Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flerbarnspappa sköts ihjäl – tio utsatta för mordförsök

En 44-årig flerbarnspappa avled i skjutningen.
Foto: HENRIK JANSSON
Två dagar före mordet utbröt ett upplopp i stadsdelen.
Foto: Polisen / Polisen
Tio personer utsattes enligt åklagaren för mordförsök.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

En 44-årig flerbarnspappa sköts ihjäl i stadsdelen Hjällbo slutet av maj i år.

Nu åtalas en 22-årig man för mordet. Han åtalas även för mordförsök på tio personer och grovt vapenbrott.

– Jag bedömer bevisläget som gott, säger kammaråklagare Sara Toreskog vid Göteborgs åklagarkammare i ett pressmeddelande.

En 22-årig man som ska vara medlem i Hjällbonätverket har under fredagen åtalats för mord på en 44-årig flerbarnspappa i Hjällbo. 

Mordet skedde mitt på dagen den 30 maj när 22-åringen enligt vittnesuppgifter började skjuta mot en butik i stadsdelen Hjällbo i Göteborg. 44-åringen träffades då i huvudet och avled, ytterligare personer skottskadades. 

– Jag påstår att mannen har begått mordet och mordförsöken tillsammans och i samförstånd med en annan person, som vi inte kunnat identifiera. Den misstänkte erkänner grovt vapenbrott men förnekar i övrigt. Jag bedömer bevisläget som gott, säger kammaråklagare Sara Toreskog vid Göteborgs åklagarkammare i ett pressmeddelande. 

Personen som nu åtalats för mordet greps bara några minuter efter dådet. Enligt uppgifter hade han då blivit misshandlad. 

Föregicks av våldamt upplopp 

Bara två dagar före mordet bröt ett våldsamt upplopp ut i stadsdelen på ett torg. Ett hundratal personer var inblandade. Händelsen beskrivs som en konflikt mellan två grupperingar. 

Hjällbonätverket som har kopplingar till Ali Khan-släkten ska ha varit den ena parten och en inflytelserik släkt i stadsdelen, den andra. Den 44-åriga tidigare ostraffade mannen tillhörde den sistnämnda. 

I juli dömdes samtliga elva åtalade för upploppet till fängelse för våldsamt upplopp. Fem av de elva tillhör Hjällbonätverket. 

Bråket mellan de två olika grupperingarna tros ha uppkommit efter en incident samma dag som upploppet, då en tonåring blev misshandlad. 

Rättegången mot den mordåtalade 22-åringen är planerad att börja den första november. 

Han har tidigare dömts för brott vid fyra tillfällen, bland annat för rån och försök till utpressning.

Upploppet två dagar före mordet: