Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mamman till Rybas barn om skräcktiden

åtalas. Kamil Ryba är tidigare dömd för ofredande och olaga hot. "När kärleken tog slut och jag träffade en annan man startade ett rent helvete där jag till slut allvarligt fruktade för mitt liv", säger mamman till hans barn.

Kamil Ryba, som nu åtalas för angreppet mot GT:s redaktion på Kungstorget i Göteborg, är tidigare dömd för olaga hot och ofredande.

Mamman till hans barn vittnar om en tid av skräck då hon fick sin bil sönderslagen, utsattes för dataintrång och dödshotades.

- På Facebook skrev han att han skulle slå ihjäl mig med ett basebollträ, säger hon.

Kamil Ryba, som enligt uppgift är utbildad plåtslagare, kom till Sverige i slutet av 2005. Han bosatte sig i pappans lägenhet i Bergsjön i Göteborg.

- Jag träffade honom via mitt jobb, berättar den kvinna som har en son ihop med Kamil Ryba.

- Han var charmig, snäll och såg bra ut. Jag föll för honom helt enkelt.

Men Ryba skulle efter några år också visa en annan sida.

- När kärleken tog slut och jag träffade en annan man startade ett rent helvete där jag till slut allvarligt fruktade för mitt liv. Han kunde inte acceptera att vårt barn skulle bo tillsammans med en annan man.

"Blev värre och värre"

Terrorn eskalerade och pågick under 2012 medan Kamil Ryba jobbade som plåtslagare i Norge.

- Först tog jag honom inte riktigt på allvar men när framrutan på min bil slogs sönder en natt i slutet av mars 2012 förstod jag ju att det var han som gjort det, säger kvinnan.

- Det blev bara värre och värre, med hot via sms och telefon och på Facebook skrev han att han skulle slå ihjäl mig med ett baseballträ.

- Han gjorde dataintrång och avslutade dessutom mitt telefonabonnemang. Det var en hemsk tid helt enkelt.

Fruktade du för ditt liv?

- Absolut, jag förstod ju att hade han bestämt sig för att döda mig skulle han förr eller senare lyckas.

Utfärdade kontaktförbud

Terrorn ledde till att åklagarmyndigheten utfärdade ett kontaktförbud som sträckte sig in i februari 2013. Dessutom inledde polisen en förundersökning om misstänkt olaga hot, ofredande samt skadegörelse.

Polisutredningen ledde till att åklagarmyndigheten, t.f. vice chefsåklagare Cecilia Aronsson, utfärdade ett strafföreläggande där bötesbeloppet sattes till 12 000 kronor.

Kamil Ryba godkände och erkände därmed de misstänkta brotten och betalade in böterna. Mamman har nu ensam vårdnad om sonen och Ryba får endast träffa sitt barn i närvaro av en umgängesstödperson.

Kamil Ryba har dock enligt Kronofogden fortfarande inte betalt in de 500 kronorna till Brottsofferfonden som straffföreläggandet också innehöll. Han har dessutom underhållsskulder registrerade hos Kronofogden.

Ryba har också en dom för olaga hot mot sig från hemlandet Polen. I november förra året dömdes han till villkorlig dom för hot - mot muslimer, enligt polska nyhetssajten na:temat.

Han ska ha uppmanat polska muslimer att återvända till Mellanöstern, skrivit förolämpningar och hotat både muslimska kvinnor och män med fysiskt våld på Facebook.

Ryba själv hävdar att han tvingades erkänna hot mot muslimer och säger att åklagaren inte gav honom något val. Antingen fick han erkänna och få ett års villkorlig dom eller häktas minst tre månader i väntan på rättegång. Han säger att han blivit oskyldigt dömd och att referenserna till hoten på Facebook är en grov överdrift, enligt polska na:temat.

"Total omsvängning"

Rybas högerextrema inriktning förvånar folk som tidigare varit i hans närhet. Ryba besökte koncentrationslägret Auschwitz i hemlandet Polen, och en person som var med berättar att Ryba berördes av vad hans släktingar drabbats av.

- Därför är det för mig en gåta att han nu säger sig leda en högerextrem organisation, säger personen.

- Jag har ingen aning om vad som kan ha utlöst denna totala omsvängning. Jag minns att han tog starkt intryck av vad han upplevde. Hans politiska intresse var för övrigt vid den tiden minimalt, i varje fall det han torgförde utåt.

Brottet kan ge upp till sex års fängelse

Brott mot medborgerlig frihet

Högmålsbrott som består i att man med olaga tvång eller olaga hot försöker påverka den allmänna åsiktsbildningen och på så vis sätter yttrande-, församlings- eller föreningsfriheten i fara.

Straffet för olaga hot är böter eller fängelse i högst ett år, vid grovt brott kan det ge upp till fyra års fängelse. Brott mot medborgerlig frihet kan ge högst sex års fängelse.

Här intill är några fall där personer åtalats för brott mot medborgerlig frihet.

Norrköping 2010 Valarbetare hotas

En man döms till villkorlig dom med samhällstjänst 120 timmar för misshandel och olaga hot. Offret är en valarbetare som skulle dela ut flygblad utanför stadsbiblioteket i Norrköping inför valet 2010. Enligt domen hamnade de båda männen i bråk efter en politisk diskussion. Åtalspunkten brott mot medborgerlig frihet ogillades dock av rätten.

Karlskrona 1999 Politiker hotad till livet

Tre män döms till fängelse i mellan fyra månader och ett år för att ha hotat en politiker till livet via telefon. Åtalspunkten om brott mot medborgerlig frihet ogillas eftersom det inte är "klarlagt att det förelegat fara för yttrande- och föreningsfriheten hos en vidare krets". Hoten ska enligt domen grundas i att politikern "agerat mot den nazistiska rörelsen". Inte heller hovrätten anser att det är brott mot medborgerlig frihet, däremot skärps straffen något.