Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mamma Lindas förtvivlan – efter beslutet om Otto, 5

Här är tre nyheter att ha koll på i dag.
Otto Skarin brukar vara en glad femåring, men nu är han oroad. Han är den ende i en grupp på femton barn som inte få behålla sina kompisar på när han börjar förskolan till hösten.
Linda och Peter Skarin i Kåhög är kritiska till kommunens beslut. Nu får man köra sönerna Walter, Otto och Harry till tre olika skolor och förskolor. Foto: PRIVAT

Otto Skarin är fem år och till hösten är det dags att börja förskoleklass i Partille.

Men han är väldigt orolig över framtiden.

– Alla hans kompisar på avdelningen fortsätter tillsammans i förskoleklass. Men Otto är placerad på en annan skola. Jag förstår inte hur man kan agera så fyrkantigt, säger Ottos mamma, Linda Skarin.

Femåriga Otto Skarin själv förstår ännu mindre hur det kunnat bli så här, vilket Partille Tidning var först med att berätta.

– Han har frågat: vad har jag gjort för ont som inte får gå i förskolan med mina kompisar, berättar mamma Linda.

Men det finns en förklaring. Nämligen den att tjänstemännen på Partille kommun dragit en linje. Linjen går i Kåhög där familjen bor.

Beslutet en kalldusch

Alla Kåhögsbor som bor väster om linjen ska gå i förskoleklass i Lillegårdsskolan. De som bor öster om linjen ska gå i Jonsered.

– Beslutet var en kalldusch för hela familjen, säger Linda Skarin och fortsätter:

– Själv började jag gråta. Jag hade inte ens kunnat tänka mig att Otto inte skulle hamna på Lillegårdsskolan. Jag har aldrig hört talas om att man bara flyttar ett barn.

 

LÄS MER: Småbarnsmammornas raseri efter brevet från kommunen  

 

Familjen tycker att man har ett antal argument för att Otto ska gå i Lillegårdsskolan.

– Viktigast är att han har gått i Mellby förskola i tre år och har alla sina kompisar där. 14 av 15 barn i hans grupp börjar på Lillegårdsskolan. Hur kan man flytta bara ett av 15 barn?

Till saken hör också att Ottos storebror Walter, som började på förskoleklass förra året, placerades på Lillegårdsskolan. Dessutom är det ungefär samma avstånd från familjens hem till de båda skolorna.

Förvaltningsrättens beslut

Ottos kompisar är i full färd med att skolas in på Lillegårdsskolan. Men Otto har inte fått följa med kompisarna på besöken.

Familjen har talat med tjänstemän på kommunen utan framgång.

– Vi har också vänt oss till politiker och de förstår oss, men de kan inte göra något med så kort varsel som måste till här.

Nu står hoppet om att familjen förvaltningsrätten ska ändra på beslutet.

– Vi har blivit lovade ett utslag där i slutet av maj, men man har ännu inte fattat något beslut.

Partille Tidning har via mejl fått följande förklaring av Karl-Olof Pettersson, förvaltningschef vid utbildningsförvaltningen i Partille kommun.

Han kommenterar inte enskilda fall men skriver: ”Ärendet är överklagat till förvaltningsrätten och i vårt yttrande vidhåller vi vårt beslut utifrån det regelsystem som gäller.”

 

LÄS MER: Partillebos leverantörer byggde ut chefens villa