Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Malins fynd i bokaffären fick personalen att skrika

Det blev en speciell resa till New York för Malin.
Och anledningen är den här boken – bland annat. Foto: Privat

Hobbysläktforskaren Malin Hansson fick en smärre chock när hon klev in i en souvenirbutik i New York.

I en bokhylla hittade hon spår av en släkting som emigrerade från Värmland till USA för 120 år sedan.

– Jag började gapskratta och tyckte att det var helt sjukt, säger Malin.

Malin Hansson, 31, från Lidingö är hängiven släktforskare och intresserad av det mesta som rör utvandringen från Sverige till USA under 1800- och 1900-talet.

I somras kom Malin, via en tjänst på nätet, i kontakt med en tjej som bor i Los Angeles och det visade sig att de hade en gemensam släkting som emigrerade till USA runt slutet av 1800-talet.

Och i somras träffade till slut Malin sina nya släktingar.

– Det är helt otroligt. Vi har haft mycket kontakt och har fortfarande väldigt mycket kontakt med den familjen, säger hon.

I förra veckan åkte Malin och hennes sambo till New York över nyår.

Spännande syn i bokhandel på Ellis Island

Då passade paret på att åka ut till Ellis Island – tillika den ö som var den officiella ankomstplatsen för de svenskar som emigrerade till USA.

– Först för att se ön och för att slå i register. De har ju digitaliserat alla register och då kan man söka efter släktingar som har anlänt till ön. Sedan gick vi runt där, hade jättetrevligt och fotade, berättar Malin.

Men för släktforskaren från Sverige skulle resan till de gamla immigrantkvarteren bli än mer speciell.

Malin gick in i en souvenirbutik och hamnade framför en massiv bokhylla.

– Det är jättemånga, flera hundra, böcker på hyllan framför mig och jag tittar på ett bokomslag och tänker att... om inte sjutton jag känner igen den där bilden. Jag går sedan närmare och skriker till lite, säger hon.

Ja, på bokomslaget står nämligen Malins släkting, tillika nära släkting till den kvinna i Los Angeles som hon senare fått kontakt med. Hon hade skickat just den bilden till Malin tidigare.

– Helt otroligt. Jag började gapskratta och tyckte att det var helt sjukt. Nej, man blir väldigt chockad. Jag var tvungen att berätta det för hon som jobbade i affären att "du, det här är jättekonstigt, men det här är min släkting som är på framsidan", säger Malin.

 

Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.

 

Då visade det sig att boken i fråga är känd bland de i personalen.

– Hon i affären skrek att "oh my god, jag ser den där killen VARJE dag, och nu kommer en släkting?!" De känner ju igen alla de här gubbarna på bokomslagen. Sedan drog hon vidare mig in i butiken till sina medarbetare och sa att "du måste berätta historien, du måste berätta historien". De tyckte att det var helt otroligt, säger Malin.

Malin berättade om det hela för sin pappa, som även han är passionerad släktforskare.

– Och han sa att "vad är oddsen? Det är en på miljoner". Så roligt, säger Malin.

"Hon sa att det är ett omen"

Till saken hör att i bakgrunden på fotot står det "happy new year", gott nytt år, och det faktum att Malin var där över nyår.

– Så det var förmodligen nyår när bilden togs. Då säger hon i kassan att "det är ett omen, jag lovar dig, det är ett omen", säger Malin och skrattar.

Men vem är då mannen på bilden?

Mannen kom från en soldatfamilj från en by i Värmland, norr om Karlstad, och ingick i en syskonskara om fyra: Emil, Per Johan, Gustav och Frida. Deras pappa var Per Bengtson Röhr och i Sverige bodde familjen i ett soldathus, Röbjörkeby. 

Och mannen på bilden är Emil Bengtson, som senare kom att byta namn till Benson för att underlätta uttalet i sitt nya hemland.

Emil Bengtson föddes 1873 och var i 20-årsåldern när han lämnade Värmland bakom sig.

– Jag vet inte exakt när, men runt 1897 emigrerade han till USA och kom till Minnesota. Och där öppnade han ett skomakeri och det är det som man ser på bilden. Han och hans son, Elmer, som står i skomakarbutiken, säger Malin.

 

Originalbilden på Emil Bengtsson (t.h) och sonen Elmer (t.v.). Foto: Privat

"Man blir varm i hjärtat"

SVT-programmet "Allt för Sverige" har varit en stor succé sedan formatet introducerades på den svenska tv-marknaden.

Miljoner svenskar har varje säsong bänkat sig för att följa svensk-amerikaner som reser till Sverige för att gå i sina förfäders fotspår.

– Programmet har aldrig gått så bra som i år. Det har jättefina tittarsiffror. SVT har redan beställt en säsong till, sa Anders Lundin till SVT nyligen efter nyheten om att det blir en åttonde säsong.

Men det finns många historier som aldrig når tv-rutan.

Och för svenska släktforskare finns det otaliga livsöden att avtäcka i register.

Eller varför inte i en bokhylla i New York.

Där Emil Bengtson, som dog i Minnesota den 30 september 1956, nu lever vidare.

– Helt otroligt. Man blir väldigt glad och varm i hjärtat av att veta att hans historia, eller i alla fall hans bild, sprids vidare, säger Malin.

Nyblivna släktingen Malin, alltså.