Malins sista bild av sin pappa medan han mådde bra trots sin demens är tagen för ungefär månader sedan. Foto: PRIVATMalins sista bild av sin pappa medan han mådde bra trots sin demens är tagen för ungefär månader sedan. Foto: PRIVAT
Malins sista bild av sin pappa medan han mådde bra trots sin demens är tagen för ungefär månader sedan. Foto: PRIVAT
Ett relativt nytaget foto på Lennart. Foto: PRIVATEtt relativt nytaget foto på Lennart. Foto: PRIVAT
Ett relativt nytaget foto på Lennart. Foto: PRIVAT

Lennart tvingas amputera efter flytt till äldreboende

Publicerad

Malin Hammarström är förfärad.

Anledningen är hennes 84-årige pappas förvandling de senaste tre månaderna på Fässbergshemmets korttids- och äldreboende.

Lennart Hammarström har tappat en stor del av sin vikt, drabbats av hemska smärtor och  förts akut till sjukhus där man nu tvingas amputera benen.

– Det här handlar om upprörande vanvård, säger Malin Hammarström. 

Lennart lider av demens, men med god hjälp av Malin levde han ändå ett bra liv hemma i Lindome i Mölndals kommun fram till i våras.

– Jag skötte honom i åtta år. Hälsade på så ofta jag kunde, lagade hans mat, städade och hjälpte honom med det han behövde, berättar Malin.

Men i april föll Lennart i sin lägenhet och fick en höftfraktur. Efter sjukhusvården lades Lennart in på ett korttidsboende. Tanken var att han skulle tränas upp för att kunna återvända hem.

Malin tillsammans med pappa Lennart.Foto: PRIVAT

Lennart lades in på Fässbergshemmets korttidsboende.

Luktade allt mer illa

Problemen började ganska snart, även om Malin aldrig kunde föreställa sig anledningarna.

– Jag märkte att det började lukta allt mer illa om pappa.

Lennart blev också ilsken, sannolikt på grund av att smärtan bara blev värre.

Malin, som själv arbetar inom vården, blev allt oroligare för sin pappa men insåg inte vad som hände på korttidsboendet. Lennart blev bara sämre och flyttades till ett äldreboende.

Också det på Fässbergshemmet, eftersom Malin inte ville flytta sin pappa längre än nödvändigt.

Det blir inte bättre på äldreboendet. Snarare sämre.

Lider av diabetes

En serie misstag på boendena gör att ett sår på Lennarts fot leder till inflammationer och nekros, vävnadsdöd. Lennart har diabetes.

– Mycket talar för att han inte fått sitt insulin under de första månaderna på Fässbergshemmet. Annars ska det inte kunna gå så här illa, säger Malin.

 

LÄS MER: Patrik förlorade benen efter sjukhusets slarv

 

Efter tre månader på Fässbergshemmet ringer man plötsligt Malin en kväll och berättar att Lennarts sår nu blivit så stora att han tagits till akuten.

– Detta var i början av förra veckan. Och härifrån har pappa fått professionell hjälp, säger Malin.

Men det var för sent.

För sent för att rädda Lennarts ben.

– Man amputerade det ena benet ovanför knät i måndags. Och när han hämtat sig från den operationen tvingas man ta hans andra ben, säger Malin.

Kommer att anmäla

Hon är förfärad över vad som hänt hennes pappa och kommer att anmäla Fässbergshemmet. Också läkare på Sahlgrenska ska göra en anmälan, uppger hon.

Malin har bestämt sig för att berätta om sin pappas öde.

– Jag vill ge pappa upprättelse. Och jag vill försöka bidra till att andra inte ska behöva råka ut för något så här hemskt.

Hon har skrivit ner sin historia på Facebook och den har blivit oerhört uppmärksammad. Nästan 4000 personer har delat inlägget.

Här skriver Malin bland annat följande: "Jag har påtalat lukten, jag har bett om antibiotika, ny vikt, ett CRP samt smärtlindring men ingenting har gjorts. Pappa har i dag ett CRP (infektionsvärde) på 180. Det skall ligga under 8 om det är normalt. Det skiljer 6 månader mellan bilderna på pappa. Han har tappat minst 15 kg i vikt, och det endast under en tre månaders period. Hur är det möjligt att ens svälta i Sverige?"

– Jag har fått väldigt många tröstande kommentarer, men också berättelser från människor vars anhöriga råkat illa ut. En del på just det här hemmet. Det får räcka nu, de måste granskas, tycker Malin.

"Har 7 000 experter"

Hon är i kontakt med kommunens Medicinskt ansvariga sjuksköterska (MAS) som är den som kan anmäla verksamheten på Fässbergshemmet från vårdens sida. Malin kommer också att anmäla till IVO, Inspektionen för Vård och Omsorg. 

Fässbergshemmet ägs av bolaget Vardaga, en stor privat aktör inom omsorgsvården. På bolagets hemsida står det överst, under rubriken Om Vardaga: "Vardaga är en av Sveriges största privata aktörer inom äldreomsorg med cirka 80 boenden runt om i landet. Lyhördhet är grunden för allt vårt arbete. Därför fattas besluten alltid nära dig i ett gott bemötande. Ytterst garanteras din hälsa och trygghet av våra 7 000 experter på omsorg."

Verksamhetschefen för Fässbergshemmet bollar oss vidare till regionchefen Gertrud Öjetoft som är insatt i ärendet.

Vad har du för kommentar till Malin Hammarströms synnerligen  skarpa kritik kring vården av hennes pappa Lennart?

– Jag förstår att man är upprörd och ledsen när en närstående inte mår bra. I det här skedet handlar det om att utreda vad det är som har hänt och det håller vi på med. Vi har kontakt med kommunens MAS-sköterska och hoppas utredningen blir klar under nästa vecka, säger Öjetoft.

Får toppbetyg – internt

Hon anser att man bedriver en bra vård och omsorg på Fässbergshemmet. Vardagas syn på detta understryks på företagets hemsida, där man har betygsatt sina boenden utifrån ett kvalitetsindex. Högsta betyg är 2,00. 

Fässbergshemmet ligger på 1,92 – det låter som ett oerhört högt betyg?

– Ja, det är bra. Då följer man dom lagkrav och rutiner som finns. Jag anser att Fässbergshemmet har en bra och hög kvalitet.

Vad är det sämsta kvalitetsindex ni har på något av era 80 boenden?

– Jag har ingen aning om detta, då vi har boende i hela Sverige och jag är ansvarig för region Öst/Väst.

Du är regionchef och har ingen aning..?

– Låt mig såga så här, i min region (Öst/Väst) tror jag boendena ligger på ett medel 1,85-1,87. Det är viktigt att tänka på att det index visar handlar om 21 olika rutiner och parametrar i verksamheten.

Fässbergshemmet är alltså ett av de bättre boendena Vardaga har att erbjuda sina kunder, utifrån deras eget index.

Malin Hammarström är lindrigt skrivet inte lika imponerad.

– Det min pappa råkat ut för är ren och skär inkompetens under dessa tre månader. Jag tvekar inte att kalla det vanvård.

 

 

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER