Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Malins man försvann: "Finns mycket hopp"

Regissören Daniel Lind Lagerlöf, försvann spårlöst hösten 2011 i Bohuslän. Foto: Dan Hansson / Svd / Scanpix
Hustrun Malin Lagerlöfs blev lämnad ensam med tre barn – nu har hon skrivit en bok om försvinnandet. Foto: Ulrica Zwenger
En teori är att han troligtvis halkade från klipporna och försvann i vattnet. Kroppen återfanns aldrig. Foto: Robin Benigh
Boken är inte bara en studie i sorg. Tvärtom, poängterar Malin, innehåller boken också mycket kärlek och ljus.

Regissören Daniel Lind Lagerlöf, försvann spårlöst hösten 2011 i Bohuslän.

Hustrun Malin Lagerlöfs blev lämnad ensam med tre barn – nu har hon skrivit en bok om försvinnandet. Men det är inte bara en bok om sorg utan också om kärlek och hopp.

– Jag tycker att det är en ganska ljus bok. Trots att den handlar om något som är så svårt, så finns det mycket hopp i den, säger Malin Lagerlöf till GT.

Malin Lagerlöf

Malin Lagerlöf är manusförfattare och dramatiker. Hon har bland annat skrivit manus till filmerna "Vägen ut" och "Miffo", vilka regisserades av maken Daniel Lind Lagerlöf.

Nu är hon aktuell med boken "Dagbok från ditt försvinnande" som behandlar makens försvinnande och de år som följde.

Regissören och filmskaparen Daniel Lind Lagerlöf försvann spårlöst den 6 oktober 2011. Han letade efter inspelningsplatser till den pågående filmen "Fjällbackamorden" när han försvann i Tjurpannans naturreservat utanför Tanumshede i Bohuslän. En teori är att han troligtvis halkade från klipporna och försvann i vattnet. Kroppen återfanns aldrig.

Malin Lagerlöf är manusförfattare och hustru till Daniel Lind Lagerlöf. Hennes bok "Dagbok från ditt försvinnande" är skriven i du-form och som ett samtal med maken. Boken har både fungerat som självterapi och som en hjälp att minnas åren som följde på försvinnandet.

– Det som är bra med att skriva dagbok är att man reviderar om saker när man minns dem. Eftersom jag har dagböcker från hela livet, svart på vitt, så kan jag sedan se att "så här var det", säger Malin.

Inte bara mörker

Boken är inte bara en studie i sorg. Tvärtom, poängterar Malin, innehåller boken också mycket kärlek och ljus.

– Trots att den handlar om något som är så svårt, så finns det mycket hopp i den. Jag lever ett mycket bra liv i dag. Folk kan nästan bli besvikna när jag säger att det är bra, som att det nästan kan vara provocerande för folk. Det försvinner ju aldrig, men man kan må bra och leva ett bra liv ändå, säger hon.

Tanken var från början inte att dagboken skulle ges ut. Men Malin ville hitta ett sätt att hålla kvar upplevelsen av det som skedde, att få kontroll över det hon upplevde.

– När man formulerar något blir det tydligare. Först var det bara anteckningar, sen såg jag ett material.

När maken försvann blev Malin Lagerlöf kvar själv med tre barn, varav det yngsta barnet bara var några månader gammal. Men barnen och familjen räddade henne.

– Det var lättare att jag hade tre barn. Jag tycker det var skönt att vi var många. Men det var besvärligt med en liten bebis. Tack vare en stor familj och vänner som ställde upp. Jag kunde också ta emot hjälpen, säger hon.

Hur ser du på händelsen i dag när flera år har passerat?

Perspektivet förändras hela tiden. Perspektivet i boken är redan nu ett par år gammalt. Först var det naturligtvis bara en katastrof. Nu kan man se saker på ett annat sätt.

Vad har försvinnandet gjort med dig?

– Jag tycker nog att jag har blivit en bättre människa på många sätt, blivit bättre på att ta vara på saker. Även om det låter lite klyschigt. Jag kan fokusera på rätt saker och ta både lite lättare och lite allvarligare på saker, säger Malin Lagerlöf.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!