Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Barn och unga offer för de brutala gängrånarna

Här är statistiken.
Två av ungdomsrånarna på ett av brottsoffrens mopeder. Bild från förundersökningen.
Foto: Polisen
Fältteamet i Uddevalla. Marcus Larsson, Matilda Brobeck, Bo-Mikael Alfredsson, Angelica Valladares.
Foto: Uddevalla kommun

De maskerade ungdomsgängen sluter en järnring runt sina tonårsoffer och rånar under knivhot.

Uddevalla är hårt drabbat när ungdomsrånen nu dramatiskt ökar i hela landet. 

GT har granskat några av de unga männen bakom rånvågen – tickande bomber från fattiga familjer som rånar för att köpa nya droger. 

– Det är maffiametoder som sprider sig över hela landet, snacka om att vi vuxna har misslyckats, säger tonårsmamman Eva Andersson.

Den 16-årige pojken är omringad av sju personer i en undanskymd gränd vid Kungstorget i Uddevalla.

Sex av de sju står knäpptysta och stirrar mot honom från sin hotfulla ring. Den sjunde är den som kommer med snabba befallningar.

16-åringen tvingas lämna över en skidmask, som han haft för att skydda sig mot kylan, sin jacka, en plånbok och ett betalkort. 

– Säg koden annars slår jag skiten ur dig.

När gängets ledarfigur tar väskan från 16-åringen stirrar han sitt offer rakt i ögonen och säger trotsigt:

– Nu är den min.

Snabbt flyr de och lämnar 16-åringen i gränden, huttrande i kylan med bara tröjan kvar.

•••

Kungstorget i Uddevalla, där ett av rånen skedde.
Foto: LENNART REHNMAN

Ungdomsrånen ökar dramatiskt i Sverige. 

Under det första kvartalet i år anmäldes rekordmånga rån mot ungdomar, nästan hälften av dem mot unga under 15 år. Samma brottstrend gäller för västra Sverige där antalet anmälningar sedan förra året varit på historiskt höga nivåer. 

En av orterna som drabbats är Uddevalla där det förra året noterades det högsta antalet anmälda rån någonsin, sedan statistiken började föras, mot unga i kommunen.

Sedan 2018 har en aldrig sinande rånvåg sköljt över staden.

Rån av flera ungdomsgäng

Det som, i början av förra året, troddes vara en tillfällig brottsvåg har sedan fortsatt med rånperioder under våren, sommaren, hösten och sedan ännu en rånvåg under vintern och våren 2019.

Unga rånare i flera olika konstellationer, som ofta varit maskerade och omringat sina offer, har satt skräck i staden.

Jan Bäckström är chef på polisens ungdomsgrupp i Uddevalla.

– Vi har haft ett flertal rån och det är jättetråkigt. Det handlar om flera gärningsmän som ibland har varit maskerade och omringar personer som blir väldigt rädda. Man har också visat upp vapen, soft air gun, som är snarlika riktiga vapen.

Jan Bäckström, polisinspektör i Uddevalla.
Foto: POLISEN

Brottsoffer har oftast varit ungdomar, den yngsta tolv år gammal enligt polisen.

Senaste fallet skedde så sent som förra veckan när två ännu okända unga män – som polisen vädjar om tips kring – kastade sig över en tonårskille i farten och stal hans vita Yamaha-moped vid Norrskolan.

För de unga offren har rånen ofta satt djupa spår.

I förhör vittnar de om psykiskt illamående med sömnsvårigheter och rädsla för att lämna hemmet. 

Sömnproblem och rädsla efter rånen

– Ofta mår de väldigt dåligt efteråt. Det är inget man skakar av sig lätt. Vi har haft ett rånoffer som bara var tolv år och han mådde väldigt dåligt och sov inte på nätterna, säger Jan Bäckström på polisen.

– Det skapas frustration, osäkerhet och rädsla hos dem som blir drabbade.

Både polisen och kommunanställda som arbetar med ungdomar berättar om hur en rädsla slagit rot i staden bland tonårsungdomar och deras föräldrar. 

– Föräldrar till barn i denna ålder är oroliga. Det har skett väldigt mycket. I februari i år var det väldigt många ärenden på samma gång. Det skapar en otrygghet och osäkerhet både bland ungdomar och föräldrar, säger Bäckström.

Hon tar kampen mot rånen

En som känner till den rädslan är tonårsmamman Eva Andersson i Gävle som, bland annat genom sociala medier, tagit kampen mot ungdomsrånen på riksplanet och reagerar starkt på utvecklingen i Uddevalla.

– Man är rädd. Jag har hört om familjer i både mindre och större städer som skräms till tystnad. Det är maffiametoder som sprider sig över hela landet. Snacka om att vi vuxna har misslyckats. 

Eva Andersson har drivit frågan sedan båda hennes tonårssöner – under en och samma vecka – tidigare i år rånades av gäng i Gävle, som haft en liknande rånproblematik. 

