GT/Expressens Diamant Salihu träffade i går anhöriga till den 25-årige mannen som anhållits. Den terrormisstänkte 25-åringens familj kan inte förstå varför han har gripits av polisen. "Jag hoppas att det här inte är sant. Han är snäll och skulle aldrig göra så här", säger mannens mamma till GT. Foto: Anders Ylander
GT/Expressens Diamant Salihu träffade i går anhöriga till den 25-årige mannen som anhållits. Den terrormisstänkte 25-åringens familj kan inte förstå varför han har gripits av polisen. "Jag hoppas att det här inte är sant. Han är snäll och skulle aldrig göra så här", säger mannens mamma till GT. Foto: Anders Ylander

Mamman: "Det kan inte vara min son"

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Släktingarna till de terrormisstänkta är i chock.
GT kan berätta att de är unga män som före­kommer i polisens register. Anhöriga beskriver dem som troende men absolut inga terrorister.
- Det kan inte vara min son. Då har han blivit hjärn­tvättad, säger en av de misstänktas mammor gråtande.
I söndags skulle hennes 25-årige son ha hälsat på hos familjen i en stad i Västsverige.
Men han dök aldrig upp - och gick inte att nå på telefon.
Sent i går började familjen förstå varför.
Deras son och bror hade gripits och anhållits tillsammans med tre unga män, 23, 24 och 26 år, misstänkta för att ha förberett ett terrordåd.
- Jag vet inte vad jag ska göra. Jag hoppas inte att det här är sant. Han är snäll och skulle aldrig göra så här, säger hans mamma till GT.

"Han har blivit mer religiös"

Sonen flyttade till Göteborg 2008 men brukar regelbundet hälsa på mamman och små­syskonen. För dem har han berättat att han studerar halvtid samtidigt som han arbetar deltid för ett stort bemannings­bolag. Men den unge mannen har uppträtt som vanligt när han hälsat på familjen. Det är bara en sak som förändrats sedan flytten till Göteborg.
- Han har blivit mer religiös, säger mamman.
- Men han är inte mer religiös än någon annan som är troende, säger 25-åringens halvbror.
Även 24-åringens anhöriga var oroliga när han inte gick att nå.
- Jag trodde att min bror hade gått till moskén men jag har inte sett honom på två dagar. Jag var rädd att något hade hänt honom och skulle just gå till polisen och anmäla honom försvunnen, säger mannens äldre bror.

Samtliga kända av polisen

24-åringen och hans storebror träffades senast i lördags kväll efter att den misstänkte haft fotbollsträning med en grupp barn. Sedan gick han som vanligt till moskén - men kom aldrig hem.
De fyra männen greps vid midnatt vid Göteborgs centralstation efter en tids spaning.
Som GT skrev i går finns det uppgifter om att de fyra männen misstänks ha kopplingar till terrorklassade nät­verket al-Shabab och ska ha planerat att utföra en attack med handeld­vapen och sprängmedel mot konsthallen Röda Sten i Göteborg natten till den 11 september.
Samtliga misstänkta är kända av polisen. 23-åringen är den med längst kriminellt register och är bland annat dömd till fängelse för rån.
Flera av de anhöriga beskriver sina släktingar som reli­giösa men förnekar att de ska ha kopplingar till något terrornätverk.
- Inte vad vi vet i alla fall. Jag har varnat mina barn för al-Shabab. Vi vet att de rekryterar ungdomar, säger 25-åringens mamma till GT.
23-åringens pappa säger:
- Han är ingen terrorist. Han är ingen som skulle skada människor.
En anhörig till 26-åringen som GT varit i kontakt med väljer att inte kommentera anklagelserna.

"Omgärdas av sekretess"

Alla fyra misstänkta nekar till brott.
Säpo fortsatte bemöta det uppmärksammade gripandet med tystnad.
- Alla frågor omgärdas av sekretess, säger Sirpa Franzén, pressekreterare för Säpo. Förundersökningsledaren Agnetha Hilding-Qvarnström, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren för säkerhetsmål, vill inte svara på frågor om utredningen.
I dag måste åklagaren bestämma om männen ska släppas eller begäras häktade.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER