Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Malins handikappilska på Gekås: "Ett hån"

Malin Nordstrand, 24, jobbar som personlig assistent. Foto: Privat
"Om man inte orkar parkera borde man inte orka gå och handla heller. Det här är så fräckt", säger Malin Nordstrand. Foto: Privat
Gekås Ullared har egna väktare som bevakar parkeringsplatserna. Parkeringen är gratis – men den som felaktigt parkerar på en plats för rörelsehindrade får böta. Foto: JESPER PETERSSON
"Det är väldigt fel och taskigt att göra så här", säger Jan Wallberg, vd för Gekås Ullared. Foto: ANDERS YLANDER
Foto: ANDERS YLANDER

Personliga assistenten Malin Nordstrand, 24, har fått nog. 

Nu riktar hon skarp kritik mot kunder på Gekås Ullared som inte respekterar personer med funktionsnedsättningar. 

– De är människor precis som alla andra. Det här är ett hån! säger hon. 

Malin Nordstrands röst andas lika delar ilska och uppgivenhet. I sin roll som personlig assistent befinner hon sig ofta i offentliga miljöer med sina brukare. Den senaste tiden har färden flera gånger gått till Gekås Ullared. Från småländska Vittayrd tar bilresan tur och retur runt fyra timmar. 

Men på förhand glädjefulla dagar har slutat i frustration och besvikelse. Anledningen: andra kunder på varuhuset lägger beslag på handikapparkeringarna – trots att de inte har något tillstånd att stå där.

– Det är väldigt irriterande och ställer till med stora problem för människor som faktiskt behöver de här p-platserna på riktigt. Jag förstår inte hur man kan göra så här, säger Malin Nordstrand.

 

"Det här är så fräckt"

Hon säger att hon upplevt problemet på flera platser, men att det på Gekås sker nära på vid varje besök. 

 

LÄS MER: Sophies Gekås-köp slutade i skräck 

 

– Om man inte orkar parkera borde man inte orka gå och handla heller. Det här är så fräckt. Det är ett hån mot personer med handikapp, säger Malin Nordstrand. 

Ofta är varuhusets p-platser för personer med rörelsehinder upptagna – till stora delar av bilister som inte har något handikapptillstånd, menar hon.

– Från de vanliga parkeringarna är det långt att gå till varuhuset och på vintern, i snö och slask, är det svårt att ta sig fram om man sitter i rullstol. De som snor handikapparkeringar på bekostnad av de som verkligen behöver dem borde ta bussen istället. Det är obegripligt för mig att man kan ta sig den rätten på bekostnad av en person med funktionsnedsättningar, säger Malin Nordstrand. 

 

LÄS MER: Kvittot från Gekås fick Camilla att häpna 

 

Gekås-vd:n: "Fel och taskigt"

 

Gekås vd Jan Wallberg är fullt medveten om problemet – och säger att varuhuset gör vad man kan för att stävja det. 

– Det är väldigt fel och taskigt att göra så här, säger Wallberg och fortsätter: 

– Vi har fri parkering men bötfäller om man står felaktigt på en handikapparkering. För att inte uppfattas som giriga skänker vi pengarna som kommer in till till olika handikapporganisationer. På så sätt får de som felaktigt utnyttjar detta ge pengar till något gott. Vi tycker att det är ett bra sätt att lösa det här på, säger Jan Wallberg och öppnar för att Gekås kan komma att intensifiera vakthållningen av parkeringsplatserna. 

– Vi har egna väktare ute som kontrollerar det här dagligen men de kan ju missa något på en så stor parkering. Vi får försöka att göra så gott vi kan och kanske förbättra bevakningen om det upplevs att detta sker för ofta, säger Jan Wallberg, vd för Gekås Ullared.