Malins son bodde på samma HVB-hem: ”Jag var jätterädd”

Boende i Hagfors sörjer: ”Jag dömer ingen”.
Malin Widerlöv Krook.
En femårig pojke hittades död efter att ha försvunnit från ett HVB-hem.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON
Händelsen inträffade i Hagfors kommun i Värmland.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON
Värmeljus, blommor och hälsningar efter tragiska händelsen.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON
Pojken hittades på botten av Uvån som rinner bara ett par hundra meter från boendet.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON
Malin Widerlöv Krook kritiserar rymningssäkerheten på boendet.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON
1 / 7

Malin Widerlöv Krooks son bodde en sommar på samma HVB-hem i Hagfors som pojken som dog efter att ha försvunnit från hemmet i tisdags.

Precis som honom var hennes son fem år, hade blöja och var rymningsbenägen.

Men boendet var mindre rymningssäkert än en vanlig förskola, säger hon.

– Jag var rädd, jag var jätterädd. 

I tisdags avled en femårig pojke som samma morgon försvunnit från sitt HVB-hem i Hagfors. Han hittades på botten av Uvån som rinner bara ett par hundra meter från boendet.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter var pojken rymningsbenägen.

För Malin Widerlöv Krook, 50, fick nyheten om det tragiska dödsfallet en speciell innebörd. Hennes son bodde på samma HVB-hem sommaren 2018, när han var fem år. 

– Inte ens i dag, när han strax ska fylla nio år, skulle jag lämna honom på det viset som de gjorde, säger hon.

Sonen har autism, var mycket rymningsbenägen och i behov av ständig uppsyn. 

Malin, som är ensam vårdnadshavare till pojken, genomgick vid den tiden en medicinsk behandling som gjorde att hon hade mycket svårt att röra sig och tidvis tvingades använda rullator.

Reagerade på boendet

Situationen med femåringen som ständigt sprang ifrån henne blev ohållbar. För att avlasta Malin och utreda hans fortsatta vårdbehov beslutade socialtjänsten i hennes dåvarande hemkommun Härryda att pojken skulle placeras på Plateas HVB-hem i Hagfors.

Det var en frivillig placering, som enligt socialtjänsten bara skulle vara över sommaren, i väntan på att han skulle få plats på ett LSS-boende.

Hon ville egentligen bli samplacerad med sin son men det gick inte att hitta någon sådan plats. Det gick inte heller att ordna någon familjehemsplacering för den vårdkrävande pojken.

När hon lämnade sonen på HVB-hemmet i Hagfors, och när hon hälsade på under sommaren, reagerade hon på att boendet inte var rymningssäkert. Hon hade inte kunnat ha sonen i förskolan på grund av hans rymningar, men här var säkerheten lägre.

– Det fanns inga barnspärrar på fönstren, och ytterdörren var alltid öppen. Likadant med altandörren. 

– Den stora grinden gick inte att stänga riktigt. Det ändrade de på när jag sa till, men jag tror att den inte var stängd en gång när jag var där. Det är inte okej.

Flera gånger när Malin var där sprang sonen ut. 

– De såg ju honom och sprang efter. Men visst stack han.

Svaret: ”Vi får inte låsa in barnen”

I dag är Malin frisk och sonen bor hemma hos henne.

Patrik Silverudd är pressansvarig för Humana, koncernen som äger Platea. Han säger att han inte kan kommentera enskilda fall, men poängterar att HVB-hemmet ”inte är ett fängelse”, och ingen låst verksamhet.

– Vi får inte låsa in barnen, däremot har vi en väldigt hög personaltäthet. Sen har det uppenbarligen denna gång hänt nånting som kan ha lett till den här fruktansvärda tragedin. Men, alla avvikelser som kan ha inträffat där ett barn exempelvis säger ”jag gillar inte er”, hoppar på en cykel och fångas upp av personal när de är på väg att smita i väg, de noteras i barnets journal och man kontaktar också den kommun som har placerat barnet, för att berätta om läget.

Men finns det några säkerhetsåtgärder för att se till att barn inte avviker?

– Det är ett hus, det finns en gårdsplan, det finns en grind. Framför allt, på dagtid så finns det i princip en personal per barn, 7-8 personal, sen kan det dessutom finnas ytterligare extra medarbetare som sommarjobbar och såna där saker men de är utöver den vanliga personalen, säger Patrik Silverudd och fortsätter:

– Man har mycket högre personalbemanning på det här HVB-hemmet än på de allra flesta verksamheter. Det betyder inte att det inte kan hända någonting som inte borde hända, tyvärr.

När GT var i Hagfors kunde vi konstatera att den stora grinden, mindre än 50 meter från länsväg 246, stod öppen. Trästaketet som vetter ner mot älven är så lågt att en femåring lätt kan kliva över det.

Patrik Silverudd menar att man inte får ha höga stängsel runt hvb-hem. Huruvida grinden varit öppen eller inte kan han inte kommentera, eller ”exakt hur man gör med den”.

– Om man är ute på gården kanske grinden är stängd, men i veckan har det varit väldigt mycket folk runtomkring och då har man kanske valt att inte ha barnen ute.