Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man anhållen för beskjutning av buss

Foto: SVEN LINDWALL

Den man i 25-årsåldern som sitter anhållen misstänkt för att beskjutit en buss som riksdagsledamoten Sara-Lena Bjälkö, SD, färdades i helgen är tidigare känd av polisen.

Häromåret dömdes han för att slagit en flaska i huvudet på en man som försvarade ett par tiggare som angreps av en grupp unga män. 

Det var i helgen som en buss där SD-politikern Sara-Lena Bjälkö färdades i uppgavs ha blivit beskjuten med någon typ av vapen längs en väg i Töreboda kommun.

– Jag trodde att vi skulle bli ihjälskjutna, har hon tidigare sagt i en intervju med GT.

Vid tillfället befann sig ytterligare två personer i bussen, berättade hon.– Det var så chockartat. Jag är bara så glad att min dotter inte var med. Jag kämpar för ett tryggare och säkrare samhälle, för att folk inte ska behöva uppleva skjutningar och dödsskjutningar, och så händer det här, sa hon.


Misstänkt har anhållits

Nu har en man i 25-årsåldern anhållits misstänkt för grovt olaga hot. Mannen är känd av polisen sedan tidigare för mindre brottslighet.

Mannen anhölls klockan 16.20 på onsdagskvällen.

Nu kan GT berätta att den anhållne mannen häromåret dömdes för att vid flera tillfällen slagit en flaska i huvudet på en person som gick emellan då en grupp ungdomar angrep tiggare på gatan.

– De "svenska killarna" sade något i stil med "vad faan har ni här att göra, åk hem till ert djävla land istället". De var hotfulla och knuffade på de där "tiggarna eller musikerna", säger ett vittne i förhör med polisen.

När en man gick emellan för att försvarare tiggarna ska de unga männen i stället riktat sig mot honom och sagt "du är ju också utlänning, åk hem du också till dit land".


Polisen förtegen

Därefter ska den nu anhållne mannen, som ingick i gruppen unga män, ha slagit en flaska, flera gånger i huvudet på mannen. Han dömdes mot sitt nekande och uppgav att han hade blivit provocerad. 

Polisen är fortsatt förtegen om händelsen.

– Jag går inte in på några detaljer av utredningstekniska skäl, säger Helena Trolläng, enhetschef för demokrati och hatbrottsgruppen vid polisen i region Väst.

Var det skarpa skott?

– Av utredningstekniska skäl uttalar jag mig inte om vad vi hittat i den tekniska undersökningen. Den pågår dessutom fortfarande, säger Helena Trolläng.

Lars-Göran Wennerholm, åklagare i Skövde, har formellt tagit över ansvaret för utredningen. Också han är sparsam i sina kommentarer i detta initiala skede.

Har det avlossats några skott mot bussen som Bjälkö satt i?

– Det kommenterar jag inte i detta läge.

Om ni varit säkra på det, borde inte brottsrubriceringen varit någon annan än grovt olaga hot?

– Så kan det vara, ja.

Kan fler brottsrubriceringar tillkomma?

– Det kan jag inte säga något om, jag har precis tagit över fallet.

Har hållits förhör

Har ni hört den anhållne mannen?

– Ja, det har hållits förhör. Men jag går inte på vad som sagts i dessa.

Kan fler gripanden bli aktuella?

– Inte heller det vill jag kommentera.

Den anhållne mannens advokat Helena Svärd vill inte kommentera ärendet alls. 

– Jag ger inga kommentarer, säger hon. 

Sedan tidigare har Säpo kopplats in i ärendet. Det skedde i tisdags.

– Det är en av våra skyddspersoner som tillhör den centrala statsledningen, sa Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säkerhetspolisen, i måndags.Händelsen utreds som ett hatbrott.

– Vi kan inte utesluta att det har med politik att göra men det finns i nuläget inget som talar för hatbrott med politiska tecken. Vi jobbar brett och av utredningstekniska skäl kan jag inte kommentera så mycket mer detaljer än att det pågår en intensiv förundersökning av allvarlig karaktär, har Helena Trolläng tidigare sagt till SVT Väst.

GT har varit i kontakt med Sara-Lena Bjälkö, SD, som avböjt att kommentera.