Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Måltavlorna för våldet i NMR:s demonstrationer

NMR går till angrepp mot polisen på Medborgarplatsen i Stockholm i januari 2016. Flera nazister har dömts för attacken, bland dem Emil Hagberg.
Foto: Polisen
NMR-ledaren Simon Lindberg är nu åtalad för hets mot folkgrupp för att ha ropat "hell seger" och gjort en armrörelse under en demonstration i Stockholm i november 2016.
Foto: SVEN LINDWALL
Simon Engelin, kampgruppschef NMR Göteborg.
Foto: LOVISA WALDECK
Emil Hagberg dömdes för attacken i Kärrtorp i december 2013.
Foto: POLISEN / POLISEN
På bilder från SVT Dalarna från Pride i Falun i helgen syns hur NMR-ledaren Pär Sjögren gör ett utfall mot en man. Denna bild är från Almedalen i somras.
Foto: SVEN LINDWALL

Våldsamma attacker mot poliser, nedslagna förbipasserande, angripna Prideparader och knivgömmor.

Expressen har kartlagt spåren efter nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer.

På lördag samlas de för marsch i Göteborg.

– Till dig har jag inte en sekund över, säger den lokale NMR-ledaren Simon Engelin, som står som arrangör av demonstrationen i helgen.

På lördag samlas Nordiska motståndsrörelsen, NMR, för demonstration i Göteborg under parollen "revoltera mot förbrytarna". I måndags kortade förvaltningsrätten den väg som nazisterna får gå: De ska nu samlas flera hundra meter från Bokmässan och marschen ska ta slut vid Gamla Ullevi i stället för tidigare planerade Gustav Adolfs torg.

NMR:s presstalesman Pär Öberg sa då att de inte kommer att acceptera beslutet utan att de kan tänka sig att trotsa det.

Beslutet om kortare marschväg är överklagat och svar kan komma på fredag.

NMR-ledaren Simon Lindberg är nu åtalad för hets mot folkgrupp för att ha ropat "hell seger" och gjort en armrörelse under en demonstration i Stockholm i november 2016.
Foto: SVEN LINDWALL

Från polisens sida har man tagit höjd för stora ordningsstörningar och bland annat iordningsställt ett garage som kan fungera som arrest för upp till 350 personer.

Oroligheter runt NMR:s gatuaktivism vore långt ifrån en engångsföreteelse.

Expressen har kartlagt hur nazigrupperingen hanterat sina egna demonstrationer men också hur de gång på gång stört andras de senaste åren.

Det mest kända exemplet är hur personer från NMR med våld gav sig på den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp i december 2013. Ett tjugotal personer har sedan dess dömts för attacken, bland andra NMR-ledaren Emil Hagberg.

NMR attackerade den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp i Stockholm i december 2013. Ett tjugotal nazister har dömts för attacken.
Foto: HAMPUS ANDERSSON/TT

Prideattacker

Men också på senare tid har NMR gett sig på andras demonstrationer. Under sommaren har de dykt upp vid flera Pridefestivaler. I helgen genomförde nazisterna en aktion mot Pride i Falun och på bilder från SVT Dalarna syns hur NMR-ledaren Pär Sjögren, som i förra veckan också tog plats som ordinarie ledamot i Borlänge kommunfullmäktige på ett SD-mandat, gör ett utfall mot en man – något som han inte är brottsmisstänkt för.

– Jag är inte intresserad av att prata med dig, säger Pär Sjögren.

Tidigare i september blev det tumult när NMR dök upp på Pride i Kalmar och i slutet av juli stoppades också en grupp med svenskar från NMR av norsk polis på väg mot en antigay-demonstration i Kristiansand.

Under sommarens politikervecka på Gotland hade NMR fått hyra tältplats i centrala Visby. Expressens fotograf kunde då dokumentera hur nazisterna förstörde ett konstverk som uppmärksammade Förintelsens offer, och hur en av nazisterna gjorde Hitlerhälsning i anslutning till att de satte upp sitt tält på fredagsmorgonen under Almedalsveckan i juli.

