Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malins glädjetårar för sonen Max efter svaret

Nu rinner glädjetårarna längs Malins kinder.Foto: Privat
– Det är ett fantastiskt steg åt rätt håll, säger hon om den nya domen.Foto: Privat

Malin Apel, 28, har legat sömnlös många nätter utan tillräcklig hjälp från Ale kommun.

Nu förändras livet för hennes multisjuke son Max.

Den vägledande domen från Högsta förvaltningsdomstolen slår nämligen fast att sondmatning räknas som ett grundläggande behov.

– Det är ett fantastiskt steg åt rätt håll. Nu måste vi bara fortsätta däråt, säger Malin.

Hösten 2017 kom mardrömsbeskedet från Ale kommun, något som GT skrev om

Trots fyraårige Max svåra immunsjukdom och ständiga behov av tillsyn fick hans mamma Malin Apel veta att de nekas assistans från kommunen.

 

LÄS OCKSÅ: Malins mardrömsstrid för sjuke sonen Max, 3 

 

Max sjukdom beror på en genetisk defekt som innebär att hans mage och tarmar inte fungerar på ett normalt sätt. På grund av tillståndet måste han sondmatas, och på nätterna får han i sig näring via ett dropp.

– Max behov och hans mående är det viktigaste för mig och borde även vara det för dem. Men de valde att avslå honom helt, säger Malin.

”En fruktansvärt lång kamp”

Till slut gick kommunen med på att avlasta Malin fem timmar i veckan, varannan vecka – vilket är långt ifrån tillräckligt, enligt den ensamstående mamman.

https://www.instagram.com/p/BfvrC1xHUgs/?taken-by=nalima.se

Nu, ett halvår senare, ekar ett annat besked i Malins – och tusentals andras – hem. 

Högsta förvaltningsdomstolen har slagit fast att sondmatning ska räknas som ett grundläggande behov och ska därmed ge rätt till personlig assistans.

Glädjetårarna rinner längs Malin Apels kinder, som först berättade om lyckan efter beskedet i TV4

– Det är jävligt lägligt, säger hon till Expressen och skrattar.

– Det var som en stor sten som lättade, det har legat som ett mörkt moln hela tiden. Max har ett sådant enormt behov. Det kändes som, efter tre år av tjafs, att det äntligen finns bekräftelse på att mitt barn existerar. Det har varit en fruktansvärt lång kamp.

https://www.instagram.com/p/BcSx80ggi15/?taken-by=nalima.se

I och med den nya domen får Max laglig rätt till hjälp under timmarna han har sondmatning – 18 till 20 timmar per dygn. Beskedet innebär en livsomvändning för den lilla familjen.

– Jag grät inte bara för vår egen skull. Jag vet så många som sitter i detta och lämpar dagligen. Det kommer betyda så mycket för de anhöriga. Det är ett fantastiskt steg åt rätt håll. Nu måste vi bara fortsätta däråt, säger hon.

”Ett grundläggande behov”

”Enligt Högsta förvaltningsdomstolens mening bör även andra sätt att tillgodose en persons näringsbehov än att föra mat till munnen innefattas i begreppet måltid”, skriver rätten i ett pressmeddelande.

”Hjälp med sondmatning är således ett grundläggande behov.”

– Det har i praxis varit lite skilda uppfattningar om när det här grundläggande behovet börjar och slutar och där finner HFD att hela sondmatningen, från påkoppling till urkoppling innefattas i begreppet måltid, säger Ulrik von Essen, justitieråd vid Högsta förvaltningsdomstolen, till TT.