Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mammans ilska – sonen blev inlåst på förskolan

Barnen på en förskola i Göteborg kastade leksaker på varandra och på personalen. Då låste en vikarie in ett av barnen i ett rum.
Foto: SHUTTERSTOCK
Elisabeth Andreasson är områdeschef för förskolorna i Askim Frölunda Högsbo.
Foto: Göteborgs stad

Barnen på en förskola i Göteborg kastade leksaker på varandra och på personalen. 

Då låste en vikarie in ett av barnen i ett rum, vilket Göteborg Direkt var först med att skriva om.

– Han var jätteledsen för att han gjort fel och förstod inte att det i själva verket var personalen som gjort fel, berättar pojkens mamma till tidningen.

– Det är absolut inte okej. Det får inte hända, säger Elisabeth Andreasson, områdeschef för förskolorna i Askim Frölunda Högsbo.

En förskola i Göteborg har anmälts till barn- och elevombudsmannen efter att personal låst in ett barn i ett rum, skriver Göteborg Direkt, som var först med att berätta om händelsen. 

Barnet blev inlåst för att det hade kastat leksaker.

Det var en förälder som också har sitt barn på förskolan som upptäckte vad som hänt.

Letade för att hitta personal

Föräldern fick "leta för att finna personal och be dem öppna dörren" skriver det drabbade barnets mamma i sin anmälan till beo. Hon konstaterar att "det finns ingen handling som rättfärdigar att ett barn blir inlåst i ett litet rum".

– Det är absolut inte okej. Jag förstår att detta var och är en jobbig situation för de berörda, säger Elisabeth Andreasson, områdeschef för förskolorna i stadsdelen Askim Frölunda Högsbo.

Hon berättar att barnen i gruppen kastade leksaker på varandra och på personalen. En vikarie hade hand om barnen tillsammans med en pedagog.

"Det får inte hända"

– Vikarien tog med ett av barnen in i ett annat rum och haspade dörren. Barnet blev då inlåst. Det får inte hända. Vikarien hade inte de rätta verktygen eller erfarenheten för att kunna hantera situationen på ett bra sätt, säger Elisabeth Andreasson.

Göteborg Direkt skriver att barnet enligt chefen på den aktuella förskolan var inlåst några minuter.

Vikarien fick lämna sitt vikariat omgående efter händelsen.

Elisabeth Andreasson konstaterar att den ordinarie pedagogen på plats missbedömde situationen.

"Gjorde felbedömning"

– Hon gjorde en felbedömning och skulle ha hjälpt vikarien, säger hon.

Barnets mamma förklarar i sin beo-anmälan att hon blev uppringd av en pedagog som berättade vad som hänt, och att vikarien i samtal med verksamhetschefen medgivit att hon låst in barnet.

Elisabeth Andreasson förklarar att det under en tid har varit svårt att hitta rätt personal till förskolan.

– Det har varit svårt att hitta behöriga pedagoger och vi har haft vikarier i omgångar. Efter detta har vi fortsatt att göra allt vi kan för att det ska vara tryggt och säkert på förskolan. Vi har stärkt upp den ordinarie personalstyrkan med både specialpedagog, andra pedagoger och psykolog, säger hon.

Föräldrar sluter samman

Mamman uppger också i anmälan att det länge varit oroligt på förskolan och att det saknas struktur och regler. "Allt är en röra" skriver hon till beo.

– Det har länge varit problem med bemanningen och därigenom omlopp på vikarier vilket säkert har bidragit till situationen, säger Elisabeth Andreasson.

Efter incidenten har nu flera föräldrar på förskolan gått samman och konfronterar ledningen för bristerna, skriver Göteborg Direkt.

– De flyttar runt personalen och det är alltid nya vikarier inne och vi får ingen information från ledningen. Det finns inget som rättfärdigar att man låser in barn och det är ofattbart att det händer, säger mamman till tidningen.

Mamman: Barn krossade fönster

Mamman menar vidare att det inte är första gången som ett barn låses in på skolan.

– Det är inte första gången som man låser in barn på det här viset, förra gången det hände krossade ett barn ett fönster för att komma ut.

Något som Elisabeth Andreasson svarar på så här till Göteborg Direkt:

– Det kan inte konstateras men efter att det här hände så har jag fått uppgifter om att det är fler saker som inte har gått rätt till.