Mammans vädjan – för livstidsdömde terroristen

Livstidsdömde terroristen Hassan Al-Mandlawi.
Foto: POLISEN
Hassan Al-Mandlawi avtjänar sitt straff på anstalten Salberga.
Foto: MICKE ÖLANDER

Livstidsdömde terroristen Hassan Al-Mandlawi, 34, har förts till sjukhus – efter att ha hungerstrejkat i fängelset.

Det skriver hans mamma i ett brev där hon ansöker om nåd för sonen.

Enligt mamman råder det brist på ömhet och medkänsla på anstalten.

Hassan Al-Mandlawi har dömts till livstids fängelse för terroristbrott. Så väl tingsrätt som hovrätt ansåg det bevisat att han och medkumpanen Al Amin Sultan medverkat i två avrättningar i Syrien under våren 2013.

Al-Mandlawi avtjänar sitt straff på anstalten Salberga i Sala – där han vägrar äta och dricka. Det berättar hans mamma i ett brev som justitiedepartementet tagit emot.

Hassan Al-Mandlawi har ansökt om resning, men fått nobben av Högsta domstolen.
Foto: ROBIN ARON

I brevet skriver mamman att de för en vecka sedan fick ett telefonsamtal från fängelset med anledning att att den dömde terroristen förts till sjukhus.

"Anledningen till det är att han inte äter", skriver mamman i brevet.

Ansöker om nåd

Enligt vad som står i brevet ska hans matvanor blivit försämrade under flera månaders tid. Brevet har rubriken "Ansöker om nåd" och mamman skriver att hon vill att sonen efter sjukhusvistelsen ska få komma hem i stället för att bli skickad tillbaka till anstalten.

"Jag är rädd att något händer honom", skriver hon.


LÄS MER: Hassan Al-Mandlawis livstidsstraff står fast


Mamman menar också att han på anstalten Salberga inte fått en typ av medicin han tidigare haft. Hassan Al-Mandlawi satt under rättegången mot honom i rullstol efter att ha ådragit en hjärnskada sedan han blivit skjuten i huvudet under sin tid i Syrien.

Terroristen begärde resning

Hassan Al-Mandlawi har begärt att få resning, men bara någon dag efter det att han ska ha blivit inlagd på sjukhus kom beskedet från Högsta domstolen att de inte beviljar honom någon sådan.

Hassan Al-Mandlawi har förts till sjukhus från anstalten Salberga, skriver hans mamma i ett brev.
Foto: MICKE ÖLANDER

Han har varit inbladad i flera kontroverser innanför murarna. Bland annat har han blivit upprörd när personalen vägrade att lämna ut papper till honom, anklagats för fruktstöld och kastat tallrikar när han inte fick äta filmjölk.

Väger och mäter

Anstalts- och häkteschef på Salberga, Heini Lindell, säger till Göteborgs-Posten att hon inte kan kommentera enskilda ärenden utan bara berätta vad som generellt gäller när en intagen matvägrar:

– Vi erbjuder mat och vätska och det gör vi regelbundet och alla måltider per dag. Sedan försöker personalen motivera den som matvägrar till att äta. Sedan följs det upp. Personalen antecknar vilket intag som varit per dag för mat och vätska och sedan får alla intagna naturligtvis fri tillgång till vatten.

Hon säger vidare till GP:

– Vi försöker att jobba för att man ska återuppta ätandet. Sedan följs personer som matvägrar av anstaltens sjukvårdspersonal. Man tittar på hälsotillstånd, det finns möjlighet att väga personen, och göra medicinska bedömningar. Om det är så att hälsotillståndet försämras kan vård på sjukhus bli aktuell. Bedömningen av det görs av vår sjukvårdspersonal, säger Heini Lindell.

GT har utan framgång sökt Hassan Al Mandlawis advokat Lars Salkola.