Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Man har släppts på fri fot efter hotfullt moskébesök

En man anhölls av åklagare efter att uppträtt misstänkt vid ett besök i en moské i Göteborg, rapporterade Ekot

Enligt uppgifter till GP skulle ett vapen ha hittats vid en husrannsakan hos den anhållne mannen – men enligt P4 Göteborg rör det sig om en attrapp.

– Misstankarna mot mannen har försvagats kraftigt och han är nu släppt på fri fot, säger Karl-Erik Esbo, vice chefsåklagare, till P4 Göteborg.

Mannen greps på tisdagen och anhölls efter beslut av åklagare senare på kvällen.

Mannen ska till en början ha varit misstänkt för narkotikabrott, men i samband med att polisen gjorde kontroller på honom utvidgades misstankarna.

– Initialt är han misstänkt för grovt brott, men vi får se vad den slutliga brottsrubriceringen blir, sa Hans Lippens, polisens presstalesperson.

Vice chefsåklagaren Karl-Erik Esbo håller i utredningen.

– Kopplingen som nu nämner (moskén, reds.anm) gör att jag förstår vilket ärende det är. Men jag vill inte kommentera några detaljer i ärendet eller några kopplingar till platser sa han när GT nådde honom.

Av en handling från tingsrätten framgår det att mannen initialt var misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till mord.

Det är allvarliga anklagelser.

– Det är väldigt allvarliga rubriceringar. Men jag vill inte kommentera det ytterligare, sa Karl-Erik Esbo vidare.

Misstankarna försvagade

Enligt uppgifter till GP ska polisen i samband med gripandet ha gjort en husrannsakan i mannens bostad. Då ska det ha hittats en kalasjnikov. Men enligt P4 Göteborg rör det sig alltså om ett en attrapp och inte ett riktigt vapen.

– Misstankarna mot mannen har försvagats kraftigt och han är nu släppt på fri fot, säger Karl-Erik Esbo, vice chefsåklagare, till P4 Göteborg.

Bakgrunden ska, enligt uppgifter till Ekot, vara att mannen betett sig misstänkt under ett besök vid en moské i Göteborg. 

Enligt kanalen har mannen bland annat frågat när det är som mest folk i byggnaden, och även uttryckt sig hatiskt mot islam i sociala medier.

– Men han greps i anslutning till sitt hem, och inte vid moskén, har Hans Lippens, polisens presstalesperson, berättat.