Ger sig på förbipasserande

NMR har också gett sig på förbipasserande vid sina aktioner. I början av förra året dömde Svea hovrätt två NMR:are för att ha misshandlat en man vid en flygbladsutdelning i centrala Uppsala tre år tidigare. Vittnesuppgifter berättade hur mannen blivit misshandlad med flaggskaft.

NMR ser polisen som en måltavla. Flera nazister har dömts efter att de attackerat polisen under en demonstration vid Medborgarplatsen i Stockholm i januari 2016.
Foto: / POLISEN

En vanlig måltavla för NMR är polisen – som beskrivs som "ett maktredskap åt systemet" av nazisterna själva. I januari förra året gick NMR till angrepp mot polisen på Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm, som Expressen berättat om förut. På polisens film syns hur nazisterna bär fanor och sköldar med texten "Radikal kamp!" - och hur någon ropar "framåt kamrater", varpå NMR går till samlat angrepp mot poliserna.

Flera nazister har dömts för polisattacken på Medborgarplatsen, bland dem Emil Hagberg som i förra veckan dömdes av Stockholms tingsrätt till en månads fängelse för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp.

– Nej nej nej, stopp stopp stopp. Ha det bra. Adjö adjö adjö David, säger Emil Hagberg, som nekade till brott.

NMR har den senaste tiden dykt upp vid flera Prideparader, bland annat i Kalmar och förra helgen i Falun (bilden), och inte sällan har tumult utbrutit. Flera svenskar stoppades också i slutet av juli av norsk polis på väg till Kristiansand.
Foto: LÄSARBILD / LÄSARBILD

Knivgömma

Den som skickat in tillståndsansökan inför helgens demonstration för NMR:s räkning är Simon Engelin, lokal gruppchef inom NMR. I början av året dömdes han för brott mot knivlagen av Göteborgs tingsrätt. Engelin hade stoppats i en bil i Göteborg på väg mot NMR:s demonstration i Stockholm 12 november förra året. Polisen kunde knyta en kniv till honom men när de sökte igenom bilen hittade de ytterligare tio knivar i bagageutrymmet.

– Till dig har jag inte en enda sekund över, säger Engelin.

Simon Engelin, kampgruppschef NMR Göteborg.
Foto: LOVISA WALDECK

Stockholmsdemonstrationen i november förra året kan också få rättsliga följder för NMR:s propaganda. I början av september åtalades Simon Lindberg, ledare för NMR, för hets mot folkgrupp efter att han ropat "Hell seger!" och höjt sin högra hand uppåt i en hälsningsrörelse. Enligt åtalet anser åklagaren att "Hell seger" är en översättning av tyskans "Sieg heil!" och armrörelsen är en "modifierad nazisthälsning".

– Jag uttalar mig inte till dig, det vet du. Hej, säger Lindberg, som i förhör nekat till brott.

Expressen har sökt Pär Öberg.

NMR och demonstrationer

ATTACKERAR ANDRAS DEMONSTRATIONER: NMR attackerade den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp i Stockholm i december 2013. Ett tjugotal nazister har dömts för attacken.

PRIDEATTACKER: NMR har den senaste tiden dykt upp vid flera Prideparader, bland annat i Kalmar och förra helgen i Falun, och inte sällan har tumult utbrutit. Flera svenskar stoppades också i slutet av juli av norsk polis på väg till Kristiansand.

GER SIG PÅ FÖRBIPASSERANDE: NMR har vid flera tillfällen gett sig på personer som protesterat mot dem, bland annat misshandlades en man i centrala Uppsala 2013.

ATTACKERAR POLISEN: NMR ser polisen som en måltavla. Flera nazister har dömts efter att de attackerat polisen under en demonstration på Medborgarplatsen i januari förra året.

KNIVAR: Säpo har i en rapport skrivit att det är vanligt att nazisterna i NMR är knivbeväpnade. Simon Engelin påträffades - och dömdes tidigare i år - för knivinnehav när han var på väg till NMR-demonstrationen i Stockholm i november förra året.

HETS MOT FOLKGRUPP: NMR-ledaren Simon Lindberg är nu åtalad för hets mot folkgrupp för att ha ropat "hell seger" och gjort en armrörelse under demonstrationen i Stockholm i november förra året. Han nekar till brott.