Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mammans kritik efter förskolans kommentar

"Jag skrev att jag vill jobba och det verkar folk ha svårt att se, att en mamma till små barn vill jobba och inte vara hemma och baka bullar tills de är utflugna", säger Sandra Linder.
Foto: Privat
Pedagogerna på den förskola där Sandra Linder har två av sina döttrar tyckte att hennes barn gick långa dagar. Hon svarade på kritiken med en debattartikel.
Foto: Alex Ljungdahl

TORSBY. Sandra Linder, 22, fick kommentaren att hennes döttrar gick långa dagar på förskolan av förskolepedagogerna.

Hon svarade med en debattartikel i Metro.

– Jag vill jobba och det verkar folk ha svårt att se, att en mamma till små barn vill jobba och inte vara hemma och baka bullar tills de är utflugna, säger hon.

Sandra Linder bor i Torsby tillsammans med sin man och tre döttrar. Den äldsta dottern är sex år, mellantjejen 2,5 år och den yngsta 15 månader.

Innan jul skolade hon in sin yngsta dotter på förskolan. Nu efter julledigheten var det dags med heldagar på förskolan. Det innebär i familjens fall från klockan sex på morgonen till klockan tre på eftermiddagen, men det kan både bli längre och kortare dagar.

När tiderna lämnades till pedagogerna fick Sandra Linder kommentarerna: "Det blir ju VÄLDIGT långa dagar för barnen..." och "vi får se hur det går...".

– Vad ska man svara på en sådan sak? Det finns inte så mycket som jag kan göra. Vi försöker ändå rå ihop det i den mån det går, säger Sandra Linder.

Kände sig som en dålig mamma

Detta har Sandra Linder också berättat om i en debattartikel som publicerades i Metro under rubriken: "Förskolan ska ge fan i när jag lämnar och hämtar mina barn". I denna skriver hon att det fick henne att känna sig anklagad och som en dålig mamma.

– Jag tror att alla föräldrar försöker rådda så bra det går för sina barns skull, säger hon till GT.

Sandra Linder tycker inte själv att hennes döttrar går för långa dagar och hittills har det gått bra.

– De vet om att om det skulle vara något så får de ringa så kommer jag och hämtar tjejerna, säger Sandra Linder och fortsätter.

– Nu har jag möjligheten att göra det. Men det innebär att om jag hämtar så måste jag jobba in den tiden någon annan gång, på kvällar eller helger. Men vad gör man om man inte har den möjligheten att göra det? Det är lite dit jag vill komma med diskussionen också. Alla föräldrars situationer ser så olika ut.

Sandra Linder håller just nu på att starta upp en webbshop med allt vad det innebär.

– De ska inte lägga värdering i vad man väljer att göra på sin arbetstid. Personligen känner jag också att vad är det för skillnad att jag driver företag och jobbar hemifrån? Jag går hem och jobbar medan de andra går till ett kontor. Är det skillnad för mig bara för att jag sitter hemma och jobbar, är mitt jobb mindre värt då? frågar sig Sandra Linder och fortsätter.

– Det visar hur långt vi kommit med jämställdhet. Det är så tabubelagt att en kvinna säger att hon vill jobba och inte sitta hemma med sina barn. Det sticker verkligen i ögonen på folk.

Jämställt äktenskap

Hon menar att man inte ska behöva välja bort saker när man får barn.

– Vi lever i ett jämställt äktenskap. Ska jag behöva gå och fråga min man om pengar när jag är fullt kapabel till att dra in min egna, jag tror inte det!

Dessutom reagerar hon över en del av den respons hon fått på debattartikeln. Hon berättar om folk som skrivit: "Om du bara vill göra karriär så kanske du inte skulle ha skaffat barn". Och "varför skaffade du barn om du bara vill jobba".

– Det verkar mest vara äldre kvinnor och yngre män som själva inte har barn som har de åsikterna. Jag tycker att det är väldigt tragiskt att se att man 2016 inte har kommit längre.

Men detta skakar hon bara av sig.

– Jag har bloggat i så många så jag är härdad från det. Jag har hört värre grejer än det så jag har lärt mig att slå bort det. Jag tar inte åt mig överhuvudtaget. Jaa tycker bara att det är tragiskt att människor har den synen.

Trots kritiken berättar hon att hon är nöjd med förskolan.

– Vi har väldigt bra pedagoger, det vill jag verkligen inflika, det var just det här med tiderna.

De har ännu inte kommenterat hennes debattartikel.

– Jag vet inte ens om de har sett den. Jag var också väldigt noga med att poängtera i min blogg, det handlar inte om att jag vill såra någon. Jag tycker verkligen om pedagogerna, de är fantastiska och jättebra. Det var mer den situationen som ledde till en diskussion som skapade debatten i sig.