– Det var en granne som slog larm. Byggnaden är totalt övertänd, säger räddningstjänstens Mats Gustafsson. Foto: Mikael Berglund
– Det var en granne som slog larm. Byggnaden är totalt övertänd, säger räddningstjänstens Mats Gustafsson.  Foto: Mikael Berglund

Mamma och tre barn flydde öppna lågor

Publicerad

En villa står i full brand på Orust. 

En mamma och tre barn lyckades fly elden. 

– Det var en granne som slog larm. Byggnaden är totalt övertänd, säger räddningstjänstens Mats Gustafsson. 

Räddningstjänsten fick larmet om den våldsamma branden vid 17-tiden på onsdagen. 

– Det var tre barn och en mamma i byggnaden. De har lyckats ta sig ut, säger Gustafsson. 

Familjen befann sig enligt räddningstjänsten i den närliggande ladugården när det började brinna – då uppmärksammade en granne att det brann. 

– Ladugården ligger bara åtta meter från huset. Det är den vi försöker rädda nu. Huvudbyggnaden är totalt övertänd, det brinner med öppna lågor, säger Mats Gustafsson. 

Intensivt släckningsarbete

Ett intensivt släckningsarbete pågår på platsen. Också polisen är där. 

– Vi är på plats för att se till att folk inte kommer för nära, säger polisens presstalesman Tommy Nyman. 

Vid 20-tiden på onsdagskvällen var räddningstjänsten fortfarande kvar för eftersläckningsarbete.

– Huset är ju helt nedbrunnet. Nu har man istället fått inrikta sig på att skydda ladugården som ligger intill. Men det ska ha gått bra, säger Marcus Larsson, räddningstjänstens insatsledare.

Under kvällen har tre stationer varit på plats och vid 20-tiden fanns det fotfarande ingen prognos om hur länge eftersläckningsarbetet skulle ta.

"Vi siktade in oss på ladugården"

Mats Gustafsson på räddningstjänsten var först på plats.

– När vi svängde runt krönet såg vi hur villan var helt övertänd. Då tog jag beslutet att låta den brinna ner. Vi siktade in oss på ladugården istället.

Under onsdagen var det hård vind på Orust vilket försvårade arbetet.

– Vi hade nog lite tur att vinden inte låg mot ladugården. I byarna var det 22-23 meter per sekund så den låg väldigt illa till, säger Gustafsson.

Ladugården har flera stallplatser och en lägenhet, men inga djur har kommit till skada.

Strax innan halv tolv på onsdagskvällen var det en styrka kvar på plats.

– Huset är helt nedbrunnet men vi är kvar för att göra det sista eftersläckningsarbetet. Vi blir nog kvar en timma till och sedan kommer vi ha två man kvar på platsen för kontroll, säger Mats Gustafsson på räddningstjänsten i Orust. 

Inga personer ska ha kommit till skada i branden. 

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER