Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mamma Malins varning – nappen en dödsfälla

Malin Pettersson vill varna andra för det livsfarliga nappfelet.Foto: PRIVAT

Malin Pettersson, 34, från Kullavik fick en chock när drog i sugdelen till den sprillans nya nappen. Utan att ta i lossnade den från sitt fäste. 

Det var ett lyckokast att den lilla silikonbiten nu låg i hennes hand. Med mindre tur hade den lika gärna kunnat fastna i hennes ettåriga dotters svalg. 

– Jag blev jätteskärrad. Hon hade ju kunnat kvävas, säger Malin, som förgäves har försökt komma i kontakt med den svenska napptillverkaren.

Som många andra barn har Malins dotter Céline fastnat vid ett visst nappmärke, och i dotterns fall är det bara Twistshake som gäller – ett svenskt företag som gått som tåget sedan starten 2015.

Fram till nyligen har Malin varit nöjd med produkten, men i veckan har hon fått anledning att ompröva det.

– Jag hade köpt nya nappar, och eftersom det står på förpackningen att man ska sterilsera dem innan användning så gjorde jag det, berättar Malin.

Hon kokade napparna, och av gammal vana drog hon också lätt i sugdelen på nappen. 

– Jag tyckte att det knakade till lite konstigt i en av dem, så drog jag en gång till.

Enligt Malin använde hon knappt någon kraft alls, men likväl släppte hela sugdelen och gick rakt igenom plastskyddet.

– Jag blev så klart jätteskärrad. Tänk om det hade hänt när Céline hade nappen i munnen. Hon hade kunnat kvävas, säger Malin.

Nappen från Twistshake gick i tre delar.Foto: PRIVAT

”Ett barn kan dö”

Nästa tanke som slog Malin var att det kunde röra sig om ett produktionsfel. Att hennes defekta napp kanske inte var den enda.

– Det kan ju vara något fel i tillverkningen. Kanske finns det tiotusentals nappar där ute med samma problem. 

Samma dag, på onsdagen, skrev Malin ett meddelande till Twistshaker på Instagram, där hon berättade vad som hade hänt och där hon varnade för faran.

Hon fick inget svar.

Dagen efter skrev hon ett mejl till företaget, och försökte även nå dem via Facebook och på telefon.

Fortfarande inget svar.

– Man blir besviken. Om någon annan råkar ut för detta, samtidigt som de haft vetskap om problemet, så är det väldigt oansvarigt. Ett barn kan dö, säger Malin, och fortsätter:

– Jag förstår ju att det kan bli fel, men då måste man som företag ta sitt ansvar.

Företaget: ”Ska inte hända”

Camillo Eriksson är medgrundare till Twistshake. Han har inte hört om händelsen tidigare, men säger att företaget tar det inträffade på stort allvar.

– Det ska inte hända, absolut inte. Säkerheten är av högsta prioritet för oss och vi gör tester för att säkerställa att våra produkter håller, säger han och fortsätter:

– I våra anvisningar på förpackningarna står det att man för säkerhets skull ska dra nappen åt olika håll. Skulle den falla isär så är det knappen på baksidan som ramlar av, silikondelen sitter kvar. Du måste vara väldigt stark för att dra ut den ur nappen, det är inget som ett barn klarar av själv.

Men i det här fallet har även silikondelen lossnat, och utan någon stor ansträngning.

– Det är jättesvårt att svara på vad som har hänt utan att ha sett nappen. Jag har bett vår kundtjänst att ta tag i det här direkt. Vi kommer att göra en djupare analys för att se vad som har hänt och för att säkerställa att det inte händer igen, säger Camillo Eriksson.