Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malins larm från Coop: Barnen gör frätbomber

Malin Deutschmann slog larm när hon upptäckte att barn i 12-13-årsåldern köpte kaustiksoda i Coop-butiken där hon arbetar.Foto: Privat
Barn och ungdomar har tillverkat hemmagjorda bomber genom att bland annat hälla kaustiksoda i petflaskor.Foto: Claudio Bresciani/TT NYHETSBYRÅN

När 12-13-åringar kom in i butiken för att köpa kaustiksoda blev Malin Deutschmann misstänksam.

Det visar sig att barn och ungdomar använder medlet för att tillverka frätbomber.

– Det är farliga grejer de sysslar med, säger Sonny Nilsson vid polisen i Karlstad.

Nu tar samtliga Coop-butiker i Värmland bort kaustiksoda från hyllorna.

I lördags kom några barn in för att köpa kaustiksoda i Coop-butiken i Säffle, där Malin Deutschmann arbetar.

Hon såg också att barnen som var i 12-13-årsåldern gick in på butikens toalett och fyllde plastflaskor med vatten.

– Jag kände att det var något som inte stämde. Det jag först reagerade på var att det inte är vanligt att barn köper kaustiksoda, säger Malin Deutschmann.

När hon kom hem från jobbet satte hon sig vid datorn och googlade efter ingredienserna och förstod snabbt vad det handlade om. 

– Jag läste om att det kan explodera och vara frätande. Det är jättefarligt. Och jag insåg att det inte är första gången barn använder de här grejerna för att tillverka bomber, konstaterar hon.

”Är jättefarligt”

Dagen efter kom ännu ett barn i samma ålder in i affären och köpte kaustiksoda, som brukar användas som propplösare i avlopp.

– Det kändes inte bra och jag tyckte att vi måste göra något åt det och pratade med min chef. Vi reagerade direkt med att ta bort kaustiksoda från hyllan och sätta upp informationslappar om varför medlet inte står framme. Det hade varit hemskt om något hände och man vet med sig att vi har sålt detta, säger Malin Deutschmann, som även blivit intervjuad i Värmlands Folkblad.

Hon gick också ut med ett varnande inlägg på Facebook som delats över tusen gånger, berättar hon.

– Jag ville nå ut till föräldrar i Säffle, men det blev så väldigt mycket större än så, säger Malin.

Alla Coop i Värmland stoppar nu försäljningen av produkten.Foto: LUDVIG THUNMAN/BILDBYRÅN

Tas bort från alla Coop-butiker i Värmland

Nu beslutar Coop Värmland att ta bort kaustiksoda från hyllorna i samtliga butiker i länet.

”Produkten finns att köpa om man frågar någon av medarbetarna och åtgärden gäller fram till dess att föräldrar uppmärksammar problemet och trenden avtar” skriver Coop Värmland i ett pressmeddelande.

– Vi gör det för säkerhets skull. Efter initiativet från en av våra medarbetare vill vi göra vad vi kan, säger Coop Värmlands VD Tomas Sjölander.

Malin Deutschmann, som jobbar på Coop i Säffle, blev misstänksam och gick hem och googlade på kaustiksoda och aluminiumfolie efter att ha sett barn köpa ingredienserna.

I december inträffade fyra incidenter med hemmagjorda petflaskebomber i Karlstadsområdet säger Glenn Appel, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Karlstad.

Vid två tillfällen i december hittades flaskor på Norrstrandsskolan i Karlstad, en gång i ett rum inne på skolan och en gång utomhus.

– Ingen av flaskorna har exploderat, men det har blivit hål i flaskorna och det har pyst ut vätgas. Aluminiumet reagerar med natriumhydroxiden i kaustiksodan, säger Glenn Appel.

Han förklarar att natriumhydroxiden är frätande och om flaskan exploderar och/eller om det skvätter kan det innebära fara.

– Det är speciellt farligt för ögonen. Om inte rätt åtgärder vidtas kan man förlora synen.

Glenn Appel, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Karlstad.Foto: Räddningstjänsten Karlstadregionen

”Farliga grejer de sysslar med”

Polisen konstaterar att det pågår en förundersökning mot en elev på Norrstrandsskolan. 

Enligt Värmlands Folkblad handlar det om en 15-årig elev som misstänks ligga bakom den petflaskebomb som hittades inomhus i ett kopieringsrum. 

Polisen rubricerar ärendet som allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning. I samband med händelsen spreds en frätande vätska i rummet.

– Det är ju farliga grejer de sysslar med. De vet nog inte riktigt vad de håller på med eller vad konsekvensen kan bli, säger Sonny Nilsson, gruppchef vid polisen i Karlstad, och fortsätter:

– Till de som är nyfikna på det här vill jag säga att de absolut ska sluta med detta. Föräldrar bör vara uppmärksamma på vad barnen håller på med, om de visar intresse för farliga ämnen. Att blanda olika ingredienser kan leda till frätskador och det kan explodera med allt vad det innebär med kroppsskador och i värsta fall dödsfall.