Malin Apel, 27, befinner sig i en levande mardröm. Hennes fyraårige son Max är sjuk och utan hjälp från kommunen har hon svårt att försörja sin familj. Foto: PRIVATMalin Apel, 27, befinner sig i en levande mardröm. Hennes fyraårige son Max är sjuk och utan hjälp från kommunen har hon svårt att försörja sin familj. Foto: PRIVAT
Malin Apel, 27, befinner sig i en levande mardröm. Hennes fyraårige son Max är sjuk och utan hjälp från kommunen har hon svårt att försörja sin familj. Foto: PRIVAT
Max, 4 år, är kopplad till dropp 20 timmar per dag, har nedsatt immunförsvar och är diagnostiserad med autism. Men från och med den sista februari har Max mamma, Malin Apel, ingen rätt till avlastning i hemmet på dagtid. Foto: PRIVATMax, 4 år, är kopplad till dropp 20 timmar per dag, har nedsatt immunförsvar och är diagnostiserad med autism. Men från och med den sista februari har Max mamma, Malin Apel, ingen rätt till avlastning i hemmet på dagtid. Foto: PRIVAT
Max, 4 år, är kopplad till dropp 20 timmar per dag, har nedsatt immunförsvar och är diagnostiserad med autism. Men från och med den sista februari har Max mamma, Malin Apel, ingen rätt till avlastning i hemmet på dagtid. Foto: PRIVAT

Malins strid mot kommunen – för sjuke sonen Max, 4

Publicerad
Uppdaterad

Max, 4 år, är kopplad till dropp 20 timmar per dag, har nedsatt immunförsvar och är diagnostiserad med autism. Men från och med den sista februari har Max mamma, Malin Apel, ingen rätt till avlastning i hemmet på dagtid.

– Ale kommun tycker att han ska gå i förskola, men det finns ingen förskola som har resurser att ta emot honom, säger Malin, som känner sig fångad i en ständigt pågående byråkratisk mardröm.

Malin Apel, 27, är ensamstående och bor med sina två söner i Skepplanda i Ale kommun. Hennes yngsta son, Max, är fyra år och sedan han föddes har han plågats av dålig hälsa på grund av en genetisk sjukdom.

GT har tidigare berättat om hur Malin vänt sig till Ale kommun för att få en assistent till Max, så att hon kan arbeta och försörja sin familj. 

Kommunen har sagt nej till det, och i stället erbjudit Malin avlastning 24 timmar i veckan, som senare utökats till 40 timmar. Men det är ett erbjudande som, enligt Malin Apel, bara delvis har efterlevts.

– Beslutet om avlastning kom i maj 2016, men det verkställdes inte förrän ett år senare. Och eftersom man inte har hittat mer än en personal, har jag bara fått hjälp mellan 20 och 50 procent av den tiden, berättar Malin.

Och är den ende i personalen sjuk, uteblir hjälpen helt.

”Går på knäna”

– Det innebär att jag till exempel inte kan åka och handla mat. Max är infektionskänslig och kan inte vistas i offentliga miljöer med mycket folk, säger Malin.

– Jag går på knäna. Jag är utförsäkrad och har ingen möjlighet att söka jobb, eftersom jag måste ta hand om Max. Han har vårdbehov dygnet runt. Utan hjälp från min mamma och vänner hade jag inte kunnat betala mina räkningar.

Och nu har nästa byråkratiska hinder tornat upp sig. Från och med den sista februari får Malin inte längre den hjälp som hon tidigare – åtminstone i teorin – har haft rätt till.

Anledningen: Kommunen anser att Max ska gå i förskola.

Max, är fyra år och sedan han föddes har han plågats av dålig hälsa på grund av en genetisk sjukdom.Foto: PRIVAT

Ska in på förskola

– Det hade ju varit jättebra, men på grund av infektionsrisken kan förskoleklasserna inte vara större än fem barn, säger Malin, som har flera läkarintyg som bekräftar detta. GT har tagit del av intygen. 

– Dessutom har Max dropp kopplat till magen, som någon måste se till att han inte drar ut. Om han gör det måste han sövas, säger Malin, som också berättar att Max nyligen diagnostiserats med autism.

– Han behöver hjälp med det också. Jag sätter honom inte i förskola innan de kan garantera hans säkerhet, säger Malin.

”Som en mardröm”

Malin har tidigare ansökt om att få bli anhörigvårdare för Max – en ansökan som kommunen avslagit. Malin överklagade beslutet och fick rätt i förvaltningsrätten.

Men kommunen överklagade domen, och nu kan inte beslutet inte verkställas förrän kammarrätten har sagt sitt. 

– Det är som en mardröm, säger Malin Apel.

Andreas Witt, verksamhetschef för funktionshinder på Ale kommun, har tidigare sagt till GT:

– Jag kan inte gå in på enskilda fall, men jag tänker att det aldrig är bra om medborgare känner att de inte får det stöd de behöver. Om man inte nöjd med hur man blivit behandlad ska man givetvis anmäla det till Inspektionen för vård och omsorg, som är våran tillsynsmyndighet.

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER