Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malins hopp – i jakten på svar om sonens död

Kritisk mot GW:s ”raljerande om poliser” • Hätska ordutbytet kring utredningen om Robin. (Inslag från 2018).
Robin Nilsson var 25 år gammal när han hittades död i ett dike i Ullared, Falkenberg.
Foto: Privat / Privat
Mamma Malin Leskoviku undrar fortfarande varför Robin dog. ”Jag var bara 16 år gammal när jag fick honom, jag var så ung, det var liksom han och jag”.
Foto: Privat / Privat

2016 hittades 25-åriga Robin Nilsson död i ett dike i Ullared.

Fortfarande vet hans mamma Malin Leskoviku inte vad som hände honom den aprildagen för över fem år sen.

Men hon ger inte upp, och hoppas fortfarande att det finns någon där ute som kan sitta på mer information.

I höst gör podcasten ”Olösta fall” ett avsnitt om Robin, och Malin hoppas då kunna nåt ut till fler.

– Om det finns någon om vet något så får de gärna kontakta mig. 

38 minuter efter att en ung, frisk man hittades död i ett vattenfyllt dike i Ullared 2016 avfärdades händelsen som ett olycksfall.

Det innebar att platsen aldrig spärrades av innan kroppen från Malin Leskovikus son flyttades.

Robin Nilsson blev 25 år gammal. Malin har aldrig förstått varför han inte fick bli äldre än så.

Det har hunnit gå fem och ett halvt år sedan poliserna och prästerna knackade på hemma hos Malin Leskoviku för att berätta det overkliga, och hon vet nästan lika lite nu som då. 

Varför dog Robin? 

– Jag har jättesvårt att gå vidare. Det är alltid jobbigt att förlora ett barn. Jag är med i samtalsgrupper och många säger det, ”mitt barn ville inte leva mer”, eller ”mitt barn var med i en trafikolycka”. Men jag vet ju inte. 

Robin Nilsson tillsammans med mamma Malin Leskoviku.
Foto: Privat / Privat

Hoppas få svar genom podcast

Hon har ännu inte gett upp hoppet om att få svar på de frågor hon har kvar. 

I höst kommer podcasten ”Olösta fall”, av Sofie Nyblin och Nathalie Seow, att ta upp Robins mystiska död i ett avsnitt, och Malins förhoppning är att det kanske finns någon där ute som vet något. Eller som kan hjälpa henne att förstå hur Robin kan ha dött utifrån de omständigheter som presenterats.

– Om det finns någon om vet något så får de gärna kontakta mig.

Det finns några omständigheter med Robins dödsfall som Malin Leskoviku har svårt att acceptera. Han hittades med en träbit i magen, berättar hon, som orsakade inre blödningar. Hon undrar hur den kan ha hamnat där. Hon har också frågor som rör tillståndet och positionen som Robins kropp hittades i.

– Robin var med i poddens första säsong, nu är de på säsong åtta. De har mycket mer lyssnare nu så jag hoppas att det här sprids och att det kanske finns någon som ändå kan förklara det här för mig. 

Ville ha upprättelse

Att polisen inte lät undersöka platsen där Robin hittades väckte kritik, vilket ledde till att fallet återupptogs av polisen två år efter Robins död. Men några månader senare lades förundersökningen återigen ned. En polisanmälan om tjänstefel gjordes i samma veva, men särskilda åklagarkammaren slog då fast att det inte fanns någon anledning att anta att brott hade begåtts i samband med förundersökningen.

Förra året lämnade Malin Leskoviku in ett skadeståndsanspråk till justitiekanslern om 200 000 kronor, för det psykiska lidande hon menar att polismyndigheten har orsakat.

I veckan kom avslaget.

– Egentligen handlade det aldrig om pengarna för mig, det handlade om en upprättelse, att de måste förstå att mitt psykiska lidande självklart har blivit värre av att inte få veta, säger Malin.

Hit kommer anhöriga för att minnas. Förra året åkte Malin till Australien, där Robin tidigare hade bott, i samma syfte. Att minnas honom, och besöka platserna han så ofta talade om med henne.
Foto: Privat / Privat

”Tacksam för att jag fick ha honom i 25 år”

I dag, berättar hon, kan livet stundtals vara helt okej – ibland mår hon jättedåligt. Händelsen påverkar henne, men vissa dagar tänker hon inte på den alls. 

Jobbigast är det runt Robin Nilssons födelsedag och dödsdag. Då rusar tankarna.

– Robin var den jag pratade om allt med, så många tillfällen jag tänker att ”åh, om du var här nu, så ja kunde få diskutera det här med dig”. Vi var väldigt lika och pratade mycket om känslor. Jag är ändå tacksam för att jag fick ha honom i 25 år, och allt han lärde mig om livet.

SE MER: Olösta fallen ska utredas på nytt

Sten-Rune Timmersjö har varit med och löst flera av landets mest uppmärksammande fall. Så som trippelmordet i Uddevalla 2015, skolattacken i Trollhättan samma år och mordet på Wilma Andersson 2019. Nu ska han ta sig an de olösta fallen i Västsverige