Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mammorna dog efter hemtjänstens missar

Nanna Andersson, 97, fick stroke, men fick ingen hjälp av hemtjänsten att söka vård i tid – och dog kort därefter.
May Henriksson bröt nacken vid en fallskada men fick vård först dagen därpå.Foto: TV4
Hemtjänsten hjälpte inte Nanna Andersson att söka vård när hon fått en stroke.Foto: TV4

Nanna Andersson, 97, fick stroke.

May Henriksson, 96, bröt nacken.

Ingen av dem fick hjälp av hemtjänsten att söka vård i tid – och båda dog kort därefter.

– Det ska inte behöva hända, säger Mays dotter Anne-Marie Thorén i TV4:s ”Kalla fakta”, som har granskat 1 000 fall av allvarliga missförhållanden inom hemtjänsten.

I dag har 169 000 personer hemtjänst i Sverige. Äldre som för några decennier sen hade flyttat in på äldreboende bor i dag kvar hemma. Det innebär att brukarnas omsorgsbehov ökar och att de medicinska bedömningarna som måste göras blir svårare.

Misstag kan få förödande konsekvenser. Det står i fokus för måndagens avsnitt av TV4:s ”Kalla fakta” med reportern Håkan Enmark.

Nanna Andersson, 97, i Hjo bodde kvar hemma och skötte sin trädgård själv. Hon hade dock fått ett trygghetslarm.

– Jag och mina syskon tyckte att det kändes tryggt, om jag åkte bort och inte var i närheten, säger dottern Lisbeth Lindhult i ”Kalla fakta”.

Nanna Andersson blev 97 år.Foto: TV4

En morgon i mars 2018 när Lisbeth var bortrest började Nanna må dåligt och tryckte på larmet. 

– Hon kände sig väldigt konstig i huvudet, svimfärdig och det svartnade för ögonen, säger Lisbeth Lindhult.

Dottern: Vi var besvikna

Hemtjänsten kom. Enligt Lisbeth misstänkte Nanna att hon hade fått en stroke. Hon bad hemtjänsten att ringa ambulans. Hon ska då ha fått svaret att det inte var någon idé eftersom hon verkade så pigg. 

Lisbeth Lindhult är besviken på att hemtjänsten inte tog hennes mamma Nanna Andersson på allvar när hon fått en stroke.Foto: TV4

Fem dagar senare fick Nanna samma symptom och tryckte på trygghetslarmet igen. Även den gången ska hon ha bett hemtjänsten att ringa ambulans men fått svaret att det inte behövdes.

En vecka senare kom Lisbeth hem från sin resa. Hon märkte att mamman inte var sig själv och såg till att hon fick komma till sjukhus. Där kunde läkarna konstatera att Nanna haft minst en stroke, troligen två.

Nanna Andersson dog tre veckor efter att hon lades in på sjukhuset. Enligt ”Kalla fakta” går det inte att direkt knyta dödsfallet till att hon haft stroke. Men Lisbeth är missnöjd med att hemtjänsten inte sökte vård för Nanna när hon bad om det. 

– Vi hade ju litat på att eftersom hon hade trygghetslarmet så kunde vi också känna oss trygga om vi inte var i närheten. Så vi var besvikna.

Efter Nannas död har Hjo kommun förtydligat att hemtjänst personal alltid kan be kommunens sjuksköterska om hjälp med medicinska bedömningar. Kommunen vill inte medverka i reportaget.

Expressen har kontaktat Hjo kommun som inte ger några kommentarer. 

”Kalla fakta” granskade 1 000 fel i hemtjänsten

När något går fel inom hemtjänsten ska en avvikelserapport skrivas. ”Kalla fakta” har begärt ut alla avvikelserapporter för 2018 från landets kommuner och tittat närmare på 1 000 av de allvarligaste händelserna.

I programmet listas några av dem kortfattat:

Borås. Får inte duscha på tre veckor.

Karlstad. Tvättas i underlivet med klorinservetter.

Sollefteå. Larmar, men lämnas liggande i sin avföring.

Skellefteå. Lämnas ensam vid misstänkt stroke. 

I 227 av de 1 000 fallen är hög arbetsbelastning, stress eller underbemanning är viktiga förklaringar till att allvarliga fel har begåtts.

I 449 fall är bristande rutiner en viktig orsak till missförhållanden. 

I 594 av de 1 000 fall som ”Kalla fakta” granskat är bristande eller rutiner som inte följs viktiga förklaringar till missförhållanden.

I en del av fallen är det alltså två eller flera samverkande faktorer som anses ha lett fram till missförhållandet.

May bröt nacken – fick inte vård i tid

I december 2017 gick dörrlarmet hemma hos 96-åriga May Henriksson i Kumla.

May Henriksson blev 96 år.Foto: TV4

May Henriksson, som lider av demens, gick ut i vinternatten, iförd pyjamas, tofflor och täckväst. När hon hittades av hemtjänsten 500 meter hemifrån hade hon ramlat och slagit sig. Hon blödde och klagade på smärta.

– De förstod nog inte hur pass allvarligt det var, att hon hade brutit nacken helt enkelt, säger dottern Anne-Marie Thorén till ”Kalla fakta”.

”Det ska inte behöva hända”, säger Anne-Marie Thorén om mamman May Henrikssons dödsfall.Foto: TV4

Hemtjänsten ringde kommunens sjuksköterska och berättade vad som hänt. Sedan lämnades May ensam i huset. Hemtjänsten tittade till henne ytterligare två gånger.

Först vid kvart i nio på morgonen därpå kom hemtjänstens sjuksköterska hem till May Henriksson. Då rann blodet ur pannan på henne. Sjuksköterskan ringde efter en ambulans.

– Hon var blodig både i håret och ner och sjuksköterskan höll på att tvätta henne. Hon var jätteorolig, hon var väldigt ledsen och hon hade fruktansvärt ont. Hon skrek att hon hade ont i nacken, Anne-Marie Thorén.

May Henriksson efter att hon brutit nacken.Foto: TV4

Ministern: Fortsätt rapportera

På universitetssjukhuset i Örebro visade röntgen att May Henriksson brutit tre nackkotor. Hon bedömdes vara för svag för en operation. Efter 15 dygn dog hon.

– Jag blev väldigt ledsen. Och samtidigt blir man kanske arg. Det ska inte behöva hända. Nu var det mamma som gick ut genom dörren, så det är inte personalens fel på något sätt. Men just handhavandet av mamma, det blev fel, säger dottern.

Kumla kommuns utredning visar att rutinerna för kommunikation mellan hemtjänstpersonal och sjuksköterska inte följdes. Personalen har fått en utbildning i hur man ska agera vid liknande händelser. 

Expressen har varit i kontakt med Kumla kommuns socialchef Gabriella Mueller Prabin som inte har några ytterligare kommentarer. 

Socialminister Lena HallengrenFoto: TV4

Socialminister Lena Hallengren (S) är ansvarigt statsråd för hemtjänstfrågor.

– Det viktigt att de som möter äldre som är berättigade till hemtjänst har kompetens. Det är därför vi ska skydda yrkestiteln undersköterska, det är därför vi ska utbilda många fler, säger hon i reportaget.

Kalla fakta: Vad kan du göra?

– Det är ju viktigt att man rapporterar sina misstag, att man gör avvikelserapporter.

Kalla fakta: Men det görs ju redan i dag.

– Det är viktigt att man fortsätter med det, säger Lena Hallengren.

Ministern medger att hemtjänsten har ”stora utmaningar”.

– Framför allt om vi tittar fem, tio år framåt, när vi vet hur många vi skulle behöva rekrytera. Kompetens som inte alltid finns, specialistutbildningar, att få sjuksköterskor att inte bara jobba i regioner och primärvård utan också i kommunerna.

Programmet sänds måndag 17 februari kl 20.00 i TV4 och från kl 06.00 i TV4 Play/C More.

 

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

Här är några av dagens största inrikesnyheter.