höra att det inte fanns några och lämnat rummet.

Då säger han att chefen kränkte honom verbalt. Mannen berättar i förhör att chefen hämtade sin plånbok när han kom tillbaka och plockade upp 200 kronor.

"Det är jag som dödat"

Han ska då ha slagit till chefen, som puttade tillbaka. Sedan ska mannen ha hittat en kniv i köket där de befann sig.

– Det var hans ord som sårade, säger den misstänkte i förhör, som också menar att chefen uttalade diverse hot mot honom.

– Jag befann mig i ett tillstånd som jag inte kan beskriva. Jag blev medveten när jag hörde hundar skälla utanför. Det är jag som har gjort det. Det är jag som har dödat (offret), men jag har inte gjort det medvetet, säger mannen i förhör och berättar också att chefen utnyttjat hans utsatta situation i landet och hotade med att anmäla honom till polisen.

Den mordåtalade har sökt asyl i Sverige men har fått avslag och riskerade utvisning om polisen fann honom.

– Han sade åt mig att om det blir så här varje gång du frågar om pengar, då har jag dina dokument i ett säkerhetsskåp. Om han överlämnade mina dokument till polisen då kommer polisen att sparka ut mig från Sverige, säger den åtalade mannen.

– Jag såg inte var jag träffade honom någonstans, inte alls, säger den åtalade om själva mordet.

– Men jag tänkte att jag ville ha mina handlingar snabbt, och förvinna därifrån ... jag ville komma åt mina handlingar,

Efter att han attackerat offret ska han, förutom att klottra i huset, ha tagit sig till ett värdeskåp på ovanvåningen för att sina handlingar som ska ha förvarats där.

I samband med det berättar han att han hittade en bild på sig och arbetsgivaren tillsammans. En bild som han eldade upp.

– När jag dödade honom gick jag upp och tog det här fotografiet och brände det, så inte bilden skulle existera mer. När man älskar någon och sen säger sådana saker, då struntar man i honom, säger mannen i förhör.

"Var som far och son"

Förhållandet mellan de båda männen ska innan det inträffade ha varit bra. Den nu åtalade arbetade sedan ett och ett halvt år tillbaka för offret. Han berättar själv i förhör att han och arbetsgivaren stod varandra nära.

– Det var en jättefin relation. Vi var som far och son. Jag gillar honom fortfarande. Om jag inte satt framför dig nu skulle jag tro att det var en mardröm, jag vet inte vad som hände, jag var inte mig själv. Jag har dålig känsla i min själ, det är obehagligt. Om jag fick tillåtelse att gå till hans grav skulle jag be om förlåtelse, jag mår inte bra alls efter det som hänt, säger mannen i förhör.

Den misstänkte bodde i en husvagn på tomten och han har under utredningen uppgett att han utnyttjats som svartarbetande stenläggningsarbetare.

Kring bråket om pengarna säger åklagaren Thomas Willén:

– Han har inte fått betalt för arbetet i rätt omfattning och han har varit rädd att förlora sin anställning. Som jag ser det finns det flera delar i det här, men detta ska inte vara huvudanledningen. Utan det är det andra, att han känner sig kränkt.

Interpol inkopplade

Till en början var det misstänkta mordet en stor gåta eftersom polisen inte hade en identitet på den misstänkte. Interpol kopplades då in för att man skulle samarbeta med polisen i hans hemland.

– Han har ett pass och där står en identitet. Men det kortet är inte så likt med hur han ser ut, har kriminalinspektören Sten-Rune Timmersjö tidigare sagt till GT.

Den misstänkte ska också ha använt sig av ett antal olika namn i olika sammanhang.

Han har erkänt dråp, men åtalet gäller alltså mord. En och en halv förhandlingsdag är planerad i tingsrätten.

Under utredningen har den mordåtalade mannen fått genomgå en mindre rättspsykiatrisk undersökning. Enligt den lider han inte av någon allvarlig psykisk störning. 

Mannen kom till Sverige från ett östland 2013 och sökte politisk asyl. Efter att ha fått avslag på sin asylansökan hösten 2014 valde han att stanna kvar, enligt yttrandet, och fick kontakt med den medelålders mannen i Hamburgsund.

– Det har inte varit något jämbördigt förhållande dem emellan,har 26-åringens advokat Robert Mjösén sagt tidigare.

I samband med den rättspsykiatriska utredningen uppger mannen att han inte har några fysiska eller psykiska problem. Han säger också att han gått i skola i elva år i sitt hemland utan några problem, att han har en militär bakgrund och även deltagit i krig.

Under utredningen har 26-åringen fått frågor om de många slagningar han gjort på internet som kan tolkas som att han har ett intresse för terrorism. 

Det förnekar han bestämt. 

– Jag studerar terroristerna för att veta vad de gör. Jag har krigat mot terrorister i fyrtio dagar bland bergen. Sedan dess har jag varit intresserad och studerat terrorister. Jag är muslim men jag är inte någon terrorist och jag vill lära mina barn om dem så att de ska kunna motargumentera. Mina barn kommer få samma frågor som jag. Man får höra, Är Du muslim? Vart har Du dina bomber, säger 26-åringen som också förnekar att han tidigare ska ha begått brott, att han skulle ha sociala problem eller missbruksproblem.

Han har inte, före den nu aktuella händelsen, begått några kända brott under sin tid i Sverige.