Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malins strid mot kommunen – för sjuke sonen Max, 4

Malin Apel, 27, befinner sig i en levande mardröm. Hennes fyraårige son Max är sjuk och utan hjälp från kommunen har hon svårt att försörja sin familj.Foto: PRIVAT
Max, 4 år, är kopplad till dropp 20 timmar per dag, har nedsatt immunförsvar och är diagnostiserad med autism. Men från och med den sista februari har Max mamma, Malin Apel, ingen rätt till avlastning i hemmet på dagtid.Foto: PRIVAT

Max, 4 år, är kopplad till dropp 20 timmar per dag, har nedsatt immunförsvar och är diagnostiserad med autism. Men från och med den sista februari har Max mamma, Malin Apel, ingen rätt till avlastning i hemmet på dagtid.

– Ale kommun tycker att han ska gå i förskola, men det finns ingen förskola som har resurser att ta emot honom, säger Malin, som känner sig fångad i en ständigt pågående byråkratisk mardröm.

Malin Apel, 27, är ensamstående och bor med sina två söner i Skepplanda i Ale kommun. Hennes yngsta son, Max, är fyra år och sedan han föddes har han plågats av dålig hälsa på grund av en genetisk sjukdom.

GT har tidigare berättat om hur Malin vänt sig till Ale kommun för att få en assistent till Max, så att hon kan arbeta och försörja sin familj. 

Kommunen har sagt nej till det, och i stället erbjudit Malin avlastning 24 timmar i veckan, som senare utökats till 40 timmar. Men det är ett erbjudande som, enligt Malin Apel, bara delvis har efterlevts.

– Beslutet om avlastning kom i maj 2016, men det verkställdes inte förrän ett år senare. Och eftersom man inte har hittat mer än en personal, har jag bara fått hjälp mellan 20 och 50 procent av den tiden, berättar Malin.

Och är den ende i personalen sjuk, uteblir hjälpen helt.

”Går på knäna”

– Det innebär att jag till exempel inte kan åka och handla mat. Max är infektionskänslig och kan inte vistas i offentliga miljöer med mycket folk, säger Malin.

– Jag går på knäna. Jag är utförsäkrad och har ingen möjlighet att söka jobb, eftersom jag måste ta hand om Max. Han har vårdbehov dygnet runt. Utan hjälp från min mamma och vänner hade jag inte kunnat betala mina räkningar.

Och nu har nästa byråkratiska hinder tornat upp sig. Från och med den sista februari får Malin inte längre den hjälp som hon tidigare – åtminstone i teorin – har haft rätt till.

Anledningen: Kommunen anser att Max ska gå i förskola.

Max, är fyra år och sedan han föddes har han plågats av dålig hälsa på grund av en genetisk sjukdom.Foto: PRIVAT

Ska in på förskola

– Det hade ju varit jättebra, men på grund av infektionsrisken kan förskoleklasserna inte vara större än fem barn, säger Malin, som har flera läkarintyg som bekräftar detta. GT har tagit del av intygen. 

– Dessutom har Max dropp kopplat till magen, som någon måste se till att han inte drar ut. Om han gör det måste han sövas, säger Malin, som också berättar att Max nyligen diagnostiserats med autism.

– Han behöver hjälp med det också. Jag sätter honom inte i förskola innan de kan garantera hans säkerhet, säger Malin.

”Som en mardröm”

Malin har tidigare ansökt om att få bli anhörigvårdare för Max – en ansökan som kommunen avslagit. Malin överklagade beslutet och fick rätt i förvaltningsrätten.

Men kommunen överklagade domen, och nu kan inte beslutet inte verkställas förrän kammarrätten har sagt sitt. 

– Det är som en mardröm, säger Malin Apel.

Andreas Witt, verksamhetschef för funktionshinder på Ale kommun, har tidigare sagt till GT:

– Jag kan inte gå in på enskilda fall, men jag tänker att det aldrig är bra om medborgare känner att de inte får det stöd de behöver. Om man inte nöjd med hur man blivit behandlad ska man givetvis anmäla det till Inspektionen för vård och omsorg, som är våran tillsynsmyndighet.