Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mammarykte hindrar skydd mot cancer

Ett rykte i norra Halland har fått föräldrar att låta bli att skydda barn mot livmodershalscancer. Foto: Per Wissing / GT/EXPRESSEN

Ett rykte som spreds i norra Halland av en orolig mamma, har fått fler föräldrar att bli skeptiska till att ge sina barn skydd mot livmodershalscancer. Nu vill smittskyddsläkaren Mats Erntell få stopp på detta.

– Detta är skandalöst. Att skydda sig är otroligt viktigt, säger Erntell.

Ryktet om att unga flickor inte kan bli gravida i framtiden på grund av HPV–vaccinet har fått föräldrar att ifrågasätta om vaccinet verkligen hjälper deras barn.

Mats Erntell förklarar att ryktet om att man kan bli steril är skandalöst, något han vill sätta stopp för omedelbart.

– Det stämmer inte, det är snarare tvärtom. Man har större chans att förbli fertil om man skyddar sig mot HPV–viruset och andra virus som även kan orsaka kondylom. Man behöver inte utsätta sig för det ena eller det andra. Det lönar sig att bli vaccinerad, säger Erntell.

Skyddar mot cancer

Att skydda sig mot livmoderhalscancer och kondylom är viktigt för kvinnors hälsa. Sedan år 2012 ingår vaccination mot HPV–viruset i det allmänna vaccinationsprogrammet.

HPV–vaccinet ges till unga flickor i årskurs fem för att motverka risken för livmoderhalscancer och kondylom senare i livet.

– Vaccinationen skyddar 70 procent mot cancern, och med cellprovskontroll har kvinnan en skydd på över 90 procent, säger smittskyddsläkaren Mats Erntell.

"Inte värt att riskera"

Enligt Folkhälsomyndigheten har kondylom minskat och vaccinets skyddseffekt har visat sig vara 93 procent hög mot HPV–viruset.

Kondylom behöver inte ge cancer men risken att det kan hända finns. Har man dessutom haft många partners ökar risken för att ha smittats med ett virus i kroppen som kan orsaka kondylom.

– Man kan bära på viruset utan att känna symptom, det är inte värt att riskera det, säger Mats Erntell.

Jasmin Manzalgi

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!