Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mamma vräks – struntade i hyran och åkte till Spanien

Svea hovrätt slog fast – kvinnan måste flytta.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Kvinnan åkte på en resa till Spanien i sju veckor, i stället för att betala hyran.
Foto: MAGNUS HALLGREN / DN TT NYHETSBYRÅN

Trebarnsmamman betalade hyran 217 dagar för sent, i stället reste hon på långsemester i sju veckor. 

Kvinnan har fått flera varningar från hyresvärden, så nu blir hon och barnen hemlösa, skriver Hem & Hyra.  

Kvinnan har legat efter med hyrorna under nästan ett helt år, från oktober 2019 till september 2020. Nu blir trebarnsmamman av med sin lägenhet i Mölndal. 

I de flesta fallen betalades hyran en eller två månader försent, men i ett fall betalade hon hyran först efter 217 dagar.

Enligt kvinnan hade hon ekonomiska svårigheter på grund av försenade utbetalningar från Försäkringskassan. Trots det reste hon på semester i Spanien i sju veckor, samtidigt som hon låg efter med hyran. 

Adhd och psykisk ohälsa

Innan uppsägning erbjöd hyresvärden mamman att flytta till en mindre och billigare lägenhet. 

Men till slut gick ärendet vidare till hyresnämnden som gav värden rätt att säga upp henne. 

Kvinnan överklagade beslutet och skickade in läkarbetyg och psykologutlåtande till hovrätten, som bevisar att mamman lider av psykisk ohälsa och adhd.

Svea hovrätt ansåg dock att det inte förändrar saken. Enligt domslutet har mamman i så hög grad åsidosatt sina skyldigheter som hyresgäst att hon ska sägas upp. Så hennes överklagas avslås, skriver Hem & Hyra.

På grund av att kvinnan har tre barn säger Barnkonventionen att extra hänsyn ska tas. Men hovrätten menar ändå att kvinnans skyldigheter är tillräckligt allvarliga för att det ska väga tyngre. 

Se också:

Agnes Fröberg, 85, vräks från sin lägenhet i Majorna i Göteborg under corona. Hennes hyresvärd ansåg att lägenheten vanvårdats och drog ärendet till hyresrätten.