Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mammornas ilska: Döttrarna mobbas i ungdomsappen

Ulrika Stenberg och dottern Elvira. Foto: Privat
Ulrika Stenberg, mamma till Elvira som fått ta emot hat via Tellonym. Foto: Privat
Vanja Gustafsson, mamma till Olivia som fått ta emot näthat. Foto: Privat

”Häng dig”, ”Gå och dö” och ”Vad tjock du är”. 

Det är bara några av alla kommentarer som Ulrika Stenberg och Vanja Gustafssons döttrar fick ta emot efter att ha laddat ner appen Tellonym. 

Nu vill mammorna varna andra föräldrar för appen och uppmana till bättre koll på barnens användande av sociala medier. 

– Jag känner sig så maktlös, blir ledsen och arg som förälder. Men man måste göra någonting åt det här, säger Ulrika Stenberg.

I appen Tellonym, som är populär bland barn och unga, kan användarna ställa anonyma frågor till varandra. Men man kan även underteckna frågan med sitt namn – eller ett falskt namn. 

Anonymiteten i appen har lett till att ungdomar som använder appen har fått ta emot kränkande kommentarer, två som blivit utsatta är Elvira och Olivia i Töreboda som går i sjätte klass, något som P4 Skaraborg rapporterat om. 

Nu ryter deras mammor Ulrika Stenberg och Vanja Gustafsson i från gällande användandet av appen bland unga.

– Det var oskyldigt i början. Men sedan blev det bara värre och värre. Det kom in kommentarer om att hon skulle dö. En dag kom hon till mig och berättade allt och var oerhört ledsen, säger Vanja Gustafsson som är mamma till Olivia.

Skrev: ”Häng dig” 

Ulrikas dotter Elvira hade också laddat ner appen, men när Ulrika fick nys om mobbingen tog hon bort den, men några veckor senare beskriver Ulrika att Elvira föll för klasskompisarnas grupptryck och laddade ner appen på nytt.

– Samma dag som jag laddade ner den skrev folk ”Häng dig”, att jag är tjock och att jag tar andras vänner, säger Elvira och fortsätter: 

– Först tänkte jag att det inte skulle fortsätta, men det gjorde det. Jag grät så mycket och det blev jobbigt i skolan. Jag hade delat mitt Tellonymkonto på Snapchat där jag har folk jag känner, det gjorde att de elaka kommentarerna kan ha kommit från någon klasskompis. 

– Olivia stängde in sig på sitt rum och var så ledsen. I skolan visade hon upp ett skal och låtsades att det här inte påverkade henne, säger Vanja Gustafsson.

 

Skärmdumpar från Elviras Tellonymkonto. Foto: Privat
Skärmdumpar från Elviras Tellonymkonto. Foto: Privat
Skärmdumpar från Elviras Tellonymkonto. Foto: Privat
Skärmdumpar från Elviras Tellonymkonto. Foto: Privat

 

Barn kränker barn 

Nu har både Elvira och Olivia tagit bort appen från sina telefoner. Mammorna Ulrika och Vanja har informerat rektorn på barnens skola och lärarna har tagit upp problemet med Tellonym i klasserna. 

I Norge har sju kommuner valt att blockera den Tysklandutvecklade appen från det kommunala nätverket, skriver norska TV2.  I England har skolor gått ut och varnat föräldrar för att barnen mobbas via appen.

– Jag har även pratat med IT-chefen på kommunen, men eftersom de flesta ungdomar inte använder wi-fi utan sitt eget 4G-nätverk är det svårt att spärra appen. Hade det gått ändå hade ungdomar hittat nya vägar. Dessutom kommer det nya liknande appar hela tiden, säger Vanja Gustafsson.

Appen toppar i nuläget listan på de mest nedladdade apparna i Sverige.

– Det är så otäckt att det troligtvis är barn som skriver sådant här. Jag känner sig så maktlös, blir ledsen och arg som förälder. Men man måste göra någonting åt det här, säger Ulrika Stenberg.

Elvira: ”Fortfarande jobbigt”

Näthatet som Elvira och Olivia fick ta emot under vintern fortsätter ligga kvar färskt i minnet.

– Det känns fortfarande jobbigt och jag är arg för att folk tänker att bara för att man är anonym så har man rätt till att skriva hat. Men jag skrev ett långt inlägg på min Instagram om vad jag gått igenom på grund av Tellonym. Det inlägget blev väldigt uppskattat, säger Elvira.
 

 

Sjätteklassaren Elvira skrev om näthatet hon blev utsatt för i appen Tellonym på sitt Instagramkonto – ett inlägg som blev mycket uppskattat av jämnåriga. Foto: Privat

”Finns överallt” 

Nu hoppas Vanja Gustafsson och Ulrika Stenberg att fler föräldrar ska få upp ögonen för appen.

– Den här appen kommer inte gå att stoppa i ett nafs. Jag vill att alla föräldrar ska ha försöka ha koll på vad ens barn tar emot eller skriver till andra i sociala medier. Det man kan göra nu är att prata med sina barn, men man kan så klart också försöka använda sig av föräldrakoll som vissa appar erbjuder. Det här är ett föräldraansvar, säger Ulrika Stenberg.

– Näthatet finns inte bara på Tellonym utan överallt på sociala medier, tillägger hon.

När Ekot gjorde ett reportage om appen svarade representanter för Tellonym så här via mejl: 

”Vi inte styra vad folk pratar om på vår plattform och hur de pratar. Men vi sätter tydliga gränser och visar vad vi tycker är att gå för långt, med hjälp av våra modererings- och språkfilter.”