Eva Andersson medverkade nyligen i TV4:s Nyhetsmorgon och pratade om ungdomsrånen.
Foto: TV4

Evas reaktion?

Hon är rasande. 

– Jag är inte bara arg, jag är jävligt förbannad. Det jag är mest förbannad på är att vi vuxna svikit våra ungdomar i Sverige. 

– Jag tror att polisen gör ett bra jobb, även skolan och socialtjänst, med de resurser som finns. Det handlar om pengar. Polisen måste ut. Vi vuxna måste vara där ungdomarna är. Man kan inte stoppa huvudet i sanden.

Fältteamet i Uddevalla. Marcus Larsson, Matilda Brobeck, Bo-Mikael Alfredsson, Angelica Valladares.
Foto: Uddevalla kommun

Fältsekreteraren Marcus Larsson i Uddevalla möter i sin yrkesvardag många av ungdomarna som drabbats eller är rädda för att drabbas av rån.

– Vi jobbar förebyggande, pratar och skapar relationer med ungdomar. Vi riktar även fokus mot dem som blir utsatta eller är rädda för att bli utsatta. Det skapar en stress för ungdomar, när man vet att det förekommer. 

Gärningsmännen får makt genom rånen

Han säger att ungdomsgängen bakom rånen, genom sina brott, byggt upp en maktposition på stadens gator och torg. 

– Det vi kan se är att genom förfarandet skapar man sig makt. Det är en stor del av problemet. Det är ett obehagligt sätt att skapa sig makt. 

Så vilka är gärningsmännen bakom rånen?

GT har granskat fem unga män som kopplats till ungdomsrånen i Uddevalla under det senaste året.

Två av ungdomsrånarna på ett av brottsoffrens mopeder. Bild från förundersökningen.
Foto: POLISEN

Genomgången visar att flera av dem är tickande bomber – de kommer från utsatta förhållanden, har psykiska problem och finansierar svårt missbruk genom stölder och rån. 

• RÅNAR FÖR ATT KÖPA KNARK. Tre av de fem har dokumenterade och allvarliga missbruksproblem. En av gärningsmännen berättar att han röker hasch dagligen – tio jointar per dag – och att han inte kan sova utan narkotika. Han går i självmordstankar och har fått psykiatrisk vård. Han får ”aggressionsutbrott”. De använder också kokain, Tramadol och ofta i kombination med adhd-mediciner och antidepressiv medicin. En av dem säger: ”Jag säljer droger och rånar för att finansiera mitt missbruk”.

En annan säger att han ”självmedicinerar med narkotika”. Nyligen överdoserade han narkotika och hamnade i koma.

• BOR I UTANFÖRSKAPSOMRÅDEN. Tre av de fem är skrivna på adresser i områden som kommunen pekat ut som utanförskapsområden där det satsats miljoner på att bryta segregationen. En av gärningsmännen är från Göteborg. Han har tidigare rört sig i kriminella miljöer i centrala Göteborg där han hamnat i bråk med vakter på köpcentrumet Nordstan. 

• UTSATTA FAMILJER. Samtliga är kända, ofta sedan flera år, av socialtjänsten i Uddevalla. En av dem bor hemma hos en psykiskt sjuk mamma. En av dem har enligt utredningar utsatts för våld både i Sverige och i det krigshärjade hemlandet. Flera orosanmälningar har gjorts om att han blir slagen i hemmet. Fyra av de fem männen har invandrarbakgrund och kommer från fattiga familjer som haft svårigheter att ta sig in i samhället. En av männen är utländsk medborgare, en har föräldrar som invandrat från Nordafrika, en tredje invandrade till Sverige från Mellanöstern i början av 2000-talet och den fjärde flydde med sin familj till Sverige 2010 undan våldsamma förhållanden i det nordafrikanska hemlandet. 

FLERA KONSTELLATIONER. Männen är dömda för rån, stölder och våldsbrott men är långt ifrån de enda ungdomsrånarna i Uddevalla. Rånen under 2018 och 2019 har enligt polisen skett i flera olika konstellationer, bland annat med kopplingar till närliggande Trollhättan, och där både offer och gärningsmän i flera fall varit skolungdomar. De har främst stulit kläder, mobiltelefoner, annan elektronik och mopeder. 

Malin Törner som är drogförebyggande samordnare i Uddevalla får efter rånvågen många frågor om drogsituationen i staden.

– Det har blivit en ökad förfrågan om information, om var de får tag i drogerna bland annat. Och en ökad oro har vi också märkt av. Vi har planerat upp fler föreläsningar i de utsatta områdena för att ge mer information.

Tonårsmamman Eva Andersson, med två rånade söner, tror att det krävs mer resurser och handlingskraft för att komma åt problemet med ungdomsrånen.

– Jag tror att kunskapen finns hos socialtjänst, skola, föräldrar och polisen, men det finns varken resurser eller jävlar anamma för att ta tag i det. Det är förövare som styr Sverige. Det måste bli konsekvenser, man kan inte bara blunda och sticka huvudet i sanden.