Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mammans fråga efter Robins mystiska död

Två år har gått sedan Malin Leskoviku förlorade sin son, Robin. Foto: PRIVAT
Robin Nilsson blev 25 år gammal. Foto: PRIVAT

38 minuter efter att Robin Nilsson hittats död i ett skogsparti utanför Ullared, konstaterade polisen att det inte fanns någon misstanke om brott.

Men efter massiv kritik har förundersökningen åter öppnats.

– Jag hade en tilltro till att polisen gjorde vad de kunde, men de gjorde ju ingenting, säger Robins mamma, Malin Leskoviku.

Det är nästan på dagen två år sedan Malin Leskoviku såg sin son i livet för sista gången. Robin hade tagit med sina två yngre bröder till en fotbollsmatch, och när den var slut kom Malin för att hämta upp småsyskonen. 

– Robin hade en så tunn jacka på sig. Han skulle i väg till några kompisar i Ullared på kvällen, och jag bad honom att ta på sig varmare kläder så att han inte skulle frysa, berättar Malin.

– Han var 25 år, men fortfarande min lilla pojke.

Robin lånade Malins bil och körde till Ullared. På kvällen pratade de i telefon med varandra. 

– Jag frågade honom om det var säkert att han skulle komma hem senare, eftersom jag behövde bilen dagen efter. Han sa ja och att han älskade mig, han gjorde ofta det, och jag sa att jag älskade honom.

– Det var det sista vi sa till varandra.

För Robin kom inte hem den kvällen. Han kom aldrig mer hem.

Anmäldes försvunnen

Morgonen efter såg Malin att varken bilen eller Robin var tillbaka. Hon försökte ringa sonen hela dagen, men han svarade inte. När hon efterlyste Robin på Facebook, ringde en av hans vänner i Ullared upp.

– Han berättade att Robins kläder, mobiltelefon och skor var kvar hos honom, men att Robin var borta, säger Malin.

Malin har svårt att sätta ord på sin sorg. Foto: PRIVAT

Då kontaktade hon polisen, och ett stort sökpådrag tog vid. Släkt, vänner, polisen och Missing People finkammade området kring den plats där Robin senast setts i livet.

Omkring klockan 12.30, måndagen den 18 april, knackade två poliser och en präst på Malins dörr.

– De sa att det måste lämna det värsta besked man kan ge en förälder.

Malin beskriver Robin som en fantastisk person, en sån som andra människor dras till. Vacker, inifrån och ut. 

– Det är så svårt att förklara den sorg jag har i mig. Jag bär den alltid med mig, och jag saknar fortfarande en förklaring. Vad var det som hände honom? frågar sig Malin.

– Jag misstänker att någon kan ha vart inblandad i Robins bortgång.

Kraftig kritik mot polisen

Efter att polisen hittat Robin, med hälften av kroppen i en vattenfylld grop, bestämde de sig snabbt för att det inte fanns någon misstanke om brott. Efter bara en dryg halvtimme, flyttades kroppen – utan att platsen spärrats av eller tekniker tillkallats.

I SVT:s ”Veckans Brott” har polisens agerande senare mötts av kraftig kritik från tidigare Palmeutredaren Sonny Björk och polisprofessorn Leif GW Persson.

 

LÄS OCKSÅ: GW:s hårda kritik – efter Robins död

 

Enligt Björk hade polisen en uppfattning om att Robin dött av en överdos, baserat på att han tidigare använt narkotika. Men obduktionen visade inga spår av droger i Robins kropp. 

Björk menade vidare att det fanns tecken som kunde tyda på att Robins död inte var självförvållad. Däribland en hjärnsvullnad, som upptäcktes i samband med obduktionen, och som skulle kunna tyda på att någon utövat våld mot huvudet.

Malin besöker ofta Robins grav. Foto: PRIVAT

Sonny Björk ansåg också att det fanns tecken på platsen där Robin hittades, som tyder på att Robins död inte var själförvållad. 

– Han ligger inte med huvudet under vattnet på något sätt. Han kan inte ha drunknat när han ligger på det viset, sa Björk i ”Veckans brott”.

Leif GW Persson reagerade i sin tur starkt på att polisen avskrev det som en olyckshändelse redan efter 38 minuter. 

– När man inte har fullständigt klart för sig hur det förhåller sig då tänker man polisiärt att detta är ett misstänkt mord tills dess att motsatsen är bevisad, sa han i programmet.

”Jag vet vem han var”

Efter kritiken har polisen beslutat att återuppta förundersökningen. Gruppen som jobbar med fallet har inga kopplingar till polisen i Halland.

 

LÄS OCKSÅ: Polisen granskar alla dösfallsutredningar i Halland sedan 2015

 

Helena Trolläng är chef för utredningsenheten i Väst:

– Just nu är vi i inläsningsstadiet, och det är svårt att säga vad som kommer att hända. Om vi hittar något som vi behöver titta närmare på, kommer vi att vidta de utredningsåtgärder som är rimliga. Annars kommer vi att lägga ner ärendet, säger hon.

Malin Leskoviku hoppas att den nya förundersökningen äntligen ska ge henne ett svar på vad som hände hennes son. Men hennes förtroende för polisen är lågt.

– Jag hade en tilltro till att polisen gjorde vad de kunde, men de gjorde ju ingenting. De dömde honom som person, utan att veta vem han var. Men jag vet vem han var, min pojke.