Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mammans ilska – mot förskolans luciabesked

Förskolans inställda luciafiranden blev droppen som fick tvåbarnsmamman Silje Fossums bägare att rinna över. Foto: Privat
Barnens luciafirande ställdes in på grund av personalbrist.Foto: Privat

När tvåbarnsmamman Silje Fossum, 26, skulle lämna sina döttrar på Asklandagårdens förskola i Fristad möttes hon av en lapp.

Barnens luciafirande skulle ställas in – på grund av personalbrist.

En personalbrist som skapat en rad problem de senaste terminerna.

– Jag gick i taket, det var droppen som fick bägaren att rinna över, säger hon.

Silje Fossum, 26, och hennes två döttrar såg fram emot årets luciafirande på Asklandagårdens förskola i Fristad. När hon möttes av en lapp som meddelade henne och de andra föräldrarna att firandet skulle ställas in, ökade den frustration hon känt inför förskolans bemanningsproblem den senaste tiden, något som BT tidigare skrivit om.

– Jag gick i taket, det var droppen som fick bägaren att rinna över. Jag och de andra i föräldragruppen har flera gånger försökt få svar på vad man kan göra åt det här, och nu känns det inte hållbart, säger hon.

Silje berättar att hennes barn blev besvikna och ledsna över att firandet ställts in, och att det var något man sett fram emot länge.

Hade sett fram emot luciatåget

– Min äldsta dotter blev väldigt ledsen. Man hade ju köpt alla kläder, spelat luciasånger hemma och de hade verkligen sett fram emot att alla mammor och pappor skulle komma och titta på när de sjöng, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Föräldrar uppmanas att inte lämna sina barn på förskolan 

 

Silje är med i en föräldragrupp tillsammans med andra föräldrar på skolan, och de har även tidigare försökt få en förklaring på varför det alltid är så underbemannat.

– Förklaringen vi har fått är att det inte finns tillräckligt med vikarier och personal. Det är många som är sjukskrivna på grund av den höga arbetsbördan, det är en ond cirkel och det är inte hållbart. Man tycker väldigt synd om de pedagoger och vikarier som sliter varje dag för att det ska gå ihop. 

Det blir inget luciatåg för barnen på förskolan. Obs, genrebild.Foto: CHRISTER WAHLGREN

"Ingen trygghet för barnen"

Enligt Silje kan den osäkra personalsituationen vara till skada för barnen.

– Det är ingen trygghet för barnen när de inte har någon fast punkt utan hela tiden möts av nya personer och nya vikarier som inte känner till individens behov. Förskola ska inte bara vara barnpassning utan en verksamhet som fungerar, och i nuläget gör den inte det, tyvärr, säger hon.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.

 

Malin Molid Svenningsson är verksamhetschef för förskolan i Borås stad. Enligt henne är det en utmaning få in tillräckligt med människor som vill arbeta inom förskolan.

– Det var väldigt tråkigt att de var tvungna att ställa in sitt lucia tåg. Vi håller ständigt på att rekrytera nya människor som kan jobba i våra förskolor, men i perioder med hög frånvaro så blir det svårt att täcka upp. Just nu har vi en god arbetsmarknad och det finns mycket jobb att söka, så det är svårare att fånga upp folk, säger hon.