Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmberg har fått nog av skattesänkningarna

Claes Malmberg.
Foto: Lasse Svensson

Nu har Claes Malmberg fått nog av skattesänkningarna.

På lördag ska han vara med och manifestera mot vinst och nedskärningar i vården.

– Jag ställer inte upp på den här skattesänkarhetsen och utförsäljningen av det gemensamma, säger han.

I veckan meddelade regeringen att man vill sänka inkomstskatten. Förslaget har väckt heta känslor och på lördag hålls ett opinionsmöte på Gustaf Adolfs torg i Göteborg. Bakom initiativet står "Folkkampanj för gemensam välfärd" och bland annat kommer den uppmärksammade gruppen "Medelklassupproret" vara på plats. En annan som ska tala är artisten Claes Malmberg - som inte kunde tacka nej.

– Jag har premiär i morgon kväll, så det kom inte jättelägligt för mig. Men jag ska prata fritt från hjärtat, säger han.

– Jag tycker det är fascinerande att vi ens diskuterar en fråga som är ett samhälleligt ansvar. Skola och vård. Jag har svårt att förstå varför det ska göras miljardvinster på något som är vårt gemensamma ansvar.

"Lågavlönade och underprioriterade"

Claes Malmberg har tidigare röstat på Vänsterpartiet, men röstade på Socialdemokraterna i det senaste valet eftersom han tycker att det innehåller fler arbetare och "vanligt folk".

För honom handlar lördagens manifestation om solidaritet. För hans egen del blir det som för en del andra lite mer plånboken med sänkt inkomstskatt. Men det är inte vad det handlar om menar han.

– Jag tillhör en priviligerad kategori människor, jag kan köpa försäkringar och ta mig förbi alla de här problemen. Men jag anser inte det viktiga är vad som rör mig personligen - ett samhälle består av fler människor än mig.

– Vi har till exempel en hemtjänst där folk får jobba arslet av sig. De får rusa från ställe till ställe, de är lågavlönade och underprioriterade. Det är märkligt i ett samhälle att de som tar hand om oss och ska se till att vi ska ha det så bra som möjligt under de sista åren av våra liv - de får minst uppskattning.

"Kortsiktiga lösningar"

Nu har han fått nog av skattesänkningar och utförsäljningen av det gemensamma. Han tror visserligen inte att "vi kan komma ifrån" privata initiativ i välfärdssystemet. Men han vill sansa debatten.

– Jag tror att det är många kortsiktiga lösningar som i grunden handlar om att folk är giriga och ser om sitt eget hus i stället för att se till samhällets bästa, säger han och fortsätter:

– Jag må låta som en gammal socialist från järntorget men jag kan inte formulera mig på något annat sätt.

Folkkampanj för Gemensam Välfärd

■■ Folkkampanj för Gemensam Välfärd är enligt sin hemsida en partipolitiskt obunden organisation vars syfte är att arbeta för utveckling av den gemensamma välfärden och verka för landsomfattande manifestationer inför valet 2014 rörande den gemensamma välfärden.

■■ Budskapen sammanfattas som:

■ Nej till vinst i välfärden

■ Stoppa nedskärningarna

■ Försvara och utveckla den gemensamma välfärden

■■ Lördagen 21 september hålls "demonstrationer för välfärden" på följande platser:

Stockholm, Medborgarplatsen, kl 13.00

Göteborg, Gustaf Adolfs Torg, kl 14.00

Malmö, Gustaf Adolfs Torg, kl 12.00

Helsingborg, Stadsparken, kl 13.00

Linköping, Trädgårdstorget, kl 14.00

Luleå, utanför Smedjan, kl 13.00

Sundsvall, Vängåvan, kl 12.00

Umeå, Rådhustorget, kl 13.00

Uppsala, Stora Torget, kl 13.00

Västerås, Sigmatorget, kl 13.00