Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mamman skallskadad - läget har stabiliserats

GÖTEBORG. Panikslagen klamrade sig kvinnan fast i räcket.
Men kraften från det forsande vattnet blev för stor, och hon tappade taget.
Handlöst spolades hon utför stupet, och framför ögonen på sin 11-åriga dotter rammades hon av två stockar i 60 kilometer i timmen.

FAKTA

FLUMERIDE
Flumeride byggdes redan 1973 och är en av Lisebergs mest populära åkattraktioner.
Besökarna åker i konstgjorda stockar med plats för fyra eller fem personer.
Den avslutande backen, där olyckan hände, har en fallhöjd på 14 meter.

Banan är 610 meter lång och har en topphastighet på 60 km/tim.

Längdgräns: Med vuxen 90-110 cm
Ensam: över 110 cm
Typ av attraktion: Vattenbana
Antal åkande: Max 140 pers.
28 stockar à 4-5 pers
Längd: Vattenrännans längd: 610 m.

Vattenmängd: 1 200 000 liter

KÄLLA: Liseberg

Den 33-åriga kvinnan kämpade i natt för sitt liv på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Hennes skallskador betecknas som mycket svåra, men sent i natt hade hennes tillstånd stabiliserats. - Läget som var mycket allvarligt på söndagskvällen är nu allvarligt men stabilt, säger sjukhusets informationschef Ann-Christine Andersson.

Sista dagen

Olyckan inträffade på säsongens sista dag på Liseberg, strax efter klockan tre på eftermiddagen. Den 33-åriga kvinnan åkte i attraktionen Flumeride tillsammans med en väninna i 30-årsåldern och sin 11-åriga dotter. De hade hunnit fram till finalstupet, ett 14 meter lång backe med elva meters fallhöjd, när hon drabbades av panik.

För stort tryck

Genom att hålla fast i ett räcke försökte hon och väninnan stoppa stocken, men vattentrycket blev för stort. Väninnan släppte taget, men 33-åringen gled ur och blev hängande. Några sekunder senare orkade hon inte längre utan spolades ned för stupet, liggandes på mage med fötterna nedåt. Operatören såg händelsen i sin monitor och tryckte omedelbart på nödstoppet. Men det var för sent. De två efterföljande stockarna - som väger 350 kilo utan passagerare - hade redan passerat den sista spärren och kom dundrande ned i bassängen i 60 kilometer i timmen. Den omtöcknade 33-åriga kvinnan hade inte en chans, hon rammades framför ögonen på sin vettskrämda dotter.

Drabbades av panik

Kvinnans väninna berättade efter olyckan att 33-åringen, som aldrig förut åkt Flumeride, blivit panikslagen: - Väninnan försökte rädda situationen genom att också hålla fast i räcket, säger Pelle Johannisson på Liseberg. Nu ska olyckan utredas av polis. - Jag vet inte hur systemet är konstruerat. Men olyckan är orsakad av mänsklig hand. Vad som hänt sen får utredningen ge svar på, säger Pelle Johannisson. De två kvinnorna och barnet kommer från Göteborg. Med i sällskapet fanns också den skadade kvinnans mamma.