Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malm (S): GT kommer att dö digerdöden

GÖTEBORG. Här säger Göteborgs kommunfullmäktiges ordförande Lena Malm, S, under ett publikt panelsamtal att GT kommer "dö digerdöden" - pestsjukdomen som dödade var tredje människa i Europa.

– Det spelar väl ingen roll, säger Lena Malm.

– Direkt antidemokratiska drag, säger demokratiexperten Bruno Kauffman om uttalandet.

I torsdags, på Backa kulturhus, deltog fullmäktigeordförande Lena Malm, S, i ett panelsamtal om folkomröstningen om trängselskatten och representativ demokrati, arrangerat av organisationen Utopi.

Mitt under en utläggning om folkomröstningen släppte Lena Malm sin pestsjukdomsprofetia över Västsveriges kvällstidning:

– Ibland vet man inte vart debatten tar vägen och vi hade en part i detta som hade ett intresse av att driva det på ett visst sätt. Och det är ju en tidning som jag tror snart dör digerdöden, sa Malm under panelsamtalet, som man kan se på ett tv-klipp från panelkvällen här, ett klipp som spelades in av Nicolas Sahlqvist som satt i publiken.

Digerdöden var en pest som spreds av svartråttor och som yttrade sig i form av böldpest, lungpest eller blodpest på 1300-talet och som dödade var tredje europé.

Mångmiljonbelopp

Varför Göteborgs kommunfullmäktiges ordförande ser en dödlig pestsjukdom drabba GT framöver framgick inte av debatten.

Tilläggas bör att GT nyligen genomförde en granskning av Lena Malm där det framkom att hon under en mandatperiod tar emot mångmiljonbelopp för ett uppdrag i Göteborgs överförmyndarnämnd, för att jobba en arbetsdag i veckan. Ett avslöjande som väckte stor uppmärksamhet och som ledde till att Göteborgs kommun såg över arvoderingssystemet inom överförmyndarnämnden.

Står fast

Står fast vid uttalandet

När GT når Lena Malm står hon fast vid uttalandet.

Du sa att du tror att GT är en tidning som snart kommer att dö digerdöden. Vad menar du med det?

– Det var i det sammanhanget jag sa det och jag vill inte uttala mig om det i GT.

Men du är ju ändå en av toppolitikerna i Göteborg, du borde väl kunna svara på det?

– Det spelar väl ingen roll, det var i det i det samtalet och vid det tillfället. Det var inget stort möte, hur många kan de ha varit som lyssnade, tjugo stycken?

Det var ett offentligt panelsamtal för alla att komma att lyssna. Är det rimligt att kommunfullmäktiges ordförande säger att en tidning i Göteborg kommer att dö digerdöden?

– Jag har ingen lust att kommentera det, jag sa det i det sammanhanget. Det handlar om att GT:s upplagesiffror är på väg ner.

Fler läsare

Jaså, är de det? 

– Ja, det vet ju både du och jag. Det är ju fakta.

GT når i dag fler läsare än någonsin. Närmare 1,3 miljoner unika läsare per vecka, bara via webben och mobilsajten. De senaste 17 veckorna har GT varit överlägset större än GP och samtliga andra tidningar i Västsverige. Tidningen har varit lönsam varje år i över ett decennium.

– Jag pratar inte webbpubliceringarna, jag pratar som tidning. 

Efter Charlie Hebdo-attackerna, debatten om yttrandefrihet och journalister som dödas på grund av sina teckningar - är det ett passande uttryck att GT ska dö i en pestsjukdom?

– Det har ingenting med den frågan att göra. Men om man associerar till det så var det ett olyckligt uttryck, då är jag ledsen. Men det var inte det jag menade. Jag har inte ens funderat över det, jag beklagar det. Men det handlade om att upplagesiffrorna är på väg ner, och jag står fortfarande för att jag ser att GT:s upplagesiffror är på väg ner och att tidningen kommer att läggas ner och dö.

Bjereld: Olämpligt

Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att anledningen till Lena Malms kommentar har att göra med att hon är upprörd över GT:s kampanj för folkomröstningen.

– GT:s agerande i samband med folkomröstningskampanjen störde Socialdemokraterna och det här visar väl om inget annat att GT har lyckats reta upp maktetablissemanget i staden ganska ordenligt. Det är olämpligt att en ledande politisk företrädare så kraftfullt kritiserar en av stans två stora tidningar och på det sättet.

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén, S, vill inte kommentera Lena Malms uttalande om digerdöden:

– Jag vill inte kommentera det, det får stå för Lena Malm.

Vägvalets partiledare Theo Papaioannou är både förvånad och upprörd över Lena Malms uttalande.

– GT måste ha stört hennes världsbild oerhört mycket. Jag tycker inte att det anstår en ordförande i kommunfullmäktige att uttala sig på det sättet. Hon är ju borgmästare i stan! Och så hoppar hon på den lokala Göteborgs-Tidningen på det sättet. Så kan man ju inte säga, det är helt barockt. Hon borde tänka igenom hur hon yttrar sig om lokala medier och tänka på vilka konsekvenser det kan få.

"Har antidemokratiska drag"

Demokratiforskaren Bruno Kaufmann tror att uttalandet tyder på "hjälplöshet av den uppkomna situationen".

– Angrepp blir här bästa försvar, man är väl fortfarande förbryllad över att en tidning varit aktiv i en politisk fråga. Man har missförstått de grundläggande rättigheterna, säger Bruno Kaufmann och tillägger:

– Det är svårt att ursäkta utan att dra tillbaka. Många politiker vill naturligtvis avskaffa folkinitiativet, och så finns det de som vill att lokala folkomröstningar inte bara ska vara rådgivande, utan beslutande.

Enligt statsvetaren Bruno Kaufmann bör en ordförande i kommunfullmäktige värna pressfriheten – inte säga att den ska dö i en pestsmitta:

– Det är liksom ett uttryck för hjälplösheten, i förlängningen finns det direkt antidemokratiska drag. Det är klart att det inte är bra.

Statsministern avböjer kommentar

GT har pratat med Dan Lundqvist Dahlin, presskontakt för Stefan Löfven. Statsministern har avböjt att kommentera Lena Malms utspel.

– Det är distriktet i Göteborg som får svara på detta och i andra hand Carin Jämtin som är partisekreterare. Jag får be er vända er till henne, säger Dan Lundqvist Dahlin.

När GT får tag på pressekreteraren avböjer även hon att kommentera.

– Inga kommentarer. Jag har suttit inlåst hela dagen och vet därför inte vad som har sagts. Jag vet bara att hon har bett om ursäkt, säger Carin Jämtin.

Tycker du Lena Malm, (S), ska avgå efter uttalandet om att GT "dör digerdöden"?