Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mamman Lisah varnar andra föräldrar – för vanliga barnmössan

Lisahs dotter Havanna i en namnmössa.Foto: Privat

Lisah Gustafsson varnar för den vanliga barnmössan.

Plagget gör nämligen ditt barn extra sårbart för okända vuxna, menar hon.

Hennes uppmaning: sluta klä ditt barn i namnmössa.

– Gör det inte. Absolut inte, säger hon.

När du ska samla ihop ditt barns kläder på förskolan kan det vara praktiskt att ha namnmärkta kläder. 

Men efter två incidenter har mamman Lisah Gustafsson från Jönköping en uppmaning till andra föräldrar: klä inte era barn i kläder med barnens namn.

– Det är det sämsta man kan göra, säger hon. 

Nyheter24 var först att skriva om hennes varning.

– Kommer det fram en vuxen man till en femåring och kallar barnet vid namn så är det ju klart att barnet tror på honom – använder man namnmössa så är man inte i den åldern att man tänker på vad man har på sig. 

Lisah GustafssonFoto: Privat

Två barn blev kontaktade av män – vid namn

Enligt Lindah ska två barn i hennes närhet ha blivit kontaktade vid namn av okända män efter att de burit mössorna. En av incidenterna hände när en av hennes väninnors son skulle gå hem från sin förskoleklass i Husqvarna, en väg på några hundra meter.

– Han blev kontaktad av en man som kallade honom vid namn och försökte locka honom att följa med. Men sådan tur var förstod han att något var fel, sa nej och började springa i stället, säger Lisah.

Dottern Havanna – i namnmössa.Foto: Privat

Nästa gång var det en femårig flicka som blev kallad efter att ha burit ett plagg med sitt namn utanför sitt hem i Bankeryd. 

– Hon var vid en lekplats precis utanför sitt hus och lekte. Där blev hon kontaktad av en man som hade suttit på en bänk ganska länge och sett att hon hade sitt namn på sina vantar. Han gick fram och frågade om hon ville titta på något, säger hon.

 

LÄS MER: Linda, 26, lämnade Kappahl – när hon såg prislapparna

 

"Kan jag rädda ett barn så är jag jättenöjd"

Tidigare klädde Lisah själv sin treåriga dotter Havanna i en namnmössa. Nu vill hon varna alla föräldrar för att klä barnen i namnplagg. 

– Gör det inte. Absolut inte. Det finns inget positivt med att ha mössan – föräldrarna vet vad barnet heter, andra vuxna behöver inte känna till namnet på ditt barn. 

Nu har Lisah slutat klä Havanna i namnmössan.Foto: Privat.

Hon har börjat varna andra föräldrar som hon ser utomhus. 

– Kan jag rädda ett barn så är jag jättenöjd. På förskolan så förstår jag att det är smidigt att ha namn på kläderna, men det är det sämsta man kan göra, säger hon.

Polisen känner inte till just de här fallen, skriver Nyheter24 som fått svar via mejl:

"Det är inget generellt som vi känner till eller har aktivt varnat för."