Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mamma Isabelles skräck – Yoline fick farliga viruset

Isabelle Cermanns lilla dotter, Yoline, var inlagd i en vecka efter att ha insjuknat hastigt. Foto: Privat / Privat
Foto: Privat / Privat

I sju långa dagar vårdades Isabelle Cermanns lilla dotter, Yoline, på sjukhus efter att ha smittats av RS-virus.

– Yoline kunde inte andas själv och åt inte under hela tiden. Det var otäckt, säger Isabelle.

Samtidigt fortsätter spridningen av RS-virus att öka. Det framgår av en rapport från Folkhälsomyndigheten. Störst är riskerna för små barn.

Yoline, snart 18 månader, hostade och hade ansträngd andning. Men egentligen var det ju ingenting konstigt med det, tänkte mamma Isabelle Cermann från Göteborg. Syskonen hade också varit sjuka, och nu var det väl Yolines tur.

Men någon vanlig förkylning rörde det sig inte om.

– I vanliga fall är hon jätteenergisk och springer runt och pratar och ropar, men nu var hon slö och ville bara kramas och mysa, säger Isabelle, som tidigare intervjuats av SVT Väst.

Långsamt började också Yolines feber att stiga, samtidigt som hennes andning blev allt snabbare. När febern passerade 40 grader och Yoline inte hade druckit på flera timmar, åkte Isabelle in med dottern till barnakuten.

– De testade henne för RS-viruset. Resultatet var positivt, berättar Isabelle. 

Isabelle Cermanns lilla dotter, Yoline, var inlagd i en vecka efter att ha insjuknat hastigt. Foto: Privat
Isabelle Cermann, mamma till Yoline.Foto: Privat

Kan vara dödligt

Varje år under några månader på vinterhalvåret ökar antalet barn som blir sjuka av RS-virus. När perioden börjar och hur många som blir sjuka varierar från år till år. 

Den senaste veckorapporten från Folkhälsomyndigheten visar att över 1 800 fall av RS-virus har konstaterats hittills under säsongen. Det är dubbelt så många som vid samma tid förra året – och antalet inrapporterade fall ökar.

Små barn, från nyfödda och upp till fyra år gamla, är överrepresenterade i statistiken med hela 75 procent av fallen. Det är också i de åldrarna viruset är som värst – i vissa fall dödligt.

Man ska uppsöka vård om ett förkylt barn har svårt att andas, eller har mycket segt slem och inte vill äta eller dricka.

Mårten Larsson, barnläkare på Drottning Silvias barnsjukhus, tycker dock att det är det viktigt att komma ihåg att RS-viruset inte blir värre än en vanlig förkylning för de allra flesta barn.

– Med hosta, snuva, feber och en hel del gnäll under tiden. Det brukar gå över av sig själv efter en till två veckor, säger Larsson till SVT Väst. 

”Det var otäckt”

Yoline tillbringade en vecka på sjukhus – i stort sett isolerad från omvärlden. Mamma Isabelle fick inte heller lämna rummet.

– Yoline kunde inte andas själv och åt inte under hela tiden. Det hon fick i sig spydde hon upp igen, samma sak när hon sondmatades eller fick dropp, berättar Isabelle, och fortsätter:

– Det var otäckt. Ju fler dagar som gick utan att hon blev bättre, desto oroligare blev jag. Man tänker på allt hemskt som kan hända.

Isabelle Cermann med dottern Yoline.Foto: Privat

Men Yoline blev bättre, sakta men säkert. Sedan ett tag tillbaka är hon tillbaka hemma hos familjen, lika energisk som tidigare, och det blev ett kärt återseende. 

– Hennes syskon och Yoline blev så glada när de fick träffa varandra igen! Yoline har en tvillingsyster, och de brukar alltid mata varandra. Det var härligt att se henne äta igen, säger Isabelle. 

 

RS-VIRUS HOS BARN

En RS-virusinfektion brukar börja som en vanlig förkylning.

Vuxna och äldre barn får oftast inga större besvär. Det är framför allt barn som är yngre än ett år som kan bli ordentligt sjuka, med besvärlig hosta och svårigheter att andas.

Då kan du behöva söka vård för barnet omgående. Detsamma gäller om barnet tillhör en riskgrupp, till exempel har en lungsjukdom.

Vissa barn har större risk att bli svårare sjuka vid en RS-infektion. Om något av följande stämmer räknas ditt barn till en riskgrupp:

– Barnet är yngre än två månader.

– Barnet är född mer än fem veckor för tidigt, fram till att hen är ett år gammal.

– Barnet har någon immunbristsjukdom.

– Barnet är under två år och har en kronisk lungsjukdom.

– Barnet är under två år och har någon hjärtsjukdom.

– Barnet är under två år och har någon neurologisk sjukdom.

 

Källa: 1177